Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kinderen op het Sfinksfestival

Kinderen op het Sfinksfestival

“Sfinks is een festival dat toegankelijk moet zijn voor iedereen, ook kinderen horen hier bij, “ zei organisator Patrick de Groote eerder in een interview. “Het is niet de bedoeling om randanimatie te voorzien, wij proberen de kinderen het zelfde te bieden als de ouders, maar dan op kindermaat. De optredens zijn korter en interactiever, zo blijft het ook voor de jongsten interessant. Door de verschillende workshops proberen we hun ook een beetje cultuur bij te brengen terwijl ze zich amuseren.” We gingen zelf eens een kijkje nemen hoe de kinderen het Sfinks kinderdorp ervaren.

Workshop.jpg
Springen.jpg

Grote springkastelen zorgen voor heel wat plezier en als het te warm wordt, dan kunnen de kinderen even afkoelen in een van de zwambaden. Verder staat dit jaar ook henna-handschilderen, congolees dansen en breakdance op het programma. Wie wil, kan zich laten grimeren, of gaan luisteren naar wereldverhalen, verteld door Jean Mapela(Congo).

congolese dans.jpg

Bij de workshop Congolese dans, met Jean Pierre Mokamba, leren de kinderen een mix van primitieve, binnenlandse dans en moderne dans. Plezier verzekerd!

Mokamba: “Het is het tweede jaar dat ik hier workshops geef op het Sfinksfestival. Ik was enorm blij dat ik dit jaar terug gevraagd werd, want het is gewoon fantastisch. De technieken zijn niet al te moeilijk, hierdoor kan iedereen meedoen en blijft het leuk. Het is een droom voor mij; om te zien hoe de kinderen meedoen en plezier maken.”

fanfakids.jpg

Ook de Fanfakids uit molenbeek waren weer aanwezig. Zij gaven het beste van zichzelf in een percussie optreden. De Fanfakids zijn ontstaan uit een samenwerking tussen Centrum West en MetX. De groep bestaat uit jongeren tussen 9 en 14 jaar. De Fanfakids spelen vooral in Brussel en omstreken maar zijn ook al op tournee geweest in Afrika. Ondanks de kleine bezetting -veel kinderen zijn op vakantie- weten ze zich goed te redden.

Nestor (9) en Bazil (11).jpg

De kinderen amuseren zich goed. Ik sprak met Bazil (11) en Nestor(9). “We kennen niet veel van de muziek hier, maar we vinden het hier leuk. Vandaag zijn we naar het marktje geweest en hebben we ons laten schminken. Straks gaan we op de springkastelen spelen.”

Piramides.jpg

Ook voor de ouders is het kinder dorpje een goede zaak. Zij kunnen hun kinderen er laten spelen terwijl zij zelf naar de concerten gaan kijken. Alle kinderen kunnen een bandje krijgen met het GSM nummer van de ouders, zo raken de kinderen niet verdwaald.

Seppe (4) en Kobe (6) zonen van Hans Raus.jpg

Hans Raus is al 15 jaar trouwe sfinksganger. “Dit is echt het beste familiefestival dat er is. Alles is hier goed georganiseerd en ze besteden gigantisch veel aandacht aan de kinderen. Nog een voordeel is dat het festival gratis is voor iedereen onder de 14. De kinderen spelen én ze krijgen nog wat cultuur mee. Ik durf mijn kinderen hier gerust alleen te laten, maar ik blijf natuurlijk wel in de buurt.”

Jongen grim.jpg

Kidz Village is uitgetest en goedgekeurd.