Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Onzekerheid blijft voor Opel-werknemers

Onzekerheid blijft voor Opel-werknemers

BRUSSEL -- De werknemers van Opel Antwerpen zijn ook na woensdag niet veel wijzer geworden. De toekomst van de fabriek hangt nog altijd aan een zijden draad.

Geen beelden van wegbenende Opel-arbeiders in Antwerpen deze keer. De band ligt stil tot 7 december. Dan wordt er vier dagen gewerkt om dan weer iedereen naar huis te sturen tot 11 januari.

De werknemers zaten vandaag dus gekluisterd aan radio en tv en moesten weer een vloedgolf van verwarrende berichten ondergaan.

Gaat Opel Antwerpen dicht en verliezen duizenden mensen (met de onderaannemingen incluis zelfs vele duizenden) hun baan? Laten we eens kijken wat er woensdag echt gezegd werd en wat de kansen zijn van de Opel-vestiging in Antwerpen.

Toen het Duitse persagentschap DPA enkele cijfers de wereld instuurde, reageerde de woordvoerder van Opel verrast. Hij gaf toe dat er geen communicatieplan bestond. “We worden ingehaald door de realiteit”, zei hij. Zou het echt kunnen dat de communicatiedienst van één van de grootste bedrijven ter wereld dacht dat de media zedig zouden zwijgen over een herstructurering die duizenden banen kost?

GM Europa-baas Nick Reilly gaf dan maar een geïmproviseerde persconferentie. Maar ook die verliep chaotisch. Nick Reilly bevestigde dat 9000 van 55.000 jobs moeten verdwijnen. Hoeveel banen worden er in Duitsland geschrapt, wou een Duitse journalist meteen weten. 50 procent, antwoordde Reilly. Daarmee bedoelde hij dat de Duitse fabrieken de helft van de 9000 ontslagen moeten dragen. Maar terwijl een tolk vertaalde naar het Duits, corrigeert hij al: “50 tot 60 procent”.

De exacte cijfers
Reilly weigerde verder precieze cijfers te geven. De voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Opel én vakbondsman Klaus Franz wou wel de exacte cijfers geven. GM wil 8684 banen schrappen waarvan 7230 in Antwerpen en in de vier Duitse vestigingen.

Franz voegde er meteen aan toe dat de ondernemingsraad en de Duitse vakbond IG Metall die plannen onaanvaardbaar vinden. Hij wil niet dat alleen België en Duitsland de lasten van de herstructurering dragen. De productie van de Opel Astra Caravan verhuist naar Engeland omdat daar meer subsidies te rapen zijn, zo haalde Franz nog hard uit naar het opbod tussen de Europese regeringen.

Vakbondsman Franz zei ook enkele dingen die bemoedigend zijn voor de werknemers van Opel Antwerpen. Hij zei dat GM zich niet aan de belofte houdt om Antwerpen een kleine SUV te laten bouwen.

Franz herinnerde GM ook aan het eigen plan van de vakbonden dat een toekomst voorziet voor Antwerpen. In dat plan vragen de vakbonden ook meer zelfstandigheid voor Opel en deelname van de werknemers in het kapitaal, zoals ook voorzien was in het overnameplan van Magna.

Werkgroep
GM kan de woorden van Franz niet zomaar in de wind slaan. Ten eerste omdat Franz een tegenstander is die je best niet onderschat, zoals het Duitse weekblad Der Spiegel schrijft. Maar ten tweede vooral omdat GM Opel niet kan herstructurering zonder een ernstige inspanning van de werknemers.

Nick Reilly berekende dat de herstructurering 3,3 miljard euro zal kosten. Hij rekent daarbij op staatshulp van de verschillende Europese regering en op een bijdrage van de werknemers die mogen blijven. Die laatste zou 265 miljoen euro per jaar bedragen.

Ook ABVV-delegee en ondervoorzitter van de Europese ondernemingsraad Rudi Kennes laat het hoofd niet zakken. Aan Belga wijst hij er op dat de werkgroep die zich moest buigen over de toekomst van Opel Antwerpen nieuw leven wordt ingeblazen. Half december zou er duidelijkheid moeten zijn. Als Antwerpen de beloofde SUV mag bouwen, verdwijnen er 750 banen. Als GM haar belofte breekt, gaat de fabriek dicht.

actie

Net de mokerslag van DHL gehoord. Waar wachten de vakbonden op om op dit alles op te roepen tot actie ? Zo is er toch wat anders te doen dan nutteloze bezigheidstherapie als daar is het dossier BHV of de welles nietes spelletjes in de media van postjes hier en daar

Inderdaad er moet actie komen van de Vakbonden

De vakbonden laten de duizenden ontslagen werknemers in de kou staan. Waarom geen solidariteitsbetogingen met de ontslagen werknemers en ook onderling tussen de walen, vlamingen en brusselaars? Het is de taak van de vakbonden om de werknemers wakker te schudden en hen te tonen dat 10jaar na de eerste andersglobalistische betogingen in Seattle een andere wereld mogelijk is. Nu meer dan ooit! De werkende bevolking moet het lot in eigen handen nemen en zich niet langer laten bedriegen door de media, multinationals en de politiek.