Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Crisis kost studenten vakantiewerk

Crisis kost studenten vakantiewerk

In juli kende het aantal tewerkgestelde studenten in België een terugval met 23%. Uitzendkantoor Randstad, die met deze cijfers naar buiten komt, verwacht weinig beterschap voor augustus. Industriebedrijven zoals Bayer en PSA nemen dit jaar zelfs helemaal geen studenten meer aan.

Door de crisis staan bedrijven deze zomer terughoudend tegenover het aanwerven van jobstudenten. Uit besparingsoverwegingen wordt beslist om de vakantiegangers niet te vervangen door uitzendarbeid. In plaats daarvan wordt geopteerd voor een zomerreces. Bedrijven, of bedrijfsdepartementen die niet van vitaal belang zijn, sluiten voor een tijdje de deuren.

Hopen op betere tijden
De uitzendkantoren merken een duidelijk afwachtende houding op. Jaques Hermans, woordvoerder Randstad: “In tijden van hoogconjunctuur beslissen de bedrijven maanden op voorhand over het aantal vacatures voor vakantiewerk. Deze zomer wordt die beslissing uitgesteld.”

Eveline de Munck, medewerker Start People, beaamt die trend. “Op het allerlaatste moment krijgen wij aanvragen binnen voor studentenarbeid.”

Niet alleen het aantal arbeidsplaatsen voor vakantiewerk slinkt. De eerste zes maanden van 2009 zakte ook het aantal uren studentenarbeid met 15% in vergelijking met 2008. Een trend die zich tijdens de zomermaanden zal doorzetten. De daling is het sterkst in de industrie, verkoop en administratie, sectoren waar de uitzendsector sterk staat.

Geen jobstudenten bij Bayer
Sommige bedrijven werven vanwege de economische crisis dit jaar geen jobstudenten aan. Anderen beperken dan weer het aantal vacatures.

Lisette Mertens, woordvoerder van Bayer: “In het verleden kregen de kinderen van onze werknemers de kans om hier te komen werken als jobstudent. Ze werden ingezet in afdelingen waar ze als niet-ingewijden geen enkel veiligheidsrisico liepen en waar ze routinewerk konden verrichten. Door de crisis hebben we daar nu minder mensen nodig en hebben we bijgevolg geen enkele vacature openstaan deze zomer.”

Grote winkelketens, bioscoopcomplexen en pretparken blijven relatief stabiel in hun vraag naar jobstudenten. Liesbeth Rogiers, communicatiemanager van Delhaize: “We stellen deze zomer zo’n 10.000 studenten aan het werk tijdens de maanden juli tot september. Dat is een daling op van 5% tegenover vorig jaar.”

De banksector, nog een grote afnemer van studentenarbeid, snoeit ook hard in het aantal vacatures. Een nieuwe wetgeving overschaduwd hier de crisis als grote oorzaak. Loketbedienden zijn immers sinds dit jaar verplicht om over de nodige diploma’s te beschikken. Het aantal openstaande plaatsen die studenten kunnen invullen wordt hierdoor aanzienlijk beperkt.

Familie en vrienden
De sectoren die vertrouwen op uitzendkantoren om studenten te werven worden het zwaarst getroffen. Ongeveer 50% van de uitzendarbeid in de bouw, industrie, transport en dienstensector werven aan via interim-kantoren. In de horeca en bij de zelfstandigen, waar de meeste jongeren via vrienden of familie terecht komen, blijft de vraag naar vakantiewerk op peil.

© 2009 – StampMedia – Vincent Van Nauw