Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

[Interview] Soulsensatie Lalalover over supergoede reputatie van Krakrock

[Interview] Soulsensatie Lalalover over supergoede reputatie van Krakrock

Een paar jaar geleden besloot de toetsenist van Das Pop zijn eigen weg in te slaan. Enkele catchy singles en een zonnig album ‘Heliotropic’ later, is Lalalover dé Belgische soulsensatie. De voorbije maanden waren bijzonder druk voor Tom Kestens en zijn muzikanten. Geen festival ging voorbij, of Lalalover trad op. ‘Een fantastisch gevoel’, volgens Tom. Ook op Krakrock kan iedereen mee heupwiegen op de geslaagde mix van soul, funk en lots of love.

lalalover.jpg

Afgelopen zomer speelde je op bijna elk festival, hoe voelt dat?
« Super! Een jaar geleden had ik het niet kunnen voorspellen. Het is dan ook allemaal zo snel gegaan. Ik ben trouwens heel blij dat we zoveel hebben kunnen spelen. De enige manier om een groep muzikanten samen te houden, is door veel op te treden en daarin zijn we zeker en vast geslaagd. Nu zijn wij beter op elkaar afgestemd en klinken we bovendien een pak natuurlijker. Dat belooft voor de volgende plaat!»

Je bent toch nog tevreden over ‘Heliotropic’?
« Zeker! Ik sta nog altijd volledig achter mijn songs. Ook als ik ze live breng, voel ik hun kracht.»

Heb je nog andere toekomstplannen?
« Momenteel ben ik samen met Peter Lesage (toetsenist bij Flip Kowlier en Gabriël Rios) een song aan het schrijven. Het staat allemaal nog in zijn kinderschoentjes, maar Peter is ook zo’n soulkerel en het klikt enorm tussen ons. Persoonlijk vind ik hem één van de grootste talenten in België.»

Op 9 september sta je op Krakrock. Wat verwacht je van het festival?
« Voor mij is Krakrock een festival met een supergoede reputatie. De line-up spreekt me altijd sterk aan. Ik vind wel dat wij daar heel goed op ons plaats staan en ik denk ook dat de krakrockers ons wel gaan zien zitten.»

Indien je zelf mag kiezen, sluit je dan liever een festivaldag af, of net andersom?
« Ik zou het allerliefst afsluiten, maar dat is simpelweg nog niet haalbaar. Dat is misschien iets voor volgend jaar. Er zijn wel momenten geweest deze zomer waar we konden spelen bij valavond. Dan zie je de zon ondergaan en komen er steeds meer spots op het podium. Zalig is dat. Mensen kunnen zich bovendien meer focussen op het podium wanneer het donker is.»

Waar zou je ooit graag optreden?
« Ik zou graag gaan touren in de States. Uiteindelijk komt alle muziek die ik zo goed vind daar vandaan.»

‘Homo universales’

Probeer je nog iets mee te pikken van andere concerten als je zelf optreedt?
« Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen. Deze zomer heb ik onder andere Metal Molly, The Internationals, Absent Minded, Camden en Sandrine gezien. Ik was helemaal ondersteboven van The Internationals. Zij zijn zonder enige twijfel een supergroep!»

Wat is het beste optreden dat je ooit hebt gezien?
« Dat zal wellicht Prince geweest zijn. Wanneer je die kerel aan het werk ziet, heb je precies een afspraak met de geschiedenis. De ene geweldige song na de andere komt op je af. Hij zingt perfect, speelt fantastisch gitaar, keyboard… Kortom, een heel getalenteerd man. De homo universales van de popmuziek. Daar tipt niemand aan.»

Zelf bespeel je ook veel instrumenten. Welke zoal?
« Toen ik zes was, ben ik begonnen met viool spelen. Daarna leerde ik gitaar en piano. Van zodra je piano speelt, kan je natuurlijk al een beetje keyboarden. Ik ben een soort all-rounder wat dat betreft. Sinds kort kan ik trouwens ook wat bassen.»

Wie heeft er voor gezorgd dat je zo muzikaal bent?
« Mijn ouders, maar vooral mijn vader. Hij was vroeger ook gitarist en heeft me de muziek als het ware met de paplepel ingegeven.»

Vroeger was je toetsenist bij Das Pop. Hoe reageerden de mensen op je solocarrière?
« Over het algemeen heb ik veel positieve reacties en ongelofelijk goede recensies gekregen.
Aan elke medaille is natuurlijk ook een keerzijde. Er zijn mensen die me op café aanspreken en zeggen: ‘ Nu ben je eindelijk met goede muziek bezig!’ Dan zijn er anderen die vragen: ‘Waarom ben je in godsnaam weggegaan bij Das Pop?’ Het is onmogelijk om voor iedereen goed te doen.»

Je sound wordt vaak vergeleken met die van Jamie Lidell, hoe ga je hiermee om?
« Dat vind ik een fantastisch compliment! Hij treedt ook vaak op met Mocky, een Canadees die in Berlijn woont. Die gast is echt geniaal! Maar we moeten niet bescheiden zijn in België. Wij kunnen dat ook!»

‘Lala Love You’, is een nummer van The Pixies, hielpen zij je aan een artiestennaam?
« Neen, eigenlijk komt dat van een vriend van mij. Door de muziek die ik maak, vind hij me een liefdesverspreider. Op een gegeven moment, noemde hij me altijd ‘de Lalalover’. Toen ik moest optreden dacht ik van: Lalalover is dé perfecte samenvatting voor wat ik doe en wie ik ben. Sindsdien ben ik dat blijven gebruiken.»

‘Tijdelijke aanbieding’

We hadden het eerder al over talent, maar wat moet een artiest volgens jou doen om gerespecteerd te worden?
« Ik vind dat mensen langer moeten wachten voor ze hun ding op de wereld afsturen. Soms heb ik de indruk dat er platen verschijnen waar niet lang genoeg aan gewerkt is. Ook bij mensen waarvan ik het talent hoog inschat, merk ik soms dat een viertal nummers op de plaat perfect in orde zijn, maar de andere heel wat minder.
Het respect dat ik afgelopen jaar gekregen heb, is volgens mij het gevolg van keihard werken. ‘Heliotropic’ is een album waar iedere song op hetzelfde niveau staat. Daarom zijn niet alle nummers hitgevoelig of singles, maar elk nummer kan naast het andere staan en dat vind ik enorm belangrijk. Dat is ook mijn trots als artiest.»

Ik veronderstel dat het een enorme adrenalinestoot geeft als je je songs live brengt?
« Absoluut. Meer en meer zelfs! Soms is het net een bom die barst (lacht).»

Sinds een tijdje heerst de myspace-hype. Vind je dat dé ideale manier om een project uit de startblokken te krijgen?
« Dat wel. Lily Allen heeft onlangs nog bewezen dat het een ongelooflijk netwerkinstrument is. Het is ook zo dat het via myspace makkelijker is om landsgrenzen te overbruggen. Ik denk wel dat groepen die het via deze weg maken, het altijd zullen blijven maken. Goeie muziek vindt sowieso altijd zijn weg naar mensen.»

Je nieuwste song, ‘Revelation’, is gratis te downloaden op myspace. Waarom?
« ‘Revelation’ is een nieuw nummer en is niet terug te vinden op ‘Heliotropic’. We willen de mensen die de plaat al gekocht hebben niet nog eens naar de winkel laten lopen. We gaan het nummer nu voor een bepaalde tijd, waarschijnlijk tot oktober, gratis aanbieden. Een tijdelijke aanbieding eigenlijk.»

‘Sexy Engels’

Hoe definieer jij ‘muziek’?
« Muziek in het algemeen is een totaal abstracte expressievorm die je naar de keel grijpt of niet. Muziek is een kracht! De gezondste verslaving ooit! Muziek is ook de meest directe weg naar je hart. Je kan uren lang zitten praten en zoeken naar woorden, maar vanaf ik een akkoord aansla, dan kan ik hetgeen ik bedoel veel krachtiger laten overkomen.»

Je zingt in het Engels, nooit gedacht: ‘Ik probeer het eens in het Nederlands’?
« Jawel. Zo ben ik trouwens begonnen. Ik heb het gevoel dat indien ik ooit iets in het Nederlands breng, het zelfs heel goed zou kunnen zijn. Maar het is een taal waarin ik niet zo graag zing. Het is niet zo sexy als het Engels. Een Nederlandse kinderplaat daarentegen zie ik wel nog zitten, wie weet.»

Kan je ook beter je gevoel kwijt in het Engels?
« Het is in ieder geval een taal die zich meer tot zingen leent. Er zijn puristen die vinden dat je in het Nederlands moet zingen als je Nederlands praat, maar daar denk ik anders over. Engels is écht een taal die gezongen moet worden, anders zou ze ook niet door zoveel mensen gehanteerd worden. Engels blijft het meest sexy.»

Tot slot. Kan je Lalalover in drie woorden omschrijven?
« Neen, dat kan niet (lacht).»

En in meer woorden?
« Wij proberen melancholie te doen ‘grooven’, tegelijk sexy te zijn én een boodschap over te brengen.»

Dat is mooi verwoord. Bedankt voor dit interview.
« Graag gedaan.»

nice done! :)

nice done! :)

well done! keep the good

well done! keep the good work going!

hih

hih
merci merci
x