Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Sos of Sas ? Sos-en-Sas!

Sos of Sas ? Sos-en-Sas!

"Sos of Sas" luidde de titel van Knack onlangs: Gentenaars kunnen kiezen tussen (centrum-)links en (centrum-)rechts.

Ondertussen lijkt het er steeds meer op dat het in elk geval Sos-èn-Sas wordt in Gent. Beiden kondigen het van de daken af, hierbij ondersteund door een gans apparaat, waaronder Freya-en-Guy. Wèg keuze, zo lijkt het: het voorakkoord Sos-en-Sas kan op geen enkele manier verbroken worden.

Nu, de discussie over de voorakkoorden hebben we al gehad, en op zich is hier inderdaad niets ondemocratisch aan, zeker niet als dit openlijk verkondigd wordt. Er is ook al gezegd dat de partij-ideologie tijdens lokale verkiezingen veel minder speelt.

In een stad als Gent wil ik echter wel duidelijk kunnen kiezen, ideologie speelt hier wel degelijk een rol, veel meer dan in landelijke gemeenten. Dit bleek maandag bv. duidelijk op het ultiem verkiezingsdebat van Tiens Tiens. En als we kijken naar wat het Antwerpse stadsbestuur in de voorbije jaren zoal gedaan heeft onder impuls van de VLD (X-tra huis-aan-huis-controles, meldpunt verdachte asielzoekers,...), dan wil ik bij het stemmen een duidelijk signaal kunnen geven: een dergelijk beleid wil ik niet in Gent.

Wat te denken van volgende kronkel van Sos en Sas: men zegt dat een goed bestuur enkel mogelijk is met twee partijen, met drie partijen besturen wordt heel moeilijk. Maar anderzijds zegt Sos ook: ongeacht hoe slecht de VLD scoort, en zelfs als we met een andere partij (Groen! of CD&V) een meerderheid kunnen halen, de VLD wordt hoe dan ook mee opgenomen in de volgende bestuursploeg. Het principe "beter met 2 dan met 3 besturen" wordt heel selectief gehanteerd...

Voor mij is het dus duidelijk: de kwestie Sos-en-Sas heeft absoluut geen betrekking op het verder zetten van het huidig goed bestuur, nee, het is een zuiver machtsspelletje. Verkiezingen en politiek gaan uiteraard over macht, maar speel hier a.u.b. geen spelletjes mee.

Groeten
Mohamed

Mohamed

Gepost door Mohamed
04.10.2006

Tags