Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaatactivisten weggejaagd van Bella Centrum

Klimaatactivisten weggejaagd van Bella Centrum

Kopenhagen -- Vandaag wandelden een 2500-tal klimaatactivisten naar het Bella center, de officiële conferentieruimte waar de wereldleiders vergaderen. De bedoeling is om te proberen over de hekken te geraken tot bij de parking van het Bella Center om daar een echte volksvergadering te houden. Daar zal de stem van het Zuiden wel gehoord worden want in de officiële onderhandelingen wordt er niet naar hen geluisterd. Ondersteund door ngo's die binnen zitten. Met de actie willen de activisten hun ongenoegen uiten over de volgens hen valse marktoplossingen voor de klimaatcrisis die momenteel op tafel liggen. De geïndustrialiseerde landen die verantwoordelijk zijn voor de vervuiling moeten hun verantwoordelijkheid niet ontlopen. Ze moeten eerst en vooral hun historische schuld aan het Zuiden erkennen. Het werd een bewogen dag van bijna acht uur betogen in sneeuw en wind, een ervaringsverslag.

menig.jpg

Om 7h00 s morgens trotseerden we de vrieskou en vertrokken halfslapering naar het Klimaforum. We hadden daar afgesproken met één van de groepen om samen naar het Bella Center te gaan. We kregen een briefing en we vertrokken samen naar Tarnby station op twee haltes van het Bella Center, het vertrekpunt van de demonstratie. Op verschillende plaatsen in de stad hebben groepen afgesproken om samen te vertrekken naar Tarnby station. Daarnaast zijn er ook kleinere groepen per fiets en te voet die op verschillende plekken zullen proberen om over de hekken van het Bella Center te geraken.

Om 8h00 kwamen we toe in Tarnby station. Er stonden al enkele honderden activisten te wachten maar er was wel drie keer meer politie. Mondjes maat stroomde er meer volk toe.

SATIRE.jpg

Satirisch straattheater "the lobbyist for profitable climate sollutions". In feestkledij uitgedoste dames en heren sippen van hun champagne en delen druiven uit terwijl ze slogans riepen als 'geen bindende akkoorden', 'we willen marktoplossingen voor het klimaatprobleem', 'koolstofmarkt nu' en ''we love green but we love profit more'. "We hebben gewonnen en zijn hier om het akkoord te vieren. We willen de betogers vragen om hun tijd hier niet te verspillen. De echte zaken gebeuren binnen in het Bella Center. Het is naïef van hen om te denken dat ze iets te zeggen zouden hebben. Wij rijken verenigd zijn overslaanbaar," zegt Lydia met een grijns.

SAMBA.JPG

De bonte kleurige massa van jong en oud met vlaggetjes en spandoeken, clowns, ngo's, sambaband en straattheater stond klaar om te vertrekken. De sambaband probeerde met stevige deuntjes wat sfeer te brengen. De activisten stonden te zingen en te springen in de gure wind. Tegen 10h00 kwam de betoging op gang. De politie slaagde er nog in om de soundwagen van de betoging in beslag te nemen en de vier inzittenden te arresteren.

De betoging zelf werd door een aantal activisten met een megafoon in goede banen geleid. Iedereen werd aangemaand om arm in arm in rijen te wandelen en om ook een kordon te vormen van mensen aan de beide zijkanten om te vermijden dat de politie de kans krijgt om activisten op te pakken.

20091216_5253.jpg

We liepen achter een aantal dappere Latijns Amerikaanse vrouwen van La Via Campesina. Ze vormden de kop van de betoging. Op de vraag of ze het niet eng vonden om zo vooraan te lopen richting confrontatie, grinnikte Eleonora uit Ecuador. "Oh zei ze dit is peanuts vergeleken met wat we dagelijks in Colombia meemaken."

De massa wandelde als een blok richting Bella Center. De politie was vooraan en aan de zijkanten massaal aanwezig en probeerde regelmatig in de betoging te breken maar de ketting van mensen hield hen buiten. Telkens de politie begon te duwen stopte iedereen tot het rustig werd voor we als blok verder stapten.

KETTING.jpg

Ik voelde een hartverwarmende positieve energie opstijgen uit de vrolijk zingende bonte menigte. 'Sytem change nog climate change','Hey ho Bella Center her we go', 'our climate is not for sale', 'climate justice now' en als de poltie begon te duwen zongen ze 'we are peaceful, what are you' of de klassieker 'is this what democracy looks like'. De armen om elkaar geklemd gaf ons een gevoel van veiligheid en samenhorigheid. Het gevoel dat we een sterk blok vormde tegen de massale politie in gevechtsuitrusting die de betoging op verschillende manieren probeerde in te sluiten.

We passeerden een school en een bende schoolkinderen juichten ons toe. De betogers antwoorden met "join us", "join us"
Rond 11h00 zagen we het Bella Center op een 100 meter voor ons. Plots liepen er een 30-tal in het zwart geklede activisten uit de betoging achter iemand aan. Het bleek een undercoveragent te zijn. Hij kon net op nippertje een combi induiken en wegrijden.

20091216_5395.jpg

We wandelden verder als blok tot aan de veiligheidshekken met nog steeds de Latijns Amerikaanse vrouwen vooraan. Aan de hekken werd het dringen. De politie duwde en trok terwijl de massa achteraan naar voren pushte. De politie lanceerde plots een lading pepperspray op de menigte vooraan. Ik had geluk dat ik mijn bril ophad waardoor enkel mijn gezicht een pepperlaag kreeg. Leo, een medewerker kreeg een lading in zijn ogen. Hij gilde het uit van de pijn en was voor een half uurtje verblind. We wandelden uit de menigte en de verplegers die in de betoging meeliepen reinigden zijn ogen. De politie duwde iedereen weg van de hekken. Wie tegenstribbelde wmocht kennismaken met de matrak of werd gearresteerd.

Het fietsersblok dat langs de andere kant over de omheining probeerde te klimmen werd weggejaagd met honden en pepperspray. Ook de activisten die met een luchtmatras over het water probeerde te geraken werden opgewacht door honden. Er zijn volgens een woordvoerder van Climate Justice Action deze morgen verschillende groepen onderweg naar de betoging 'preventief' aangehouden. In totaal zou het gaan om een 250-tal mensen.

menigte.jpg

Na een tijdje verzamelden de betogers zich naar het midden van de weg verder van de hekken. Ze besloten om daar hun volksvergadering te houden. Daar waren ze tenslotte toch voor gekomen. Eerst werden er speeches gegeven door enkele vertegenwoordigers van verschillende organisaties.Daarna werden er in kleine groepen vergaderingen gehouden over verschillende thema's als klimaatschuld, biobrandstof, klimaaatopwarming, landbouw...

groep.JPG

Tijdens de speeches komt het nieuws binnen dat de voorzitter van de Klimaattop, de Deense Minister van Klimaat ontslag heeft genomen. Haar taak is overgenomen door de eerste minister. Het nieuws werd op gejuich onthaald. Er kwam ook meer nieuws binnen over de delegatie van de ngo's in het Bella Center die de betoging wilde vervoegen. Ze werden door de politie tegengehouden en gewaarschuwd als ze buiten gingen dat ze gearresteerd gingen worden. Ze deden het toch en werden buiten tegengehouden en geslagen met de matrak. Ze mochten nadien ook niet meer binnen in het Bella Center. Sommige ngo's zoals Friends of the Earthe moesten al hun accreditaties inleveren.

20091216_5438.jpg

Na een half uur werden de besluiten van de groepsmeetings voorgesteld in de volksvergadering. Een aantal voorstellen zijn: meer solidariteit wereldwijd, meer nadruk op duurzame oplossingen los van de markt en op het niveau van de gemeenschap, lokale landbouw, een wereld zonder fossiele brandstoffen,...

Daarna werden de activisten opgeroepen om zelf ook dit soort vergaderingen mee te organiseren in eigen land, binnen de eigen gemeenschap om zoveel mogelijk mensen te mobiliseren rond klimaat. "Dit is de geboorte van een nieuwe beweging riep een activist."

Het is ondertussen 15h00 en de meesten zijn helemaal verkleumd van de kou en de sneeuw. Een woordvoerder kreeg van de politie de garantie dat ze langs de andere kant terug naar het centrum kunnen wandelen.

De sambaband zette de betoging op gang richting centrum. Onderweg werd de demonstratie even verstoord toen de politie met een aantal undercoveragenten een activist hardhandig uit de betoging plukte en arresteerde. Arm in arm gingen ze verder richting centrum door de schemerige, sneeuwachtige avond.

De gevoelens over de actiedag zijn gemengd. Volgens Anna uit Londen toonde de actie vandaag duidelijk aan hoe vals de zaken lopen in het Bella Center. "Het is schandalig dat de politie de delegatie in het Bella Center niet doorliet om ons te vervoegen. Onwaarschijnlijk om zoiets te zien in een westerse democratie. Dit toont nogmaals aan hoe de belangen van de elite zo verstrengeld zijn. Anna was vooral geschandaliseerd door het gedrag van de politie t.o.v de activisten. Ik werd geslagen en geduwd door de politie. Ik zit vol blauwe plekken."

Weer anderen vonden het een anticlimax en waren teleurgesteld."De mensen hadden wat meer moeten duwen. Ze hebben te snel opgegeven, zegt Sara uit Berlijn.

Alexandra uit Ecuador vond het ook een beetje frustrerend dat ze niet is binnengeraakt in Bella Center. "Maar we hebben zoals gepland onze volksvergadering gehouden. En het het geeft ons ook veel steun om te zien dat er veel mensen uit het Noorden onze strijd ondersteunen. namelijk het recht om te wonen op een planeet in harmonie met moeder aarde."

mooi!

sterke foto's zoals ik van je verwacht had.

groetjes