Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kitesurfen in festivalvorm

Kitesurfen in festivalvorm

Op het strand van De Haan kan je op zaterdag 11 juni naar de tweede editie van Kitestival. Een evenement waarop mensen kennis kunnen maken met de wereld van het kitesurfen. Voor de kiters zelf is dit een uitgelezen kans om verschillende kites en boards met elkaar te vergelijken. Anderen kunnen hun surftalenten ontdekken in tal van initiaties zoals flyboarden, buggyen en powerkiten. Zo kan elke kite/wannabee genieten van een dag vol spektakel.

Reinhart Paelinck, de organisator van het tweede Kitestival, is van jongs af aan gefascineerd door alles wat vliegt. Vliegtuigjes kleven, miniluchtballons maken, alles is wel eens de revue gepasseerd. Vorig jaar is Kitestival begonnen als een kleinschalig evenement. ‘Oorspronkelijk was het de bedoeling om enkel mijn zelfgemaakte kites te promoten. Toen bleek dat er erg veel interesse was vanuit de verdelers van kitemerken is het Kitetestival ontstaan’, vertelt Paelinck.

Met een vlieger in de hand

Reinhart zelf is nog maar twee jaar bezig met kitesurfen op het water. De jaren daarvoor was hij steeds te vinden op het strand met een vlieger in de handen. ‘Op mijn twaalfde experimenteerde ik al met zeepkisten en verschillende soorten vliegers. Toen ben ik ook nieuwe tricks beginnen oefenen. Na een enthousiaste babbel met een verkoper van een winkel die vliegers verkoopt was ik helemaal overtuigd door het concept van een kite. Ondertussen ben ik verhuisd naar de kust waar ik echt alles ter land, ter zee en in de lucht kan uittesten. Zodra er een zuchtje wind waait ben ik te vinden op het strand met een vlieger in de hand.

Kiten in de lift

Kitesurfen is een sport die ongelooflijk hard aan het groeien is. ‘Vorig jaar zag je in De Haan op een dag met veel wind slechts een tiental kitesurfers. Dit jaar zijn dat er minstens dertig’, zegt Paelinck. ‘Een goede evolutie voor de sport, maar dit heeft wel gevolgen voor de drukte en de veiligheid op het strand. Beginners die materiaal kopen zonder de gevaren van de sport te kennen, zijn een gevaar voor zichzelf en anderen. Als iedereen zich bewust zou zijn van alle aspecten van het kiten en een beetje hoffelijk zou zijn op en naast het water, dan heeft het kitesurfen in België nog een enorme groeimarge’.

Surfchicks

Momenteel zie je weinig tot geen surfchicks aan een kite hangen. Zeker niet in België. ‘In het zeldzame geval dat je er toch een ziet, is het meestal de vriendin van een kitesurfer die doorheeft dat je helemaal geen jongen hoeft te zijn om te kunnen kitesurfen’, zegt Paelinck. ‘Een beetje sportiviteit mag wel, maar kracht is geen vereiste voor deze sport. Het trekken doet de vlieger wel. Bij deze wil ik zo veel mogelijk meisjes aanmoedigen om eens te proeven van deze fantastische sport’.

Meer info op: www.kitestival.be

© 2009 - StampMedia - Michaël Vanderleyden