Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Vanaf morgen beperkte toegang tot Klimaattop voor ngo's

Vanaf morgen beperkte toegang tot Klimaattop voor ngo's

Toegang tot het Bella Center, waar de officiële onderhandelingen plaatsvinden zal vanaf morgen beperkt worden voor ngo's. Vanaf dinsdag mag er nog maar 20 procent van elke ngo-delegatie binnen. En op de laatste dag wanneer het klimaatakkoord wordt voorgesteld mogen er in totaal nog maar 90 waarnemers van de gehele ngo-delegatie aanwezig zijn. David Heller van Friends of the Earth Europe, één van de geaccrediteerde ngo's is er niet over te spreken.

P1080405-2OK.jpg

"Er zijn meer dan 1000 ngo's aanwezig die actief zijn rond klimaat, onderzoek, ngo's uit het Zuiden, etc. Vanaf morgen mogen er nog maar een fractie van de ngo's binnen en de laatste dag zullen veel ngo's uit de boot vallen. Ze willen gewoon geen waarnemers vanuit de ngo-wereld. Alleen journalisten en wereldleiders zullen aanwezig zijn. Er zal een besluit voorgesteld worden zonder mogelijkheid tot input of kritiek van de ngo's.

"Ze zeggen dat het om veiligheidsredenen is maar we zien dat de regeringen onderling al geheime akkoorden aan het sluiten zijn in gesloten meetings. Hoe minder ngo's aanwezig zijn hoe beter ze het uiteindelijke akkoord als een goed akkoord kunnen voorstellen. De ngo's kunnen niet klagen want ze hebben de tekst niet gelezen. Dit is een aanslag op het klimaat én een bedreiging voor de democratie," zegt David Heller

Ngo's op de Klimaattop

Ngo's zijn op drie niveaus actief in de officiële onderhandelingen, zegt David Heller. "We spreken in de eerste plaats de officiële delegatie aan van de verschillende landen. Daarnaast proberen we onze standpunten via de media te verspreiden. Tenslotte zijn er de acties. We hebben in het Bella Center al een paar luidruchtige acties gedaan om de delegaties uit het Zuiden te steunen."

De signalen zijn niet echt positief maar David hoopt nog steeds dat er een sterk akkoord uit de bus zal komen. "Een akkoord met bindende Co2-reducties voor de rijke landen, aflossing van klimaatschuld en met bosbeheer uit de koolstofhandel," aldus David Heller.

Het kan ook anders

Naast de officiële top is er ook een alternatieve top, het "Klimaforum" met Workshops, seminaries en lezingen over alle aspecten van klimaatopwarming en mogelijke oplossingen. Het Klimaforum is volgens Paul Heller het voorbeeld van hoe het democratischer kan. "Net zoals de VN een besluit zal nemen, komen de mensen ook hier samen om een beweging op te bouwen voor meer klimaatrechtvaardigeid."

"Er zal een officiële uitkomst zijn onder de vorm van een verklaring die de verschillende bewegingen kunnen ondertekenen. Deze kan dan gebruikt worden om de bewegingen wereldwijd te mobiliseren. Daarnaast is er een informele uitkomst. Mensen die elkaar ontmoeten, netwerken en samen campagnes plannen. We zien nu al vruchtbare kruisbestuivingen van ideeën."