Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Geen uitspraak in proces Bahar: debatten heropend wegens herkwalificatie

Geen uitspraak in proces Bahar: debatten heropend wegens herkwalificatie

BRUSSEL – Dinsdagmorgen wachtte Bahar samen met honderd sympathisanten vol spanning op de uitspraak van het Hof van Beroep van Brussel, maar de aanwezigen kregen van de voorzitter te horen dat de debatten worden heropend op 14 oktober. “Om het federaal parket en de verdediging toe te laten hun gedacht te zeggen over een herkwalificatie van de misdrijven,” legt advocaat Raf Jespers uit.

Het terrorismeproces tegen Bahar Kimyongûr en vijf andere leden van de linkse Turkse beweging DHKP-C is dus nog niet gedaan.

Wat is dat, zo'n herkwalificatie? En wat betekent het voor Bahar?

Jespers: “Het is eigenlijk een wijziging in de ten laste legging. Dat gebeurt nog wel eens, maar het merkwaardige in deze zaak is dat de herkwalifactie pas na zoveel jaar gebeurt. Terwijl we al voor drie andere rechtbanken geweest zijn, waar dat niet gebeurd is.” (Voor de geschiedenis van het proces, klik hier)

Is dit een positieve evolutie voor Bahar Kimyongûr en de andere beklaagden?

Jespers: “Dat is moeilijk te zeggen. Het kan nog alle richtingen uit. Het kan zijn dat het Hof ze toch nog vrijspreekt op alle punten, maar het kan ook dat dit een verfijning is van de ten laste legging om eventueel toch een veroordeling te kunnen uitspreken. Het kan van alles betekenen.”

Waarop slaat de herkwalificatie?

Jespers: “De beklaagden worden vervolgd voor drie collectieve misdrijven: bende van misdadigers, criminele organisatie, terroristische groep. Voor elk van die drie verschillende ten laste leggingen heeft het Hof een herkwalificatie voorgesteld. Dat is juridisch een beetje ingewikkeld, omdat het in de drie gevallen iets verschillends is.”

“Voor de eerste ten laste legging gaat het om de vraag op basis waarvan zij een bende zouden gevormd hebben. Is dat door het bijhouden van wapens of iets anders?”

“Wat het punt van de criminele organisatie betreft: in 2005 is de wet op de criminele organisaties veranderd. De wetgever heeft de tekst gewijzigd en daardoor is dat misdrijf veel breder geworden dan het vroeger was. Maar de feiten gaan terug naar 1999. Welnu, als er in de loop van de procedure een wijziging komt van de wet, dan mag de rechtbank de voor de betichte meest gunstige wet toepassen. In dit proces had men de minst gunstige wet toepepast, en dus heeft de rechtbank nu voorgesteld te herkwalificeren, terug naar de oude tekst, die gunstiger is voor de betichten.”

“De derde herkwalificatie gaat over 'terroristische groep'. De twee beklaagden die daarvan beticht worden, Bahar en Musa Asoglu, worden ervan verdacht leider te zijn van een terroristische groep. Het Hof herkwalificeert dat naar gewoon deelnemer of lid van een terroristische groep.”

“De herkwalificatie is nog niet definitief. Men moet de verdediging en het federaal parket nu eerst de kans geven om daar hun gedacht over te zeggen.”

Zijn we nu terug vertrokken voor een hele reeks zittingen?

Jespers: “Nee, normaal gezien wordt dat een beperkte zitting, omdat de grond van de zaak al gepleit is. Maar het is wel problematisch dat we met een totaal aangepaste dagvaarding zitten, 10 jaar na een deel van de feiten en 5 jaar na de andere feiten, en dat we dus eigenlijk terug aan het begin staan, na vijf processen. Want we hebben al twee processen gehad bij het hof van Cassatie, drie op andere plaatsen.”

“Dit bewijst dat dit slechte wetten zijn. Zeker de wet op het terrorisme, maar eigenlijk de andere wetten ook. Als een rechtbank zich na tien jaar de vraag moet stellen: 'welke kwalificatie is het nu?'... Dat wijst er eigenlijk op dat die wetgeving veel te moeilijk te interpreteren is, zodat het niet meer legaal is. Men moet weten waartegen men zich moet verdedigen. Dat moet duidelijk zijn van in het begin. Nu is het een beetje een processie van Echternach: een stap vooruit, een stap achteruit, een stap opzij.”

Achtergrond bij het DHKP-C-proces: klik hier

Tags