Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

SKaGeN duikt in wereld van pubers

SKaGeN duikt in wereld van pubers

HETPALEIS en SKaGeN slaan voor het eerst de handen in elkaar en zetten een opmerkelijke voorstelling op scène. ‘Wonderland’ verwijst vooral in naam naar het beroemde verhaal van Lewis Caroll. Het is een multimediale voorstelling geworden over de groeipijnen van een jong tienermeisje.

wonderland_500.jpg

(foto: Kurt Van der Elst)

Risicotheater

Een combinatie van diverse jongerenproblematieken, banale humor, abrupte keerpunten en heftige scheldpartijen maken van Wonderland een zeer gewaagd stuk, maar de combinatie geeft zo goed het puberaal gedrag van jongeren weer, dat het onmogelijk wordt dit als struikelblok te zien. De opvoering gaat over Alice, een opstandig meisje dat haar zelfrespect verloren heeft. Na een meningsverschil met haar vader sluit ze zich op in de badkamer en valt in slaap. Haar droom vervoert haar naar een imaginaire macrowereld, waar andere kleine mensjes leven: de minimannen. Ze zijn simpel van geest, maar hebben een goed hart en doen alles om Alice er terug bovenop te helpen. Uiteindelijk beseft ze dat weglopen van haar problemen geen oplossing biedt.

Een geslaagde samenwerking

Theatergezelschap SKaGeN, en HETPALEIS, het Antwerpse theaterhuis voor kinderen en jongeren hebben de handen in elkaar geslagen en een opmerkelijke productie op poten gezet: Wonderland. Met dit schouwspel slaat SKaGeN een compleet andere weg in, omdat het een voorstelling is voor tieners vanaf 12 jaar. ”Dit is de eerste keer dat we zo’n jong publiek aantrekken,” zegt Bruno Vanden Broecke, miniman in Wonderland, “Normaliter richten we ons op 16+. Beginnende pubers moeten zichzelf kunnen identificeren met het stuk en dat was een immense uitdaging. We wilden soms teveel laten blijken dat we hen verstaan.”

Verfrissende vernieuwing

Hoewel de titel verwijst naar “Alice in Wonderland” van Lewis Caroll , is daar in het stuk niet veel van te merken: ”Het boek is saai,“ zegt Barbara Serulus, productieleidster van SKaGeN, ”maar de essentie is waardevol. De transitie van jong naar oud blijft iets van alle tijden. We hebben slechts enkele dingen overgenomen, omdat het grote merendeel niet meer van toepassing was op de hedendaagse tijd.”

Mainstream

De voorstelling zal vooral door leerlingen van de eerste en tweede graad bijgewoond worden, dus de leerkrachten moesten ook overtuigd worden. ”Wij zijn zeker overtuigd,” zeggen Katrien Liekens, Tinne Feremans en Veerle Demnysch, leerkrachten in het lager secundair, ”Het is zeker iets waar jongeren zich mee bezig houden. Het soms groffe taalgebruik hoort hier ook bij. We vinden wel dat Wonderland soms meespeelt met het creëren van een mainstream: jongeren moeten zich aanpassen om aanvaard te worden.” Barbara Serulus is het hier niet mee eens: ”Alice verandert, maar ze blijft zichzelf.”

Onoverzichtelijke omkadering

De voorstelling is geschikt voor jong en oud, en een absolute aanrader voor wie houdt van visuele hoogstandjes. Alleen in de omkadering schort er één en ander. De twee voorstellingwebsites schieten hun doel wat voorbij. Er worden twee webadressen voor één toneelopvoering gemaakt, terwijl de tweede geen meerwaarde is. De site van Wonderland zelf is erg onoverzichtelijk, waardoor het moeilijk kiezen is waar te beginnen.

De voorstelling is nog te bekijken tot 27 november, reservatie via onthaal@hetpaleis.be of 03 202 83 60. Meer info op http://www.hetpaleis.be

http://www.hetpaleis.be/wonderland
http://www.hetpaleis.be/voorstelling.php?id=358

© 2009 – StampMedia – Nick Lodewyckx