Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

De journalist binnenstebuiten: Bart Van Belle

De journalist binnenstebuiten: Bart Van Belle

De geschreven pers is stervende en de nieuwe media zijn de toekomst. Je hoort het al maar vaker. Ook kranten, waaronder De Standaard, maken de laatste tijd experimenterende pogingen in een overgang naar deze nieuwe media.

Maar wat kunnen we verstaan onder nieuwe media? En zullen de kranten door de nieuwe media volledig verdwijnen? In deze derde aflevering van Journalist Binnenstebuiten vertelt Bart van Belle, webmaster en internetjounalist van De Standaard, over de botsing tussen oude en nieuwe media.

Bart van Belle is sinds 2000 werkzaam bij De Standaard Online. Hij is de drijvende kracht achter verschillende website-onderdelen zoals En Nu Even Ernstig en Marketingblog. De voorbije jaren zag hij het Vlaams internetlandschap veranderen.

Twitter en Facebook

“Het gebruik van nieuwe media betekent een reusachtige evolutie voor klassieke nieuwsorganisaties. Door de opkomst van nieuwe media kunnen we een groter doelpubliek bereiken. De Standaard kan niet achterblijven en speelt in op het gebruik van nieuwe media met Twitter en Facebook om het dagelijks nieuws te verspreiden. “We mogen niet vanuit gaan dat mensen automatisch naar onze website surfen, daarom gebruiken we nieuwe media zoals Twitter en Facebook als lokmiddel.”

Twee jaar geleden maakte Bart van Belle een Twitter- en een Facebookaccount aan. Vooral uit nieuwsgierigheid. “Het gebruik van sociale netwerksites is momenteel onmisbaar geworden en de laatste zes maanden maakt de redactie van De Standaard dan ook intensief gebruik van zijn accounts.”

Papieren krant verdwijnt niet

Volgens Bart van Belle zal De Standaard als papieren krant niet verdwijnen. “Een papieren editie zal blijven bestaan maar de focus zal veranderen. Online worden mensen kort bericht. Indien ze meer informatie wensen, kunnen ze in de krant uitgebreide reacties en duiding lezen. Niet alleen de berichtgeving is verschillend, ook de schrijfstijl. De krant zal eerder openen met een citaat als titel en een verklarende ondertitel, terwijl dit op internet moeilijker ligt. Op de site van De Standaard legt de redactie de focus op het gebruik van informatieve titels en korte alinea’s. Dat verhoogt het leesgemak.

De webmaster van De Standaard benadrukt dat er negatieve aspecten schuilen in een maatschappij waar iedereen continue online is. “De tijden zijn veranderd nieuws is alom geworden. Twintig jaar geleden zat iedereen nog achter de buis toen om zeven uur het journaal begon. Of we zaten gekluisterd aan de radio. Elk individu kan vandaag het internet raadplegen.”

Luchtige berichten

Nieuwe media lenen zich makkelijker tot luchtigere thema’s. En ook de krant ondergaat veranderingen in zijn berichtgeving.

“Ik vind dat de luchtige berichten moeten kunnen. Dergelijke weinig zwaarwichtige berichten worden inderdaad het meest gelezen. Maar je mag je niet enkel laten leiden door de leescijfers. Een analyse van het gerechtsysteem haalt weinig lezers, maar verdient eveneens een plaats op een nieuwssite. Ik denk dat De Standaard een goed evenwicht gevonden heeft tussen het harde nieuws en de populaire berichtgeving.”

Klagen over jonge journalisten

“Vandaag wordt vaak geklaagd over de jonge journalisten werkzaam op een redactie. Zij zijn de generatie die een nieuwe olifantenbaby groot nieuws vinden.”

Van Belle kijkt met gemengde gevoelens naar deze evolutie. Hij vindt de opkomst van populaire berichtgeving positief, zolang ze geen fout beeld creëeren. Anderzijds merkt Van Belle ook op dat de gouden jaren voorbij zijn. “Er valt tegenwoordig nog maar weinig journalistieke eer te rapen.”

Autodidact

Vandaag is internetjournalistiek de natuurlijke habitat van Bart van Belle. Maar toen hij in 2000 bij De Standaard begon, stond onlinejournalistiek nog in zijn kinderschoenen.

“De technologie verandert razendsnel en breedband is opgekomen. Er bestaan nu opleidingen journalistiek met grote aandacht voor nieuwe media, maar ik heb alles op eigen houtje geleerd.”

© 2009 - StampMedia - Nancy Verresen