Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Festivals zijn slecht voor je oren! WABLIEFT?!

Festivals zijn slecht voor je oren! WABLIEFT?!

Een zomer zonder festivals kunnen weinig jongeren zich voorstellen. Het aanbod is enorm groot en hoe harder de beats klinken, hoe beter. Maar welke invloed heeft dat op ons gehoor?

oren.jpg

“Festivals zijn in feite massale moorden op het oor”, aldus Bart Vinck, professor audiologie aan Universiteit Gent. Wat muziekevenementen zo schadelijk maakt voor het gehoor, is een combinatie van twee aspecten: enerzijds zijn er de vele decibels, anderzijds is er de langdurige blootstelling aan lawaai.

Wanneer de grens van 85 decibel wordt overschreden, spreekt men van een schadelijke waarde. “Tijdens festivals worden de bezoekers ongeveer aan 105 à 110 decibel blootgesteld. Da’s een veel te hoge waarde, die al heel snel blijvende oorschade kan aanrichten”, volgens Vinck. “Bovendien duren zulke events tegenwoordig meerdere dagen en dat maakt het natuurlijk alleen maar erger.” Een op vier mensen is overigens heel gevoelig voor geluid en vooral zij lopen het risico op gehoorverlies of oorsuizen. Jaarlijks komen er bijgevolg zo’n 20.000 patiënten met gehoorklachten bij.

Er zijn echter nog meer gevolgen van blootstelling aan te veel decibels. Vooral lage frequenties, die jongeren vooral kennen in de vorm van harde bassen, hebben een negatief effect op ons lichaam. “Onze longen gaan resoneren, onze bloeddruk stijgt en ons hart gaat letterlijk sneller slaan. Hierdoor verhoogt het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk”, vervolgt de professor.

Opvallend is dat er geen specifieke wetgeving bestaat voor geluidslimieten op een festival. In 1977 werd een Koninklijk Besluit genomen omtrent versterkte elektronische muziek in cafés en op fuiven, maar festivals vallen daar niet onder. Als een stadsbestuur geen specieke afspraken maakt met de organisatoren mogen er op festivals onbeperkt decibels geproduceerd worden.

De Gentse Feesten is één van de evenementen waar op voorhand een geluidslimiet is afgesproken met de stad. “Die beperking hangt af van podium tot podium, maar wij controleren wel dagelijks of die limiet niet wordt overschreden”, zegt Caroline De Schacht van de Milieudienst in Gent. “Bovendien doet de organisatie beroep op een Nederlandse deskundige die nadenkt over de plaatsing van de luidsprekers en een beperking van het volume, zonder aan kwaliteit te moeten inboeten.”

Vinck: “Die limieten worden meestal opgelegd om heisa met de buren te vermijden, maar de kans op gehoorschade wordt doorgaans genegeerd.” In de nabije toekomst zou daar wel eens verandering in kunnen komen, want de overheid lijkt nu toch moeite te doen om maatregelen te treffen. Onlangs werd nog een wet goedgekeurd die de output van mp3-spelers beperkt, waardoor deze minder schadelijk zijn voor de oren.

Voor medewerkers op festivals zijn er daarentegen wel vastgestelde regels. Zij zijn in principe verplicht oor-bescherming te dragen vanaf een blootstelling aan 85 decibel. “Belachelijk eigenlijk, want medewerkers en festival-gangers hebben toch dezelfde oren?”, zegt Vinck. Het uitdelen van oorbeschermers aan bezoekers is misschien geen overbodige luxe. “Als we daarmee moeten beginnen …”, klinkt het bij Maanrock.

Volgens Vinck moet vooral de mythe dat gehoorproblemen door de medische wereld simpel kunnen worden opgelost, doorprikt worden. “Jongeren zijn zich er niet van bewust dat gehoorschade altijd blijvend is. Toch wil hij geen paniekerige berichten de wereld ingesturen. “Vergelijk geluid met roken of alcohol: je moet ervan genieten en als je er verstandig mee omgaat, is er geen enkel probleem.”

Enkele tips om je oren te sparen:
* Draag oorbescherming (oordopjes, otoplastieken, …) wannneer je weet dat je je oren zwaar zal belasten. Heb je je in dat geval niet beschermd, gun je je oren best 24 uur rust. Als je op zaterdag naar een fuif gaat, kan je dus best zondag niet naar de bioscoop gaan en ondertussen nog wat naar je MP3-speler luisteren.
* Ga op feestjes en concerten nooit in de buurt van de luidsprekers zitten.
* Gebruik je mp3-speler of iPod op een verstandige manier, bijvoorbeeld door niet de in-ear plugs te gebruiken die bij het toestel geleverd worden maar een koptelefoon, of door het volume niet hoger te zetten dan 60 % van het maximumvolume. Langer dan één uur onafgebroken naar je mp3 of iPod luisteren doe je beter niet. Zorg ervoor dat je ook nog geluiden uit de omgeving kunt horen.
* Ga als je zwanger bent liever niet naar een concert of discotheek. Je buik dempt amper 5 decibel. Het gehoor van je baby, dat zich dan nog volop aan het ontwikkelen is, wordt al gauw blootgesteld aan 100 decibel.

Meer info: http://www.cm.be/nl/100/bewustgezond/gezondlichaam/gehoor/index.jsp#par8

© 2009 – De Overname/StampMedia – Marjolein Lambrechts