Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

IAO probeert sterk mandaat te krijgen om crisis aan te pakken

IAO probeert sterk mandaat te krijgen om crisis aan te pakken

De jaarlijkse conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie is voorbij halfweg. In de commissie die zich buigt over de economische crisis wordt op eieren gelopen in de hoop een tekst te kunnen voorleggen die voor iedereen door de beugel kan. In de commissie die waakt over de toepassing van de normen stelde de Chinese vakbond zich opvallend onafhankelijk op tegenover de Chinese overheid.

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) krijgt dankzij de economische crisis meer gewicht. De IAO is het enige orgaan binnen de VN waar zowel regeringen als werkgevers en werknemers deel van uit maken. De top van de G20 in Londen riep de IAO op een grotere rol te spelen. Dankzij de bloginspanningen van de Belgische vakbondsvertegenwoordigers in Genève kan je de werkzaamheden op de voet volgen.

Het is nog afwachten of de IAO de ambities kan waarmaken. In een speciale commissie over de crisis wordt omzichtig geschaafd aan een tekst die zowel voor regeringen als werknemers en werkgevers verteerbaar is. “My hope for the outcome of this committee is that it will give the ILO a very strong mandate to be the international organization speaking for the working people and a base for negotiations with the IMF, the world bank, all big players in the world today”, zegt Magnus M. Norodahl van de Ijslandse vakbond in een interview met de ABVV-delegatie.

De commissie die moet onderzoeken of landen zich houden aan de normen van de IAO werkt de laatste 'gevallen' af. De commissie stelde nog maar eens vast dat Myanmar weinig vooruitgang boekte. Ook Turkije kreeg nog maar eens een veeg uit de pan wegens het antisyndicale klimaat in het land. “Turkije en vakbondsvrijheid zijn al 12 jaar lang een dovemansgesprek. De regering geeft weinig of geen gevolg aan de vragen van de vakbonden en de commissie van deskundigen”, schrijft René Geybels van het ABVV.

Luc Cortebeeck en Gilbert De Swert van het ACV zagen een historische gebeurtenis toen China aan de beurt was in de commissie normen. “De officiële Chinese vakbond stelde zich op als vakbond en dus niet meer als vazal van de regering. Het is duidelijk: er verandert wat in China”, schrijft Cortebeeck.

Tags