Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Zorg voor de mensen, niet voor de commerce"

"Zorg voor de mensen, niet voor de commerce"

Het dossier stinkt! Het gaat nu héél de sector aan! Sterilisatie van de uitrusting is een “kernactiviteit” in een ziekenhuis. De werkgeversorganisatie ging er vroeger prat op dat kernactiviteiten in de zorg niet thuishoren in handen van commerciële bedrijven. Zorgnet Vlaanderen (VVI) schrijft zonder te blozen in een brochure dat winsten voor aandeelhouders vanuit overheidsgeld uit den boze zijn. Al wie nu, onder druk van de centen, het hoofd in het zand steekt, spreekt met “gespleten tong”.

3545434910_cc32209c85_m.jpg

Vandaag in Kortrijk, morgen in heel de sector?!
Een commerciële speler, met roots in het buitenland, koopt zichzelf niet in op “de markt” voor slechts één ziekenhuis. De bedoeling is duidelijk: handel drijven in de gezondheidszorg. De toegangsdeur is meestal een deelactiviteit van de zorg, of de ondersteunende diensten. Na Duitsland is voor deze firma nu België aan de beurt. Met “sterilisatie” dringen zij verder door naar de kern van de zorg. Maar het dossier rammelt. Eens verkocht, word je afhankelijk van een externe aanbieder die de prijs zal zetten en die al je kennis heeft overgenomen. Dat zal de ziekenhuizen, het personeel én de patiënten later nog heel zuur opbreken. “Winst” moet immers altijd van ergens komen.

Als het mag in de sterilisatie­afdelingen, welke andere activiteiten kunnen daarna nog in de etalage?
In stapjes wordt zo het ziekenhuisgebeuren verder afgepeld, zoals de schillen van een ui, en bij stukjes tegelijk uit de Non-­Profit getild. In de omliggende landen kan je bekijken tot wat zoiets leidt: zorg met twee snelheden en een onderuit gehaald sociaal statuut voor de werknemers. Het houdt geen steek om te zorgen voor degelijke lon­en arbeidsvoorwaarden om ze nadien onderuit te laten halen. De werknemers zullen niet meer onder de Non-­Profit voorwaarden werken.

De directie van AZ Groeninge verslikt zich in dit sociaal conflict
Reeds enkele weken tonen de werknemers in acties en staking dat het menens is. Niet alles is te koop! Wie in de zorgsector de deur van de winst openzet, mag op stevig verzet rekenen. Deze zaak gaat de hele sector aan! Om die boodschap te doen klinken in heel Vlaanderen, verdienen de collega’s van Groeninge vandaag uw onmisbare steun!

Ook de minister zullen we wijzen op haar grote verantwoordelijkheid.

“Geen commerce in de zorg” is niet zomaar bla­bla­bla. Het is de kern van de zaak. Initiatieven en daden willen we zien! Het gemeenschapsgeld voor kwaliteitsvolle zorg is niet bestemd voor de zakken van op winst beluste ondernemingen.

OPROEP: UW SOLIDAIRE STEUN IS NODIG !

ZORG VOOR DE MENSEN, NIET VOOR DE COMMERCE ! Kom daarom de ACTIE ondersteunen: 10 juni 2009 om 10 uur – achterzijde station Kortrijk

Download het pamflet hieronder