Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kurt De Loor (sp.a): “De kiezer heeft niet altijd gelijk”

Kurt De Loor (sp.a): “De kiezer heeft niet altijd gelijk”

BRUSSEL – Kurt De Loor (sp.a) trok naar de kiezer met de slogan “meer socialisme” maar de doorsnee Vlaming had daar duidelijk geen boodschap aan. Sp.a haalt slechts 15,3%. “De Vlaming heeft de voorkeur gegeven aan de twee partijen die ons land de voorbije twee jaar onbestuurbaar maakten. N-VA en CD&V moeten nu maar besturen, de kiezer zal de gevolgen moeten dragen.”

kurtdeloor.jpg

Kurt De Loor

Vlaanderen heeft conservatief gestemd, wat denkt u daarover?
"Voor mij is deze uitslag compleet onbegrijpbaar. N-VA en CD&V hebben in 2007 de federale verkiezingen gewonnen met niets dan communautaire thema's. Hiermee hebben ze het land twee jaar lang lam gelegd. Nu worden de twee zelfde actoren hiervoor beloond door de kiezer, ik ben verbijsterd. Hebben de mensen dan niets geleerd? Ze zeggen altijd dat de kiezer gelijk heeft maar deze keer klopt dat toch niet. De overwinnaars moeten nu maar besturen. De kiezer zal de gevolgen van zijn keuze moeten dragen."

Er komt dus geen regeringsdeelname van sp.a volgens u?
"Dat is zeker niet aan de orde. Als mensen holle slogans en bv's boven inhoud verkiezen is dat hun beslissing. Het zal de komende jaren hard worden voor de Vlaming maar dat is dan hun eigen schuld. Wij hebben als partij op de gevaren van een regering zonder socialisten gewezen. Mijn boodschap tijdens de campagne was “meer socialisme”, ik blijf daar ook bij. In gemeentes waar we sterk staan, halen we ook nu goede resulaten, hieraan probeer ik mij op te trekken."

Het linkse verhaal slaat niet meer aan. Hoe komt dit?
"Het zijn moeilijke tijden, dus je zou denken mensen stemmen voor een sociaal plan, maar niets is minder waar. Karl Marx waarschuwde hier al voor. In tijden van crisis moet je niet denken dat mensen linkser worden, ze stemmen veeleer op rechtse partijen. Dit doen ze vanuit een soort egoïstische reflex, redden wat er te redden valt, is het idee hierachter. Op lange termijn zorgt die sowieso voor problemen maar het is blijkbaar een menselijke reflex."

Sp.a pakte uit met “het durfplan” waarom werkte dit niet?
"Het was misschien onvoldoende gekend bij het grote publiek. Wij hebben er nochtans opgehamerd maar het is blijkbaar niet goed overgekomen bij de mensen. Ik wil er wel aan toevoegen dat wij de enige grote partij zijn met een echt plan. Dankzij Frank Vandenbroucke hebben wij in de Vlaamse regering tenminste nog iets gerealiseerd."

Hoe ziet de toekomst van sp.a eruit?
"Er zijn een reeks jonge talenten opkomst, alleen moeten zij nog volop groeien in hun rol als politicus. We moeten daarnaast opnieuw vasthouden aan onze core bussiness, want 15% is duidelijk veel te weinig. We moeten terug een wervend verhaal aan de mensen kunnen vertellen. Ik vind het fout om nu te hameren op al het gene we zogezegd beter hadden moeten doen tijdens de campagne, dat doet er nu niet meer toe. Intern zal ik wel mijn mening blijven geven zoals ik altijd heb gedaan. We moeten blijven geloven in ons socialistisch project en blijven vechten voor socialistische keuzes."

Wat vindt u van zo'n rechts Vlaanderen?
"Ik krijg er een slecht gevoel bij. Ik merkte het al op tijdens de debatten. Ookal ken ik de partijprogramma's van Lijst Dedecker en N-VA, ik blijf schrikken van hun koude standpunten. Ik hou mijn hart al vast. 7 juni was misschien een slechte dag voor de sp.a, maar voor de mensen zal het nog veel slechter worden in de toekomst."

Kurt De Loor

Kurt De Loor heeft grotendeels gelijk, alleen, even kijken naar de super opportunist in Antwerpen, Patrick. Hij is geen socialist heeft zelfs geen benul wat socialisme is. Het district in Antwerpen spreekt over "het schoon verdiep" en wij en daarmee is heel de tekening af.
De kop van het "socialisme" weet niet wat socialisme is buiten Van Den Bremt die thuis nog onderwezen is wat "de dok" is, wat werkvolk is.
Ja Franck Van Den Broecke heeft prachtig werk gedaan, maar de rest van de partij.
Als SP- a (wat doet die a er ook bij?) even terug naar school gaat en leert wat socialisme is, dan is er nog hoop. Dat halfslachtig gedoe met nepsocialisten aan de kop overtuigd toch niemand.
Uitmesten de stal en terug socialist durven worden. Er is nog hoop.

Mijn excuses, maar Kurt De

Mijn excuses, maar Kurt De Loor is een would-be politicus uit Zottegem. Het is niet omdat je de naam MARX correct kan spellen dat je er ook iets zinnigs kan over vertellen. Kurt De Loor is vooral de zoon van zijn vader, die al jaren burgemeester is van de gemeente. Socialist oude stijl, is dat. Het woord krokodil schiet te kort als omschrijving.

Socialist

Neen, ik ben ook niet blij met de rechtste draai van de kiezer, maar men moet het niet op de kiezer gaan steken, wel op het nonsocialisme dat veel kopstukken hebben bij de linkse flank, gooi het zootje buiten en zoek echte socialisten, en die zijn er nog maar die laat je verkommeren.

Dat de kiezers verkeerde keuze maakten is dan nog te begrijpen, maar dat de sp a dan nog durft te zeggen dat zij niet de schuld zijn is helemaal mooi.
Kritiek slikken en herbronnen, trouwens dat ga je niet in Cambridge doen, maar door te luisteren en wat minder arogant te zijn bij discuties, zoals VDB herhaalde malen heeft laten zien.