Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Coupplegers in Honduras dreigen met harde repressie

Coupplegers in Honduras dreigen met harde repressie

Medestanders van de afgezette president Zelaya willen vanaf woensdag een vijfdaagse mars houden op de twee grootste steden van Honduras – de hoofdstad Tegucigalpa en San Pedro Sula. De coupplegers willen van geen wijken weten en dreigen betogers hard aan te pakken.

Donderdag nog zetten de politie en het leger traangas en tanks in tegen honderden aanhangers van Zelaya die een snelweg in de hoofdstad bezet hielden. Daarbij raakten volgens de politie 25 mensen gewond. 88 betogers werden gearresteerd. Minstens één van de gewonden had een ernstige schotwonde. Zaterdag overleed hij aan zijn verwondingen. Het gaat om de 38-jarige leraar Roger Abraham Vallejo.

Volgens het persagentschap AFP is hij al het derde slachtoffer sinds de coup van 28 juni. Dat lijkt een nogal conservatieve schatting te zijn. De internationale mensenrechtenmissie, waaraan ook Ellen Verreyt van Wereldsolidariteit deelnam, telde de eerste dagen na de coup al minstens zes doden. De wereldvakbond IVV houdt het op minstens vijf doden en honderden gewonden.

De coupleiders spraken de afgelopen dagen harde taal aan het adres van de betogers. Coup-leider Roberto Micheletti liet weten dat hij het niet langer pikt dat het verkeer verstoord wordt. “We gaan de orde herstellen in Honduras.”

De politie verspreidde zaterdag een verklaring waarin gedreigd werd met zware gevangenisstraffen voor iedereen die betogingen organiseert die “de vrije circulatie en het recht van anderen kan beïnvloeden”.

Donderdag ging het land nog eens plat door een nationale 48-urenstaking in de overheidssector. De drie grootste vakbonden van Honduras hadden opgeroepen tot de staking na een bijeenkomst van het Nationaal Front tegen de coup. Wakes moeten verhinderen dat de politie Radio Globo, het enige nationale medium dat nog bericht over het protest tegen de coup, uit de lucht haalt. Zelaya riep zijn volgelingen op om vreedzame volksmilities te vormen. De enige wapens die ze moeten gebruiken zijn intelligentie en redelijkheid.

Op hun beurt werpen het leger en de politie blokkades op op de snelweg die Honduras met Nicaragua verbindt om te voorkomen dat tegenstanders van de coup Zelaya vervoegen in Nicaragua. Ook de moeder en de echtgenote van Zelaya worden door het leger opgehouden. In de grensstreek met Nicaragua geldt een uitgangsverbod. Volgens een Hondurese mensenrechtenorganisatie zorgt dat voor een humanitaire crisis in die streek.

Diplomatie
Zelaya had vrijdag in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua een ontmoeting met de VS-ambassadeur in Honduras Hugo Llorens. Volgens Patricia Rodas, de buitenlandse minister van Zelaya leverde die ontmoeting niets op. Zelaya heeft aan de VS gevraagd om de druk op te voeren. Hij wil ook dat de VN en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Toch reageerde Micheletti gepikeerd op de ontmoeting. De VS trokken wel de visa in van vier leden van de coup-regering. Spanje liet al weten dat het van de Europese Unie een gelijkaardig initiatief verwacht.

De verzoeningspoging van de Costa-Ricaanse president Oscar Arias heeft weinig opgeleverd. Roberto Micheletti herhaalde vorige week nog eens dat hij een terugkeer van Zelaya als president – een eis van Arias - niet ziet zitten. Carlos Lopez, een handlanger van Micheletti, liet aan Reuters weten dat hij niet bang is voor internationale sancties. “Het volk zal misschien iets minder kunnen eten, maar vasten is in alle religies goed voor lichaam en geest.”

Zelaya werd op 28 juni door het leger van de macht verdreven en het land uitgezet. Volgens de coupplegers waren zijn plannen om de bevolking te consulteren over een mogelijke grondwetswijziging ongrondwettelijk. Medestanders zien in de coup een poging van de Hondurese oligarchie om komaf te maken met een president die hen niet goed gezind was.

Dozijn schatrijke families
Volgens een VN-rapport uit 2006 heeft 15 procent van de plattelandsbevolking in Honduras een levensverwachting van minder dan 40 jaar. Een vijfde van de bevolking is analfabeet. De VN schreef in 2003 dat 86,3 procent van de plattelandsbevolking onder de armoedegrens leeft. Twee derde van alle kinderen jonger dan vijf jaar is ondervoed.

Een dozijn schatrijke families controleert de economie van het land. Die families controleren ook de media en beïnvloeden zo ook de verkiezingen. Dat staat toch te lezen in mensenrechtenrapport van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken. “A small number of powerful business magnates with intersecting commercial, political, and family ties owned most of the country's news media. The government influenced media coverage of its activities through the granting or denial of access to government officials, creating a situation in which the media was so closely interrelated and linked to the political system that the powerful magnates strongly influenced the news agenda and thereby elections and political decisions.”

De Amerikaanse journaliste Amy Goodman van Democracy Now! had een uitgebreid interview met Zelaya. U kan het hier beluisteren of lezen:
http://www.democracynow.org/2009/7/30/exclusive_ousted_honduran_presiden...

President Honduras

Er is sprake van een coup waanneer militaire op eigen inititief de macht grijpen om deze daarna te behouden. In Honduras is dit geenszins het geval. De militairen hebben gehandeld in opdracht van de meerdereheid van het congres (inculsief partijleden van Zelaya) en het Hoog Gerechtshof. Het congres is nog steeds in functie (de militairen hebben dus niet de macht over genomen) en hebben zelf een interim president benoemd tot de aanstaande algemene verkiezingen. Er is dus geen sprake van "Coupplegers".

A coup it is

Het is natuurlijk wel een coup. Uw definitie van coup is veel te eng. Er staat nergens geschreven dat een militair de macht moet overnemen.

Dat de meerderheid van een parlement het niet eens is met de president gebeurt nog. In de VS kan de president daarom zelfs een veto gebruiken tegen beslissingen van het Congress. Mocht het Congress daarop beslissen om Obama het land uit te zetten, dan zou dat wel degelijk een staatsgreep zijn.

Dat Hondurese Hooggerechtshof is trouwens een omstreden instelling. In het mensenrechtenrapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken staat dat het Hof zich schuldig maakt aan “politicized rulings” en bijdraagt aan "corruption in public and private institutions.”

Staatsgrepen zijn omstreden en botsen steeds meer op kritiek van de wereldopinie. Daarom doen coupplegers steeds meer moeite om hun staatsgreep te verbloemen. Daarvoor kunnen ze blijkbaar ook rekenen op morele steun van sommige mensen in het Westen.