Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Kooyman & Schoeters: ABVV'ers 'kozen kant' op sp.a-lijst

Kooyman & Schoeters: ABVV'ers 'kozen kant' op sp.a-lijst

Dirk Schoeters (ABVV-Antwerpen) en Mil Kooyman (ABVV-Scheldeland) stonden beiden in hun stad op de sp.a-lijst. In beide steden kon de sp.a rekenen op een klinkende overwinning en in beide steden wist men een nieuwe overwinning van het VB te voorkomen. We hadden met hen een eerste telefonische evaluatie van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen.

Hoe evalueer je de uitslag?

Dirk Schoeters (Antwerpen): “De uitslag is buiten alle verwachtingen. Het huidige bestuur bouwde verder op dingen die reeds tijdens de eerste helft van legislatuur op poten werden gezet. We gingen er ook wel van uit dat we door het goede bestuur van de afgelopen drie jaar optimistisch mochten zijn over het resultaat. De strategie van Patrick om duidelijk te zeggen dat het bestuur er voor alle Antwerpenaren is, bleek wel correct.”

Mil Kooyman (Gent): “Door het jarenlang werken van onderuit, via hoorzittingen, inspraak in de wijk en de buurtwerkingen en ook door de open dialoog met de allochtone gemeenschap heeft de progressieve stem het gehaald. Dat is het resultaat van zes jaar hard werken en staat los van persoonlijke elementen als het afscheid van Beke.”

Als je in Antwerpen naar de districten kijkt, zie je dat het VB achteruit gaat in de kernstad, inclusief Borgerhout, maar dat het in districten als Deurne, Hoboken en Merksem toch nog wel wat anders is. In die wijken heeft men de kwestie van het goede bestuur toch niet op dezelfde manier ervaren.

Dirk Schoeters (Antwerpen): “De grootste fout die we nu kunnen maken is te denken dat we in onze opdracht geslaagd zijn. Ik denk dat de democratische partijen nog hard moeten werken aan een antwoord op verzuring en frustratie. Ik denk ook dat niet alle VB-stemmers racisten en fascisten zijn, maar er moet een thuishaven gecreëerd worden waar die mensen zich terug kunnen vinden. Ik ben er ook rotsvast van overtuigd dat als we in die kernstad een dam kunnen opwerpen, dat we dat ook moeten kunnen volhouden. Op die manier moeten we een tegengestelde reactie kunnen creëren voor heel Vlaanderen, al zal dat nog lang duren. Schoten is een ramp. In Hoboken, Deurne en Merksem is de polarisatie totaal. Al denk ik dat polarisatie een eerste signaal kan zijn van terugdringing.”

In Gent is het VB erop achteruitgegaan.

Mil Kooyman (Gent): “Dat was ook al zo in 2004, maar nu is er op gemeentelijk vlak een zeer duidelijke kentering.”

Is er dan wel sprake van een zwarte zondag?

Mil Kooyman (Gent): “In Gent niet, maar algemeen in Vlaanderen wel. Het VB is in Aalst bijvoorbeeld de grootste partij en ook op andere plaatsen gaan ze toch echt ferm vooruit. Op de plaatsen waar ze nu voor eerst opkwamen daar maken ze meteen serieus hun entree met 8, 10 tot meer dan 15%. Dat toont toch dat er onderstroom is die ze overal weten te bespelen.”

Als je naar de voorkeurstemmen kijkt dan worden jullie als ABVV'ers niet echt beloond voor jullie deelname?

Mil Kooyman (Gent): “Dat is zeer juist, maar dat is een gevolg van het beleid van het ABVV. Er is echt wel een beetje onduidelijkheid over de relatie met de politiek binnen het ABVV. Er was een absoluut verbod om campagne te voeren binnen de vakbond. Ik heb van de centrales geen enkel adres gekregen. In geen enkel ABVV-gebouw mocht noch van mij, noch van andere syndicalisten een affiche of een kaartje te vinden zijn. Ik heb zelf een pamfletje gemaakt om uit te leggen waarom ik op een lijst stond en we zijn dat zelf op straat gaan uitdelen. Maar waar zijn we mee bezig?
In De Werker mocht ik enkel zeggen dat er een aantal ABVV'ers met hun hart en hun ziel op lijsten zijn gaan staan, maar namen noemen kon niet. Het ABVV-congres moet in het voorjaar een standpunt innemen over de verhouding met de politiek. De discussieteksten daarover zullen we heel binnenkort krijgen. De militanten willen graag dat er snel een uitspraak over komt, wat het resultaat van die discussie ook zal zijn.”

Dirk Schoeters (Antwerpen): “Mijn optreden op de lijst paste volledig in onze campagne 'Kant kiezen'. De laatste maanden heb ik binnen de ruimte die het ABVV me gaf duidelijk het signaal gegeven dat je kant moet kiezen voor een progressieve samenleving. Ik zou het ook ok als de mensen voor Groen! kiezen. Maar er is een potentieel aan VB-kiezers binnen onze vakbond en die heb ik een duidelijk signaal willen geven. Ik had niet de ambitie om te gaan zetelen in de gemeenteraad of het district, ik heb dan ook vooral niet-sp.a-stemmers overtuigd om op Patrick te stemmen.”

Heb je niet een beetje schrik dat de sp.a nu gaat zeggen dat ze die vakbond niet langer nodig heeft?

Mil Kooyman (Gent): Natuurlijk, ze kunnen bij de sp.a ook wel tellen en de volgende keer zullen ze ons niet eens komen vragen om dat signaal te komen geven op hun lijst. Als je er als vakbond een strijdpunt van maakt om een paar syndicalisten in die gemeenteraad te krijgen dan was ons dat zeker gelukt, maar men heeft daar bewust niet voor gekozen.”

Dirk Schoeters (Antwerpen): “Ik denk het niet hoor, zeker niet in Antwerpen. We werken hier op een nieuwe manier samen. We hebben elk een aparte opdracht, maar we hebben wel een gezamenlijk taak om deze samenleving zo democratisch en sociaal mogelijk te maken. Patrick vroeg me voorzitter te zijn van het lijstvormingscomité. Dat is toch geen signaal dat hij de vakbond aan de kant wil schuiven? We moeten als vakbond wel onze handen vrij houden om het beleid onder de loep te leggen en daar kritiek of voorstellen bij te formuleren. De federale en Vlaamse discussie over de relatie tussen het ABVV en de sp.a mag je ook niet zo maar doortrekken naar het lokale vlak. Ik zal blijven pleiten voor een bevoorrechtte band met de sp.a, ook al omdat ik dat helemaal niet zie zitten met de VLD of CD&V. Ook niet met Groen! hoewel ik een zeer goede relatie heb met Groen! in Antwerpen, maar dat is nog iets ander dan een bevoorrechte band.”

Waar willen jullie als ABVV dat het stadsbestuur de komende 6 jaar realiseert?

Dirk Schoeters (Antwerpen): “We willen mee wegen op het bestuursakkoord en accenten leggen op het gebied van werkgelegenheid en economie. Dat deden we in het verleden ook, omdat het thema's zijn waar we als ABVV wel iets over te vertellen hebben. Maar we hebben hier geen memorandum voor de stad en die oefening gaan we ook niet maken.”

Mil Kooyman (Gent): “Het jeugdwerkgelegenheidsplan zou zeker moeten lukken. Men moet alles op alles zetten om die moeilijke doelgroep te bereiken en die 1800 à  2.000 jongeren echt aan het werk te krijgen. Ik denk ook dat er op vlak van wonen een veel sterker sociaal beleid moet gevoerd worden. De petitie van Anke Hintjens over sociale huisvesting is een eerste stap, maar dat zal niet genoeg zijn. De prijzen op de privémarkt swingen de pan uit en er is een gebrek aan sociale woningen. Je moet de huizenmarkt corrigeren door veel meer sociale woningen aan te bieden.”

Dat leken mij punten die in Gent ook bij Groen! hoog op de agenda stonden. Zou jij Groen! graag mee opgenomen zien worden in dat bestuur?

Mil Kooyman (Gent): “Ik vind het heel erg spijtig dat men Groen! niet mee opneemt. Ik heb met veel mensen van Groen! contact gehad tijdens de campagne. Een ideaal bestuur zou volgens mij sp.a, Groen! en VLD geweest zijn omdat zo de progressieve vleugel het sterkst zou staan en de VLD nog beter in het gareel kon worden gehouden.”

En in Antwerpen?

Dirk Schoeters (Antwerpen): “Ja, ik zou Groen! er graag bij hebben.”

Zou het niet goed zijn om in Antwerpen een linkse oppositie te hebben?

Dirk Schoeters (Antwerpen): “Er is weinig inhoudelijke oppositie. Een goede inhoudelijk linkse oppositie zou zeker ook wel welkom zijn.”

ABVV'ers 'kozen kant'

Ik heb met veel aandacht uw artikel gelezen. Zelf was ik tijdens de voorbije verkiezingen als ABVV-Voorzitter van Zuid-Oost-Vlaanderen kandidaat op de sp.a lijst in Aalst (11de plaats).Ik heb in onze gewestelijke afdeling precies dezelfde tegenkantingen ondervonden als Mil Kooyman. Ondanks alle gebrek aan medewerking behaalde ik voor de eerste keer dat ik kandidaat ben 1031 voorkeurstemmen. Dit heeft echter de opgang van Vlaams Belang niet kunnen stoppen. Ik ben ervan overtuigd dat dit wel zou kunnen, mochten het ABVV en haar centrales zich ten volle achter de socialistische syndicale kandidaten scharen. Een gemiste kans, maar ik doe verder... Erwin Callebaut.