Wiskunde leren met MonkeyLabs
Wiskunde leren met MonkeyLabs
stampmedia26 augustus 2009 – 07:03
In het nieuwe schooljaar zullen duizenden Vlaamse leerlingen van het eerste jaar secundair onderwijs de wiskunde van de lagere school herhalen aan de hand van een game, genaamd MonkeyLabs. Met MonkeyLabs heeft Vlaanderen een wereldprimeur voor zowel de wiskunde als het ICT-onderwijs te pakken.

Basis
Uit een rondvraag bij wiskundeleraars is immers gebleken dat de rekenvaardigheid bij kinderen uit de lagere school ondermaats is. Wiskunde leren gaat vooral over veel oefenen en vaak herhalen. En dat is nu net wat de laatste jaren niet voldoende gebeurt in de lagere scholen. Net omdat tijdens deze jaren de basis van wiskunde wordt gelegd, is het belangrijk dat leerlingen die goed onder de knie hebben zodat ze hier in het secundair onderwijs op kunnen verder bouwen. Omdat ook het leerplan van wiskunde gewijzigd werd, besloot uitgeverij Die Keure in te grijpen.
Herhalen
MonkeyLabs is een game dat met levels werkt en op maat van 12-jarigen is gemaakt. Om naar een volgend level te gaan, moeten de leerlingen telkens enkele wiskunde-oefeningen oplossen. “In het begin van het jaar is het de bedoeling dat de leerlingen de leerstof van de lagere school herhalen,” vertelt Bart Vandenbussche, uitgever bij Die Keure. “Later kunnen ze ook nieuwe leerstof oefenen aan de hand van het spel. Maar het blijft vooral de bedoeling om de rekenvaardigheid van de leerlingen te verbeteren.”
Gamen als huiswerk
Het unieke van dit spel zit hem in de combinatie van een volwaardige game met verhaallijn, plot en muziek, en de oefenstof voor wiskunde. De leerkrachten kunnen zelf kiezen of ze hun leerlingen het spel in de klas of thuis laten spelen. Een uurtje MonkeyLabs spelen als huistaak zal dus geen rariteit zijn het komende schooljaar. Want ook als de leerlingen thuis spelen, kunnen de leerkrachten hen feedback geven. Dan moeten ze enkel een documentje uitprinten als bewijs dat ze hun huiswerk gemaakt hebben.
Test
Vooraleer het spel effectief gebruikt kan worden, moet het ook eerst getest worden. “Het is niet gemakkelijk om een goede balans te vinden tussen de behendigheid die het spel vereist en de oefenstof. We hebben al enkele tests afgenomen en in september zal er nog een laatste plaatsvinden. Vanaf dan kan MonkeyLabs officieel geïntroduceerd worden in de scholen,” aldus Vandenbussche.
© 2009 – StampMedia – Shanah Houtrique
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme