Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Reuzezandloper symboliseert strijd voor duurzame landbouw

Reuzezandloper symboliseert strijd voor duurzame landbouw

BRUSSEL -- Met een reuzezandloper vol ballonnen schoot de Noord-Zuidbeweging samen met tal van andere organisaties de campagne voor een wereldwijde duurzame landbouw op gang. Tegen 2015 de honger en de armoede in de wereld halveren, zo luidt de eerste Millenniumdoelstelling. “Tijd dat we de wereldleiders herinneren aan die belofte”, zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

zandloperIMG_1838.JPG

16 oktober is Wereldvoedseldag en meteen ook de start van een campagne voor duurzame landbouw voor iedereen. Landbouw2015 is een campagne van de Noord-Zuidbeweging samen met milieu-, natuur-, consumenten- en landbouworganisaties in het kader van de campagne rond de Millenniumdoelstellingen. “We kunnen genoeg voedsel produceren om 9 miljard monden te voeden en toch lijden 850 miljoen mensen honger. Herverdelen is dan een evidente oplossing, maar er zal ook een structurele oplossing moeten komen. Er zijn ook miljoenen boeren die honger lijden. Door de wereldwijde concurrentie kunnen zij met hun ongelijke uitgangspositie niet overeind blijven,” zegt Bogdan Vanden Berghe van 11.11.11.

De Landbouw2015-coalitie pleit daarom voor een duurzaam landbouwbeleid. “Landen in het Zuiden moeten het recht hebben om een eigen landbouwbeleid te voeren en hun markt te beschermen als dat nodig is,” zegt Bogdan Vanden Berghe.

De reuzezandloper gevuld met rode ballonnen symboliseert de tijd die loopt. De boer die in de zandloper zit ziet de opbrengst van zijn arbeid door zijn vingers glippen. Maar volgens Landbouw2015 kan dat proces worden gekeerd.

groenmannekeIMG_1818.JPG
balonnenIMG_1843.JPG
bogdanIMG_1826.JPG

machthebbers over voedsel en honger

Om een idee te hebben over wie de echte machthebbers zijn in de wereld van voedsel en honger, raad ik eenieder aan eens te gaan kijken op volgend internetadres.
www.ddh.nl/duurzaam/landbouw/duisteremachten/cargill.html

Zou er ook niet moeten nagedacht worden over een eis om die multinationals mee te doen bijdragen voor een wereld-investeringsfonds voor duurzame landbouw ? Dat de landen die nu onderhevig zijn aan dumping hun markt kunnen beschermen is één (nood)zaak, maar hoe die landen steunen om te investeren in een eigen, duurzame voedselproductie ?