Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

VLD en sp.a knijpen elkaar in de billen op verkiezingsdebat van Tiens Tiens en Vooruit

VLD en sp.a knijpen elkaar in de billen op verkiezingsdebat van Tiens Tiens en Vooruit

GENT -- De Gentse stadskrant Tiens Tiens en het kunstencentrum Vooruit pakten maandagavond uit met een origineel verkiezingsdebat. In de grote theaterzaal van de Vooruit werden de lijstrekkers van sp.a, VLD, CD&V en Groen! geconfronteerd met de verzuchtingen van het Gentse middenveld. Interessant uitgangspunt dat niet belette dat het debat baadde in de gemoedelijke sfeer waar de hele campagne een beetje last van heeft.

(beluister audio-opname van het debat)

DSC_4260scherm.jpg

(foto's Diederik De Mezel)

Zelden zoveel vriendelijkheid en hoffelijkheid gezien tijdens een verkiezingsdebat enkele dagen voor de stembusslag. Schepenen Daniël Termont (sp.a) en Sas Van Rouveroij (VLD) nepen elkaar vrolijk in de dijen. Vera Dua (Groen!) kreeg schalkse knipogen. Alleen nieuweling Filip Van Laecke (CD&V) zat er wat onwennig bij en deelde niet in de schouderklopjes.

Als er al scherpe meningsverschillen waren, werden die met de mantel der liefde toegedekt. “Onze programma's liggen niet ver uit elkaar. Er zijn enkel wat nuanceverschillen,” zei Filip Van Laecke (CD&V) quasi verontschuldigend. Klopt wellicht voor een stuk, maar er zijn nog wel meer redenen waarom het debat nooit scherp werd.

Tevreden
Kijk maar eens naar de cijfers van expert Dries Verlet van de Universiteit Gent. Zes jaar lang peilde die naar de wensen en verzuchtingen van de Gentenaars. Blijkt dat de gemiddelde Gentenaar niet ontevreden is over de levenskwaliteit op lokaal vlak. In 2000 scoorde Gent 6,05 op een schaal van 0 tot 10. Vijf jaar later is de tevredenheid al gestegen tot 6,68. Nog een opmerkelijk feit: de kiezer van Groen!, de felste democratische oppositiepartij, is het meest tevreden over het gevoerde beleid van Paars. De VLD-kiezer is een stuk minder tevreden. De VB-kiezer bengelt zoals verwacht helemaal onderaan in het lijstje. De Gentenaar is vooral ontevreden over het verkeers- en parkeerbeleid. Ook over huisvesting is er veel wrevel.

Nog een reden: de aanwezige politici kenden hun pappenheimers. Groen!-lijsttrekster Vera Dua speelde bij dit publiek een thuismatch en zowel Termont als Van Rouveroij gedroegen zich daarnaar. Termont heet de kandidaat-burgemeester te zijn die ook de VB-kiezer kan verleiden, maar hier liet hij zich van zijn progressiefste kant zien. Van Rouveroij ontpopte zich tot een linkse liberaal. “De markt kan niet alles oplossen,” merkte hij op over het thema huisvesting. Dat weerspiegelde zich ook in de 'exit-poll' achteraf. Honderd toeschouwers konden een kurk achterlaten in het buisje van hun favoriete politicus. Van Rouveroij haalde zowat de helft van de stemmen van Dua en Termont die aan elkaar gewaagd waren. Van Laecke moest het stellen met één luttele stem.

DSC_4212drie.jpg

Duaal
De inhoud dan. Koen Philippeth van Samenlevingsopbouw vindt dat de stad van iedereen moet zijn. “Hoe vermijd je dat de nieuwe projecten de oorspronkelijke inwoners verdringen?” Filip Van Laecke neemt een idee van het ACW over en stelt voor om bij iedere nieuwe verkaveling 25 % sociale woningen te voorzien. Ook Groen! en sp.a zijn wel te vinden voor een dergelijk verplicht percentage. Alleen de VLD is tegen. Allen zijn het er wel over eens dat er meer sociale woningen moeten komen, al kijken ze daarvoor in de richting van de Vlaamse overheid. Vera Dua wil ook af van de grootschalige projecten. “De 19de eeuwse gordel heeft op grote schaal veel kleinschalige projecten over. De huidige paarse coalitie wil de volgende jaren Ledeberg en de Dampoort aanpakken.

Bij het thema 'Inspraak en participatie' bracht expert Dries Verlet nog een verrassend resultaat van de bevraging. Een groot deel van de bevolking wil graag meepraten over buurt en stad, maar slechts een klein deel wil daar ook tijd voor vrijmaken. Hoe ontwarren de politici die knoop? Filip Van Laecke (CD&V) wil districtsraden invoeren in Gent. Hij wil inspraak niet alleen overlaten aan actiecomités. “De stad moet niet enkel met de mondige burgers praten.” Vera Dua wil dat voor nieuwe projecten de buurt vanaf het begin betrokken wordt. Het is een antwoord op de frustratie van bewoners uit de stationsbuurt die pas in de eindfase over het bestaan van het nieuwe project op de hoogte werden gebracht. “Al vijf jaar werd er in alle stilte aan gewerkt toen wij er voor het eerst iets van hoorden,” zegt een lid van het actiecomité Buitensporig. Kandidaat-burgemeester Termont wil dat oplossen door architecten met de plannen onder hun arm naar de bewoners te sturen.

DSC_4267reynebeau.jpg

Rechten en plichten
Alleen over het thema diversiteit bleken de tegenstellingen wat scherper. “Wij hebben op 0110 een inspanning gedaan, maar de allochtonen zijn niet afgekomen. Zij moeten ook een inspanning doen,” vindt Van Rouveroij. Rechten en plichten dus en dat vindt ook CD&V'er Van Laecke. “Het moet van beide kanten komen.” De Gentse CD&V leunt op dat vlak al een stuk minder aan bij het ACW en pleit voor het opsporen van mensen zonder papieren om ze op te sluiten in gesloten centra. “Een gedoogbeleid heeft geen zin.” Het verleidde commentator Marc Reynebeau achteraf tot een scherpe uitspraak. “Het rechten en plichten-discours komt er op neer dat allochtonen niks voor niks krijgen. Als ze niks geven, mogen we ze discrimineren.” Dua vond dat op dat vlak alle partijen naar rechts opschuiven onder druk van het Vlaams Belang. Al was dat laatste niet meteen te merken bij Daniël Termont voor het publiek in de Vooruit. Hij ging zelfs even tegen zijn eigen partijleiding in. “Ik vind niet dat taalkennis een criterium mag zijn bij het toekennen van een sociale woning. Mijn partij heeft daar binnen de Vlaamse regering een andere mening over.”

Uit het publiek kwam nog een prangende vraag. “Wat gaat het stadsbestuur doen als het Vlaams Belang weer wint?” Termont: “Als het Belang stijgt dan heeft het bestuur gefaald.” In dat geval krijgt ook Gent misschien een bonte coalitie. Iets waar Termont niet aan wil denken. “Ik ben er gerust in dat paars de meerderheid behoudt.” Ook Van Rouveroij wil kost wat kost doorgaan. “Indien paars geen meerderheid behaalt, wordt het Gentse beleid gebroken.”

Roerend eens
En wat vond het publiek daar nu eigenlijk van? We vroegen het aan vier toeschouwers.

“Het heeft mijn keuze niet beïnvloed. Ik wist daarvoor al op wie ik ga stemmen en dat weet ik nog steeds.”

“De partijen verschillen minder en minder van standpunt. Je weet niet of het nu sp.a is of VLD? Ze zijn het roerend eens en wrijven over elkaars billen. Ze hebben zes jaar de kans gekregen om de stad te besturen en er is weinig veranderd.”

“Ze waren vrij vredelievend voor elkaar. Ik woon nog niet lang in Gent en weet nog niet goed wat er leeft in Gent. Maar ik ben nog altijd een beetje aan het twijfelen op wie ik ga stemmen.”

“Heel interessant al kwam het een beetje traag op gang. De concrete thema's vond ik geslaagd. Over het thema diversiteit bleven de partijen dan weer op de vlakte. Wel eens interessant om figuren als Van Roeveroij en Termont te leren kennen. Maar mijn stemgedrag zal het zeker niet veranderen.”

Audio

Groen! wil dat OCMW Gent beleidsruimte van 2.565.000 euro inzet

Groen! wil dat OCMW Gent beleidsruimte van 2.565.000 euro inzet om stijgende armoede aan te pakken

Het is bekend dat in Gent de sociale noden stijgen. En dat Gent in verhouding tot de andere steden de armste stad van Vlaanderen is.
Deze armoede komt tot uiting in de harde cijfers over 2005:

. in 2005 steeg het aantal leefloners met 4 procent
Gent kende in 2005 5.465 leefloners, wat een stijging is van een kleine 4 procent bovenop de stijging van 7 procent in 2004.

. een stijging van het aantal levensminimumgerechtigden met 10%
De aanwezigheid van 1.106 leefloners betekent een stijging van maar liefst 10 procent (bovenop de stijging van 11% in 2004).

. een stijgend aan daklozen terwijl de onthaalhuizen continu vol zitten
In 2005 steeg het aantal daklozen, met een constant volledige bezettingsgraad in de Gentse onthaalhuizen (met grootste druk op crisisopvang).

. een verdubbeling van het cliënten met psychische noden
De psychologische dienst van het OCMW ondersteunde in 2005 ca. 400 cliënten, wat een verdubbeling betekent tav. 2003 (en een verviervoudiging tav. 2002).

In deze situatie zou je verwachten dat het OCMW haar financiële middelen maximaal inzet om deze stijgende sociale nood te lenigen. En hiervoor zit het Gentse OCMW in een financieel gunstige situatie. Door een aantal eenmalige meevallers en verhoogde bijdragen via hogere overheden (bvb. Vlaamse zorgverzekering) boekte het OCMW Gent een overschot van 5,4 miljoen euro op haar rekening 2005. Ca. veertig procent van dit bedrag is structureel, kan dus ingezet worden om extra initiatieven te nemen om de toenemende armoede in de stad aan te pakken. Het OCMW doet dit echter niet, integendeel! Op de agenda van de OCMW-raad van vanavond staat namelijk als hoofdpunt de wijziging van de begroting 2006. En de essentie van deze begrotingswijzing is dat de vrije beleidsruimte van 2,565 miljoen euro gewoon wordt teruggegeven aan de Stad!

Groen! OCMW-raadslid Dirk Holemans vindt deze beslissing onbegrijpelijk. Holemans wil dat de vrije beleidsruimte ingezet worde om de stijgende sociale noden in Gent aan te pakken. Concreet stelt hij voor om extra inspanningen te leveren inzake het toeleiden van OCMW-cliënten naar de arbeidsmarkt en de woonsituatie van kansarmen structureel te verbeteren. Juist op deze twee vlakken scoort Gent ondermaats ten aanzien van andere Vlaamse steden.

De reële armoedesituatie toont aan, dat Gent niet voor alle Gentenaars de 'gezelligste stad van Vlaanderen' is. De OCMW-beslissing bewijst dat er in Gent nood is aan een echt progressief beleid.