Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Van Seattle tot Kopenhagen: tien jaar andersglobalisme

Van Seattle tot Kopenhagen: tien jaar andersglobalisme

In het boek 'Gebroken Vitrines' wordt het parcours van het andersglobalisme geschetst van Seattle (nov/dec 1999) tot Kopenhagen (dec 2009).

cover_gebrokenvitrines.jpg

David Dessers & Matthias Lievens, Gebroken Vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle, 2009, 161 p., 12 euro

PALA - NIEUWSBRIEF. U was het bijna vergeten, de 10de verjaardag van het andersglobalisme? Dat kan gebeuren, zoals de vredesbeweging en de hele pers een jaar geleden vergaten de 25ste verjaardag te herdenken van de allergrootste betoging ooit op Belgische bodem, de vredesbetoging van 23 oktober 1983. Vreemd, als je bedenkt wat er allemaal wel wordt herdacht.

Nu, David Dessers en Matthias Lievens zijn niet vergeten dat tien jaar geleden de andersglobalistische beweging zich overduidelijk op het mondiale toneel manifesteerde met haar geslaagde blokkade van de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle. De beelden van duizenden betogers - zowel vakbondsmensen, milieuactivisten, NGO-ers als een jonge generatie van heel actieve andersglobalisten - die kruispunten bezetten en door een verraste politie op peperspray en traangas worden getrakteerd, gingen de wereld rond. Nu serveren deze andersglobalisten van het eerste uur Gebroken Vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle, een heel lezenswaardig boek, zowel terugblik als turen naar de toekomst.

30 november 1999. In de Amerikaanse stad Seattle bezetten duizenden activisten de kruispunten rond het congrescentrum waar de Wereldhandelsorganisatie verzamelen blaast. Niemand raakt erdoor en de top kan niet van start gaan zoals gepland. In de straten van Seattle smelten acties van jongeren, milieuactivisten, Noord-Zuidngo's en vakbonden samen. Peperspray en traangas van de politie drijven de uiteenlopende sociale bewegingen in elkaars armen. Samen maken ze een vuist tegen de neoliberale globalisering en voor de opbouw van een mondiale tegenmacht. De media verzinnen voor hen een naam: de antiglobalisten.
De top van Seattle wordt een flop. David dwingt Goliath even op de knieën. Dat biedt hoop en inspiratie aan talloze sociale bewegingen en linkse activisten wereldwijd. De ‘antiglobalisten' herdopen zichzelf tot ‘andersglobalisten' en vanaf 2001 treffen ze elkaar ook jaarlijks tijdens het Wereld Sociaal Forum, een broedplaats voor nieuwe allianties en acties. Tot op vandaag laten de andersglobalisten met de regelmaat van de klok van zich horen.

Maar heeft deze beweging ook iets bereikt? Heel wat mensen denken al snel aan gebroken vitrines of brandende auto's als ze horen spreken over andersglobalisten. In dit boek blikken de Belgische activisten David Dessers en Matthias Lievens terug op tien jaar van sociaal verzet en richten ze de blik op de toekomst. Tien jaar geleden stond het neoliberale huis nog stevig overeind. De andersglobalisten slaagden erin om de vitrines van dat huis aan diggelen te slaan en het marktfundamentalisme in vraag te stellen. Met de huidige financiële crisis wankelt dat neoliberale huis meer dan ooit, omdat het helemaal niet over sterke funderingen bleek te beschikken. De andersglobalisten staan dan ook voor duidelijke keuzes: kunnen ze mee de architecten worden van een compleet nieuw en toekomstgericht huis, gebaseerd op sociale, radicaal-democratische en duurzame fundamenten?

David Dessers & Matthias Lievens, Gebroken vitrines. De andersglobalisten tien jaar na Seattle, 2009, 161 p., 12 euro

    Je kan het boek bestellen via de website PALA.be