Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VRT-topman Mary ‘geschorst zonder wedde’

VRT-topman Mary ‘geschorst zonder wedde’

De Vlaamse regering heeft via de algemene vergadering van de VRT topman Tony Mary de laan uitgestuurd. Technisch is Mary ‘geschorst zonder wedde’. Het gaat om een tussenstap om de contractuele ontslagvergoeding van maximaal 1,2 miljoen Euro te vermijden. De vakbonden willen nu in de eerste plaats ‘rust in het huis’ en willen vooral denken aan ‘een toekomst voor de VRT’.

Donderdagavond had de ministerraad besloten om gedelegeerd bestuurder Tony Mary de laan uit te sturen. De algemene vergadering van de VRT besliste tot een ‘schorsing zonder wedde’. Dat gebeurde nadat Mary bekend gemaakt had dat hij de raad van bestuur van de VRT en de regering zou dagvaarden omdat zijn onafhankelijkheid als gedelegeerd bestuurder volgens hem aangetast werd.
Ondertussen is de 67-jarige Piet De Vroe, vroeger topman van televisie bij de VRT, als waarnemend manager aangesteld.

De vakbonden willen nu vooral dat de rust terugkeert in het huis en dat er gedacht wordt aan de toekomst van de VRT. ‘’De hele saga heeft ook te maken met gebrek aan geld’’, zegt voorzitter Herman De Backer van de ACV-groep bij VRT.
‘’De laatste jaren kwam er een enorm uitgebouwd netwerk van managers, om en bij de honderd. En dat kost geld. Ook de lange termijncontracten met productiehuizen slorpen veel geld op. En dan zijn er nog de pakken die aan de verschillende consultancy-bureaus werden besteed. Uiteindelijk dreigt er te weinig over te blijven om het eigen productiebudget in evenwicht te houden.’’

Volgen Marc Kerki van de socialistische ACOD is het belangrijk ‘’dat er snel weer een goed sociaal klimaat komt met een degelijk sociaal overleg in het huis.’’
‘’Nog voor het ontslag bekend was hebben wij in gemeenschappelijk vakbondsfront een communiqué verstuurd om te zeggen dat in heel die kwestie voor ons de belangen van het personeel voorop staan. Nu moet er sereniteit heersen. Tegen eind september zullen wij een gemeenschappelijk standpunt naar buiten brengen over die zaken die niet zo goed lopen.’’

Directe aanleiding tot de huidige breuk was een contract tussen VRT en Belgacom om de nieuwe reeks Flikken op betaaltelevisie van Belgacom uit te zenden nog voor ze op de openbare omroep te zien was. Minister Bourgeois van Media vroeg de raad van bestuur van de VRT dit contract ongedaan te maken. De raad van bestuur volgde daarin de minister en daarop liet Tony Mary weten dat zijn operationele onafhankelijkheid beknot werd en dat hij de regering en de raad van bestuur zou dagvaarden.

De spanning tussen Tony Mary en de politieke overheid dateert echter al van vorig jaar. In een Visienota vroeg de VRT toen ongeveer 200 miljoen Euro bovenop de gebruikelijke middelen van de dotatie voor de digitale uitbouw van de VRT. Minister Bourgeois van Media stelde steeds dat die middelen er niet waren en bovendien overbodig waren ‘voor een rustige digitale uitrol’.

De spanning nam een scherpe wending toen Mary in januari in zijn nieuwjaarsboodschap aan het VRT-personeel uithaalde naar de overheid. Hij beweerde dat de concurrende privé mediahuizen De Persgroep en Roularta Media bij de overheid lobbyden tegen de VRT in. Mary kreeg toen verbod om zich nog in de media uit te laten tot het nieuwe beheerscontract zou afgerond zijn.

Bij de bekendmaking van de financiele krijtlijnen van het beheerscontract in het voorjaar kreeg de VRT beduidend minder dan verhoopt. Tony Mary liet direct weten dat hij dit niet aanvaardde. Bij de verdere onderhandelingen tussen VRT en overheid over dat beheerscontract, kwam Tony Mary niet mee onderhandelen maar liet dit over aan televisiebaas Van Hecke.

1,2 miljoen euro

1,2 miljoen euro ontslagvergoeding: dat valt niet goed te praten!

Wat we nodig hebben, zijn managers die eens manager zijn niet enkel voor het geld en zo'n ontslagvergoedingen niet meer eisen. Dat zou prachtig zijn! Een manager die die zaken heel bewust niet wil die zijn werk doet omdat hij het graag doet. Dat zou pas nieuws zijn!

Als konijnen voor een lichtbak?

De hele discussie rond het ontslag van VRT-topman Tony Mary laat een erg wrange nasmaak na. Ik mag zeggen nasmaak want op de VRT doet men alsof Tony Mary er nooit is geweest.

De krantencommentaren staren zich bewust blind op "details". Welke?

1. De karaktertegenstellingen tussen Tony mary en Geert Bourgeois. Waarin is daar een reden tot ontslag? Tenslotte is Geert Bourgeois een Vlaams-nationalistische bureaucraat die kikt op "de Vlaamse identiteit".

2. De ontslagpremie: het debat over de verloning van topmanagers is zeer legitiem, maar waarom moet het in dit kader uitvergroot worden?

En dus besluit ik dat de ware kern van het debat toegedekt wordt: namelijk de politisering van de VRT. Elke derde die invloed genoeg heeft (wie ook dus) kan "de minister" aanspreken, die dan op zijn beurt de Raad van Beheer van de VRT contacteert om de CEO terug te fluiten. Zo gezien is van een onafhankelijke Openbare omroep geen sprake meer.

Voor Tony Mary betekende "Vlaams" geproduceerd in Vlaanderen. Voor Geert Bourgeois betekent "Vlaams" cultureel Vlaming zijn. De N-VA wil immers de "Vlaamse kunst" promoten, dwz Nederlandstalige. Jammer voor de zangers en zangeressen die zich liever in het Engels, in het Frans of in het Spaans uitdrukken.

Tony Mary zou zich "onmogelijk" gemaakt hebben. Mijn indruk is eerder dat hij het slachtoffer is geworden van de "aanpassen of opkrassen" strategie van de N-VA tegenover al wat niet hun kraam past.

En dus laat deze zaak een zeer onaangenaam gevoel achter, in de eerste plaats over het Vlaams-nationalistisch mediabeleid van Geert Bourgeois.

Op de "VRTnieuws.net" liep een peiling naar de vraag wie het ontslag van Tony Mary (on)terecht vond. Ik heb overtuigd "neen" gedrukt. Samen met 55% anderen.

slachtoffer van het succes?

Een doorn in het oog:

1) Al jaren probeert men op de Medialaan zijn kijkcijfers te verhogen.
Telkens lukt het niet. Gewoon omdat de VRT de beste programma's blijft maken/uitzenden.
Zelfs herhalingen van Flikken, Witse, en andere FC De Kampioenen halen het met 2 vingers in de neus.
Ongeveer een jaar geleden opperde CD&V'er Carl Decaluwé zelfs het idee om boetes aan de VRT op te leggen als er te veel kijkers waren...

2) Voetbalcontract ism Belgacom. Het gras voor de voeten van de VMM weggemaaid. Persoonlijk vond ik het geweldig. Eindelijk kreeg ik terug zin om het Belgisch voetbal te volgen nu het terug verslagen werd door competente journalisten.
Ben benieuwd of de Champions League op Ka2 evenveel kijkers zal halen dan voorheen op Canvas.

3) Uiteraard moet een openbare omroep zijn programma's aanbieden aan alle burgers. En niet alleen aan die beperkte groep die op dit moment digitaal kijkt. Maar weer stond de VRT klaar om hier de markt te veroveren. Door Einzelgà¤nger Mary te verwijderen en marionette Van Roe te plaatsen houdt Bourgeois het pad vrij voor VMM en andere...

Groot verlies voor de VRT,

Tony Mary heeft de VRT weer op de kaart gezet en van de VRT een succes gemaakt , dat was niet naar de zin van de vmma, eerst was er de nieuwe beheers overeenkomst, ( die nadelig was voor de vrt) verder kreeg vmma zijn zin op het gebied van reklame , reklame mag nu tijdens voor en na kinderprogramma's er mag nog een commercieel radiostation erbij komen ( iedereen die het radio gebeuren een beetje aan het volgen is weet dat het bembem zal worden de internet kinderradio van vmma.)de cd&v zijn blij met het vertrek van Tony Mary, als ook de vmma directie. een ideetje voor op het cd&v nva verkiezingsplak werk. " met de steun van VTM"

Als konijnen voor een lichtbak?

Daar maak je een goed punt, Peter.

Wat me in de verslaggeving vooral opviel is dat steeds Geert Bourgeois geïnterviewd werd, maar heel zelden Tony Mary.
De discussie ging daarbij steeds over de technische aspecten van de zaak en nooit werd grondig de vraag gesteld, wat met Bourgeois.

Ik herinner me nog dat ik bij aanstelling van Bourgeois dacht, 'die hebben ze goed weggemoffeld op een onbelangrijk postje'. Heb ik me daar even vergist. Hij slaagt erin om constant op televisie te komen als minister van media. Uiteindelijk heeft hij enkel als doel Belgie te doen barsten, en op televisie komen is daarbij instrumentaal.