Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Brussel is een stad met een hoek af

Brussel is een stad met een hoek af

De misvattingen en vooroordelen over Brussel zijn wijdverbreid en hardnekkig. Met de website 'Why Brussels Is Not Boring' willen Janne en Paul De Cloedt ingaan tegen het negatieve imago van de stad. Op hun website posten ze iedere dag om stipt twaalf uur een foto die Brussel op een positieve manier in de kijker zet.

Gevaarlijk, vuil en saai

Drie instanties staan in voor de promotie van Brussel in binnen- en buitenland: het Brussel Internationaal bureau voor Toerisme en Congressen (BITC), het Belgium Convention Bureau (BCB) en het Office de Promotion du Tourisme de Wallonie et de Bruxelles (OPT). Ondanks hun gezamenlijke inspanningen, kampt Brussel met een behoorlijk negatief imago zowel in Vlaanderen als over de grens. Door de aanwezigheid van verscheidene nationale en internationale instellingen wordt de stad veelal vereenzelvigd met Europese bureaucratie en politieke bemoeizucht. In de lijst van belangrijke Europese stedelijke bestemmingen bengelt de stad ver achter op metropolen als Londen, Parijs, München en Wenen.
Janne De Cloedt kan er van meespreken. Hij werkt voor een vakblad in de meeting- en evenementensector en trekt voor zijn werk regelmatig naar het buitenland. “Er zijn zó veel voordelen over Brussel in het buitenland”, vertelt hij. “Brussel is gevaarlijk, vuil, saai. Brussel is alles wat slecht is.” De Cloedt, zelf West-Vlaming, heeft in Brussel gewoond en gewerkt en heeft er zijn hart verloren. Wanneer Brussel in maart 2008 door de leden van Tripadvisor.com, de grootste online reisgemeenschap, unaniem wordt verkozen tot saaiste stad van Europa, is hij not amused. Hij trekt zijn vader en beroepsfotograaf Paul De Cloedt aan de mouw en in juli 2008 trekken vader en zoon er voor het eerst op uit om foto’s te nemen van Brusselse bezienswaardigheden, hotspots en wijken.

Ontdek je plekje

Zes maanden en enkele fototochten later hebben de twee honderden foto’s. Ze besluiten om er een website mee te bouwen. Op 14 juli om stipt twaalf uur verschijnt de eerste foto op Why Brussels Is Not Boring. Doel van de website: geen. “Our only aim is to show you the city that we love by putting a new picture online every 24 hours”, kopt de site. Janne De Cloedt: “We hebben geen verborgen agenda. Het moet niets opbrengen en we willen onszelf niet in de kijker werken. We willen een tegenwicht vormen voor het negatieve imago van Brussel en die steeds weerkerende vooroordelen.” Twintig jaar geleden was Brussel inderdaad een verwaarloosde, vuile stad. Maar dat is enorm veranderd. “Brussel heeft op ieder vlak wel iets te bieden. Er is een enorme architecturale rijkdom, een fantastische gastronomie, veel cultuur en veel mooie parken. Maar het zijn ook vaak kleine, domme dingen die je ergens verscholen in een steegje ontdekt, die Brussel zo fantastisch maken. In Laken bijvoorbeeld, kan je de grootste graffitimuur van Europa vinden. Schit-te-rend, maar niemand weet die liggen.”

Gevoelig

De site is volledig opgesteld in het Engels. Toch wordt er niet gemikt op het Brusselse eurocratenpubliek. De keuze voor het Engels was vooral pragmatisch. “De hele wereld is welkom en we wilden een zo breed mogelijk publiek kunnen aanspreken. Sommige foto’s hebben een Franse titel, omdat ik dat bij de fotografie vind passen. ‘Vue sur la rue’ is een foto met een Franse ambiance. Daar geef ik zonder problemen een Franse titel aan. Maar als ik dat te veel zou doen, komen daar reacties op. Dat ligt allemaal zo gevoelig. Meteen een extra reden om voor het Engels te kiezen.”
Intussen werd de website opgepikt door brusselblogt.be, de stadsblog van Brussel, en zijn er bezoekers uit de Verenigde Staten, Australië, Canada en Rusland.

Manneke Pis, so what?

De foto’s schetsen een vrij eclectisch beeld van Brussel. Klassiekers als de volkse Marollen en de hippe Dansaertstraat worden niet geschuwd, maar er staan ook minder voor de hand liggende plekjes op als de Crosby Bowling en Parking 58. De compositie van de foto’s varieert sterk. “Het moet niet altijd rechttoe rechtaan fotografie zijn. We nemen geen toeristenfoto’s”, benadrukt De Cloedt. De foto van Manneke Pis illustreert wat hij daarmee bedoelt. Manneke Pis zelf is ongeveer een duim groot. Het algehele straatbeeld primeert: de wirwar aan toeristen, de statig omhoog rijzende huizen, een voorbij rijdende auto. De compositie steekt daarmee zo schril af tegen hoe het plassende ventje doorgaans wordt afgebeeld, dat er haast een statement achter lijkt te schuilen: ‘Manneke Pis, so what?’

Brusselse ziel

De Cloedt mag dan een vurig ambassadeur van de stad zijn, hij erkent dat er ook problemen zijn. “Er zijn inderdaad buurten, straten en gemeenten waar je, zeker na zes uur ’s avonds, beter wegblijft. Je moet Brussel zien als een beschadigde stad. Enerzijds is dat jammer, maar anderzijds wordt de stad net daarom interessant. Brussel is een stad met een hoek af.” Hij vergelijkt Brussel met Brugge, de stad waar hij zelf vandaan komt. “Brugge is historisch bijna geheel bewaard gebleven, maar mist daardoor vaak ziel. Dat heeft Brussel dan weer wel, net omdat de stad beschadigd is.”
“Zoveel mensen doen geen moeite om de stad te leren kennen omdat ze ervan uitgaan dat Brussel een Franstalig bastion is. Die vooroordelen ombuigen, is verschrikkelijk moeilijk. Maar als de website erin slaagt om de houding van nog maar tien mensen te veranderen, zou ik al ontzettend blij zijn.”

www.whybrusselsisnotboring.com

© 2009 – StampMedia – Linda Thompson