Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Het streefdoel voor Kopenhagen: 350 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht

Het streefdoel voor Kopenhagen: 350 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht

Waarom 350?

www.350.org/about

350-chart.png

350.org
tcktcktck.org

Wat is de 'klimaatopwarming'?

De wetenschap is duidelijk: het klimaatopwarming gebeurt sneller dan ooit en de mensen zijn verantwoordelijk. De globale opwarming wordt veroorzaakt door de uitstoot van broeikasgassen in onze atmosfeer. Het meest bekende broeikasgas is koolstofdioxide. Veel van onze dagelijkse activiteiten zoals onze straten en huizen verlichten, voedsel koken, of onze huizen verwarmen of verkoelen, werken op energiebronnen zoals steenkool en olie die koolstofdioxide en andere gassen met broeikaseffect. Zij houden de warmte van het zonlicht in onze dampkring, alsof er een donsdeken over de planeet ligt.

Waarom is dit eigenlijk een probleem?

Het is een belangrijk probleem omdat door het 'donsdeken' van broeikasgassen, de gemiddelde temperatuur langzaam stijgt. Als gevolg van die temperatuurstijging kan het broze evenwicht dat het leven op onze blauwe planeet mogelijk maakt, gebroken worden. Als de gemiddelde temperatuur op aarde slechts één of twee graden warmer wordt, kan de wereld er al heel anders uitzien, omdat gletsjers in het hooggebergte smelten, er meer droogte en meer tropische stormen gaan voorkomen. Als de gemiddelde temperatuur méér dan 2 graden zal stijgen, dan komt er een kettingreactie van klimaatveranderingen (ook wel 'klimaatchaos' genoemd) en wordt het leven op aarde daardoor veel moeilijker.

Wat betekent 350?

Er zat altijd al C02 in de lucht en dat is goed, want planten maken hiervan hun voedsel. Maar omdat er steeds meer bossen gekapt worden en omdat er steeds meer auto's en fabrieken komen, is er ook steeds meer CO2 in de lucht. De planten en bomen krijgen het gewoon niet meer omgezet in voedingsstoffen en dus blijft het zich maar opstapelen in de atmosfeer.

Belangrijke wetenschappers zeggen dat de veilige bovengrens voor koolstofdioxide in de lucht 350 deeltjes per miljoen is. We zijn daar nu al een heel stuk boven (kijk op de tekening). Het aantal CO2-deeltjes in de lucht moeten zo snel mogelijk terug beneden die veilige 350-grens komen om een klimaatchaos te vermijden.

We zijn nu al voorbij 350, gaan we nu allemaal dood?

Nee, wij zijn net als een dikke meneer die naar een dokter gaat en leert hij te zwaar is. Hij sterft niet onmiddellijk, maar hij heeft veel meer risico om een hartaanval of bloedklonter te krijgen.
De planeet is in een gevarenzone omdat wij teveel CO2 in de atmosfeer hebben laten komen en teveel bossen hebben gekapt. Zoals de dikke meneer die niet meer in zijn broeken past, beginnen we nu al tekens van een echt probleem te zien: smeltende ijskappen, groeiende woestijnen, hittegolven, ... . Wij moeten zo snel mogelijk met z'n allen op dieet! Er zit niets anders op!

Hoe gaan we zorgen dat iedereen meedoet om de 350-bovengrens te halen?

Wij hebben een internationale overeenkomst nodig om koolstofuitstoot te verminderen snel, liefst nog dit jaar!

De Verenigde Naties werken aan een globaal klimaatverdrag, dat verondersteld dat in december 2009 op een conferentie in Kopenhagen, Denemarken alle landen van de wereld zouden akkoord moeten zijn. Maar de huidige plannen voor het verdrag zijn veel te zwak. De landen moeten niet enkel beloven dat ze mee gaan doen, ze moeten ook ondertekenen hoe ze het gaan uitvoeren. Rijke landen moeten meer inspanningen doen, want zij hebben meer fabrieken en meer auto's en zij hebben ook het geld om milieuvriendelijke auto's en fabrieken te maken.

Dit jaar, kunnen wij een mensenketting over de hele wereld vormen, via het internet en met acties in je straat en in jouw buurt! Iedereen kan meedoen! Gewoon verdervertellen wat je hier allemaal gelezen hebt.

Voor de grote mensen:

Wij kunnen van onze besluitvormers de verantwoordelijk eisen om een sterk klimaatverdrag te tekenen, rechtvaardig is voor de ontwikkelingslanden, maar ook een voldoende wetenschappelijke zekerheid biedt aan onze toekomstige generaties.

Vanaf nu tot december 2009 zullen er overal ter wereld klimaatacties zijn.

Als deze globale beweging slaagt, kunnen wij de wereld op het spoor brengen om terug naar de veilige 350-grens en naar meer klimaatveiligheid te gaan. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar samen geven wij de hoop niet op! U kunt helpen door hier en nu actie te voeren.

20091024SilentCircle002.JPG

Antwerpen, Groenplaats, zaterdag 24 oktober 2009:
klimaatbetoging in de vorm van een stemspiraal.

20091024SilentCircle003.JPG20091024SilentCircle001a.JPG

doe mee:

www.350.org
www.tcktcktck.org

Jo

Gepost door Jo
29.10.2009