Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Tweede zit als examenspreiding

Tweede zit als examenspreiding

Examens in augustus: het klinkt als een serieuze domper op de zomervakantie. Uit recent onderzoek op verschillende Vlaamse universiteiten blijkt dat het aantal studenten met een tweede zit flink gestegen is tegenover 5 jaar geleden. Dit ligt echter niet aan het verstand van de studenten, wel aan het veranderde onderwijssysteem.

In het academiejaar 2003-2004 werd het bachelor-mastersysteem ingevoerd op alle Belgische universiteiten. Dit systeem is veel flexibeler: studenten krijgen een creditbewijs als ze een vak succesvol hebben afgerond, waardoor ze minder in termen van academiejaren moeten denken. Het is mogelijk om vakken uit het tweede jaar te doen, zonder voor alle vakken van het eerste jaar geslaagd te zijn. Daardoor gaan studenten uitrekenen voor welke vakken ze absoluut geslaagd moeten zijn om naar het volgende jaar te kunnen gaan. Die vakken doen ze dan in eerste zit. Kleinere vakken, die een lastige plaats in het examenrooster hebben, worden doorgeschoven naar tweede zit.

Deliberatie

Dit gegoochel met examens heeft ook nog een andere reden: in het nieuwe onderwijssysteem wordt minder gedelibereerd. Studenten moeten hun buisvakken nu meestal opnieuw doen. Ook als ze wel gedelibereerd worden, heeft dit gevolgen, want gedelibereerde buizen worden vermeld op het diploma. Om dat te vermijden, gaan studenten ook eerder voor een tweede zit.

De cijfers

De studie werd gehouden in de VUB, UA en UGent. In de drie universiteiten hebben iets meer dan de helft van de studenten dit jaar een tweede zit: 56% in Brussel, 57% in Antwerpen en Gent. In vergelijking met het academiejaar 2003-2004 bedraagt dit een stijging van respectievelijk 6%, 14% en 17%. De studie vergeleek ook de verschillende faculteiten en richtingen met elkaar. Daaruit bleek dat studenten rechten bijna standaard een tweede zit hebben, terwijl die kans in de richting geneeskunde het kleinst is. Een opvallend weetje dat ook uit de studie naar voren kwam, is dat jongens vaker een tweede zit hebben dan meisjes.

© 2009 – De Overname/StampMedia – Noémie Six