Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Indymedia.be houdt ermee op en stapt in totaal nieuw mediaproject

Indymedia.be houdt ermee op en stapt in totaal nieuw mediaproject

Na bijna een jaar vonden we het tijd om onze brede achterban te informeren en te betrekken bij onze wilde plannen.
Met de vaste ploeg van vrijwilligers besloten we immers om samen met een aantal andere media projecten een digitaal dagblad op te starten. Omdat die andere partners zijn beginnen communiceren over hun plannen wilden we wat vermijden dat onze brede achterban het nieuws zou te weten komen via een derde.
Dus vertrok er hier gisteren een mail naar honderden mensen om hen uit te nodigen voor een informatie vergadering over het nieuwe media project waar indymedia.be zal in opgaan.

We wisten wel dat er tussen die honderden (ex)medewerkers, (ex) stagiaires en sympathisanten een aantal mensen zitten die ondertussen hun boterham verdienen in de reguliere media. Er was dus een mogelijkheid dat het bericht zou doorsijpelen richting andere media.
De mail naar onze achterban was nog maar 10 minuten de deur uit of daar ging de telefoon reeds. “Hallo, hier met Pieter Dumon van De Morgen, zou ik soms met Han Soete kunnen spreken?”
Nog eens een kwartiertje later Knack aan de lijn en minder dan een kwartier nadien telefoon van Belga.
Voor zover we hebben kunnen achterhalen werd het gelekt door Hannes van Nieuws.be. Via Twitter en kwam het dan op de redacties en bij Belga terecht. Het Belga bericht is trouwens zeer correct weergave. Gelukkig maar, want dat bericht vind je zoals we dat ondertussen gewoon zijn terug op nieuwssite's, twitter, facebook, ….

We hadden dus wel voorzien dat het zou beginnen rondgaan maar werden in snelheid gepakt. Deze ochtend dus tientallen mails van sympathisanten die het nieuws gelezen hadden in de krant (of krantensite's), Facebook, … en die zich afvroegen wat er nu al dan niet aan de hand is.

Beter (en meer) dan de journalist van Belga kan ik het voorlopig niet vertellen (zie hieronder) . Wil je meer weten dan zal je naar onze informatie vergadering moeten komen op 12 februari of op vrijdag 26 februari naar het lanceringsfeest in Vooruit in Gent.
Je kan ook regelmatig eens gaan kijken naar www.onsnieuws.be


Hieronder het Belga bericht:

Indymedia.be houdt ermee op en stapt in totaal nieuw mediaproject
Op 1 maart houdt Indymedia ermee op. De nieuwssite die vooral gebruik maakt van burgerjournalisten stapt in een totaal nieuw mediaproject op internet. Daarvoor werkt Indymedia samen met andere partners, voornamelijk uit het middenveld. Dat zegt oprichter Han Soete maandagavond.
Indymedia.be ging in mei 2000 van start en brengt nieuws over "al wat leeft en wringt in de maatschappij". "Nieuws over en uit de sociale bewegingen vindt steeds minder zijn weg naar de kolommen van de traditionele media. Indymedia.be wil die leemte opvullen", is het motto van de nieuwssite.
Bij hun eigen jaarlijkse evaluatie stelden de initiatiefnemers van Indymedia.be vast dat hun nieuwssite meer en meer lezers en medewerkers trekt en dat er in België nog steeds nood is aan nieuws en duiding. "Het aandeel lifestyle, nieuws over BV’s en fait divers wordt almaar groter in de klassieke media", aldus Soete.
De makers van Indymedia gingen praten met andere media en met vertegenwoordigers van het middenveld, waaronder ngo’s en vakbonden. Op 1 maart trekken ze de stekker uit Indymedia en stappen ze als een van de partners in "een totaal nieuw mediaproject". Dat heeft als werknaam "Ons Nieuws". Met welke partners precies samengewerkt wordt, wil Soete niet kwijt.
Er zullen volgens Soete duidelijke verschillen zijn met het Indymedia van vandaag. "We willen voortaan echt dagelijks nieuws brengen. Voorts gaan we met nog meer schrijvers werken. Het aandeel van burgerjournalisten blijft belangrijk, maar we zullen ook met meer professionele journalisten werken", aldus Soete.

De mening van de vrouw en de man in de straat.

Had er in het persbericht ook niet moeten staan dat er wél betaalde journalisten werken bij Indymedia.be? Daar is de meeste onduidelijkheid over als je het vraagt aan de man/vrouw in de straat.

project

Beste Han en Co,

Persoonlijk vind ik jullie plannen voor "een nieuw media project" een uitermate belangrijk initiatief.
Het wordt immers een grote uitdaging om enig democratisch tegengewicht te bieden voor de huidige media die steeds meer afglijden naar een partijdige en commerciele opstelling.
Geen sinecure echter. Naast het opboksen tegen machtige belangen is er ook het internationaal karakter.
Het wordt dus een hele opgave om dit project, ook op de lange termijn, kans op slagen te geven. Ruime visie en stevige fundamenten zijn alleszins basisvereisten.
Mijn 2010 wensen voor jullie zijn dan ook veel inventiviteit, veel gezond verstand en veel enthousiasme.
En voor het (brede) middenveld : de nodige durf en vertrouwen om deze stap in de toekomst mee te zetten.
Misschien dat Indymedia als mediaproject zo mee de aftrap geeft voor het zo noodzakelijk meer netwerken en samen vechten voor een democratische, duurzame en rechtvaardige wereld.

Informatievergadering?

Voor wie de mail niet ontvangen heeft: waar vindt die infovergadering plaats?

twaalf twee

'Waar' weet ik niet te zeggen.
'Wanneer' is op vrijdagavond 12 februari 2010.
(Dat is dikketruiendag!)

han

Gepost door han
12.01.2010