Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Waarom nog stemmen, Sire?

Waarom nog stemmen, Sire?

Opnieuw kroont België zich als koning van het surrealisme. Politiek blijkt niet langer serieus te noemen maar blijkt slechts een staaltje van ironische knoeierij. Naast de nieuwe Vlaamse regering is nu ook de federale regering samengesteld. Het blijf lachen voor wie nog lachen kan.

pvda-geeft-standbeelden-rode-neus_5_460x0.jpg

PVDA+: "Stop het politieke circus." Actueler dan ooit tevoren.

Michel Daerden (PS) is benoemd als minister voor Pensioenen en Grootstedenbeleid. Aangezien Daerden een Waals stemmenkampioen is valt die keuze nog grotendeels te begrijpen. De kritiek op die beslissing kwam trouwens ruim aan bod in de andere reguliere media.

De andere ministeriële aanstellingen vallen daarentegen veel minder te begrijpen, goed te keuren of te appreciëren. Leterme (CD&V) is back! En hoe! Meneer ik-laat-het-land-en-de-politiek-twee-jaar-verkommeren-en-verrotten komt de federale regering binnen langs de grote poort: minister van Buitenlandse Zaken. Zelfde situatie, maar zonder een aantal maanden afwezigheid, voor de voormalige minister van Asiel en Migratie, Annemie Turtelboom (Open VLD) die ondanks haar twee jaar onbekwaamheid even minister van Binnenlandse Zaken mag komen spelen. Even heel eerlijk, premier Van Rompuy, we nemen onszelf toch al lang niet meer serieus?

En de federale oppositie kan klagen en roepen wat ze wil, ook bij de overige partijen is er nauwelijks nog respect voor het volk te vinden. In de Vlaamse regering vinden we twee ministers, Philippe Muyters (N-VA) en Ingrid Lieten (SP.A), die niet eens op de kieslijsten aanwezig waren. "Waarom nog stemmen?" hoor ik het volk morren. De machthebbers laten alleszins blijken dat ze "de mensen" niet meer nodig hebben om te bepalen wie daadwerkelijk de macht en het bijkomend loon in handen krijgt.

Illusies van vrijheid, vrije mening en democratie.

Deze constatering is blijkbaar al dertig jaar oud.

Leven we misschien in een tijd van openbaring waarin alle illusies afgebroken worden stuk voor stuk? Ook die van de democratie?

De illusie van de parlementaire democratie....
Wilfried de Wachter; een onderzoek naar de tot standkoming van beslissingen in Belgie.
http://books.google.be/books?id=D1mcf9wQxWUC&pg=PA16&lpg=PA16

Slechts 7 % van de beslissingen gedurende 30 jaar blijken uit onderzoek door de parlementen te zijn genomen..
93 % door de regering.

Patricratie...