Probo, de knuffelbare kindertherapeut
Probo, de knuffelbare kindertherapeut
stampmedia26 augustus 2009 – 16:11
De Vrije Universiteit van Brussel (VUB) pakte onlangs uit met Probo: een zachte, groene, olifantachtige robot die aan de hand van twintig precisiemotoren en sensoren menselijke gelaatsuitdrukkingen en emoties zeer precies kan reproduceren. Naast het gebruik als studieobject voor robotica zal de robot voornamelijk medische toepassingen krijgen.

In de toekomst zal een nieuwe generatie robots de mens meer en meer bijstaan in alledaagse taken. Wetende dat 60 procent van onze communicatie uit mimiek bestaat, is het aanleren van gelaatsuitdrukkingen dan ook een onvermijdelijke evolutie. Dat is geen gemakkelijke opdracht en voor de interpretatie van de omgeving en het uitdrukken van de gepaste emotie is Probo dan ook afhankelijk van zijn Robotic User Interface (RUI), de gespecialiseerde software waarmee hij bestuurd wordt.
Artificiële intelligentie
Alle emoties die de robot kent, worden voorgeprogrammeerd als een specifieke verhouding tussen arousal (alertheid of bewustzijn) en valence (het al dan niet leuk of aangenaam zijn). Naargelang de hoeveelheid die van elke factor gemeten wordt aan de hand van sensoren, microfoons en een digitale camera, weet Probo of hij zich als verrast, verveeld, gelukkig of kwaad moet uitdrukken. De RUI stuurt vervolgens de nodige impulsen door naar de twintig precisiemotoren die onder Probo’s vacht verborgen zitten. Hoewel er nu nog af en toe een besturend persoon nodig is, hopen de ontwerpers in de toekomst meer elementen van artificiële intelligentie te implementeren om de robot nog meer autonoom te maken. In een later stadium zouden dan ook de ledematen beweeglijk worden zodat hij niet alleen mimiek maar ook poses zou kunnen overnemen.
Robotherapeut
Uit eerdere experimenten blijkt dat robots zich er toe lenen om ingezet te worden voor therapiesessies met onder andere autistische kinderen en bejaarden. Probo werd ontworpen om gebruikt te worden bij kinderen die langdurig gehospitaliseerd zijn. Zo kan hij het kind voorbereiden op een operatie en begeleiden tijdens het verdere verblijf in het ziekenhuis. Het touch-screen dat in Probo’s buik is ingebouwd, kan het kind gebruiken om met de robot te communiceren, media te bekijken, spelletjes te spelen en videogesprekken te voeren.
Studieplatform
Het groene olifantje speelt ook een rol als studieplatform voor zowel ingenieurs op het gebied van robotica als sociologen en psychologen op het gebied van de interactie tussen robot en mens. Ten slotte worden kleine projecten gebaseerd op het Proboplatform doorgegeven aan studenten van het middelbaar en hoger onderwijs in de hoop hen zo aan te zetten tot technologische innovatie. Momenteel zijn de makers bezig met het maken van een gebruiksklare versie om in te zetten in ziekenhuizen. Een afgeleid product voor de commerciële markt wordt niet uitgesloten.
© 2009 – Stampmedia – Gil Plaquet
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme