Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

"Buitensporig geweld tegen betogers in Honduras"

"Buitensporig geweld tegen betogers in Honduras"

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gebruiken de coupplegers in Honduras geweld en massa-arrestaties om al wie protesteert tegen de staatsgreep te straffen.

hondurasai.jpg

Studenten tonen hun verwondingen (foto AI)

Eind juli bracht een delegatie van Amnesty een bezoek aan de Hondurese hoofdstad Tegucipalga. De delegatie sprak er met vertegenwoordigers van sociale bewegingen en met slachtoffers van de harde repressie.

In haar rapport (dat door de Vlaamse media totaal genegeerd werd) stelt de delegatie dat er sprake is van “disproportioneel en buitensporig geweld” door de politie en het leger om vreedzaam en legitiem protest in de kiem te smoren. De delegatie verzamelde ook getuigenissen over seksueel misbruik van vrouwelijke betogers.

Amnesty interviewde tien studenten die waren opgepakt na een vreedzame betoging op 30 juli. Zij vertelden hoe ze slaag kregen van de politie. Verschillende studenten vertoonden duidelijk zichtbare verwondingen.

In het rapport wordt ook beschreven hoe de coupplegers de persvrijheid aan banden leggen. Fotografen worden geslagen en camera's worden in beslag genomen. Media als Radio Globo, Canal 36, Maya TV en Radio Progreso worden uit de ether gehaald of gesloten door het leger.

Vakbond
Ook de wereldvakbond ITUC klaagt het geweld en de repressie in Honduras aan. Nadat de politie de mars van 12 augustus uiteengeslagen had, zochten verschillende betogers een schuilplaats in het kantoor van de Hondurese vakbond Stibys. Twee uur lang werd het gebouw omsingeld door het leger en de politie.

Pas toen de internationale pers arriveerde, konden de betogers het gebouw verlaten. Volgens ITUC werd diezelfde dag ook het gebouw van de boerenorganisatie Via Campesina beschoten.

“De heropbouw van Honduras hangt af van de onmiddellijke terugkeer van de grondwettelijke president, Manuel Zelaya”, zei Guy Ryder, algemeen secretaris van ITUC in een reactie.

Bron:
http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR37/004/2009/en