Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Nieuwe politieke thuishaven voor oppositie tegen generatiepact: 15DecemberBeweging

Nieuwe politieke thuishaven voor oppositie tegen generatiepact: 15DecemberBeweging

BRUSSEL -- Een perszaal vol syndicalisten en verantwoordelijken uit het sociale middenveld kondigden vandaag het ontstaan aan van een nieuwe politieke beweging. “De massale oppositie tegen het generatiepact mist een politieke thuis. De 15 december beweging wil daaraan tegemoet komen,” klinkt het. De beweging wil politiek terug bij het volk brengen, op de werkvloer, in de volkscafé's in de sociale bewegingen. Men wil werken in de diepte en een breed draagvlak opbouwen zonder zich te vergalopperen in één of ander electoraal initiatief. Op 15 december zal de beweging zichzelf boven het doopvont houden op een ontmoetingsavond.

Generatie_pact_55715643_07ea667301.jpg

Kris Peeraer, auteur en werknemer bij DHL:
“Op 15 december 2005 keurde de kamer het Generatiepact goed. Dat was een slag in ons gezicht. Nog geen twee maand voordien hadden we met 100.000 betoogd om te eisen dat het Generatiepact zou worden weggestemd. Toch liet onze natuurlijk bondgenoot, de SP.A, ons in de steek. Meer nog, sommige van die bondgenoten noemden ons conservatief. We konden echt niet anders dan besluiten dat ze ons in de steek hebben gelaten. Er stemden in het parlement slechts vier mensen tegen het Generatiepact (van ECOLO, nvdr), de anderen stemden voor of onthielden zich. Diezelfde parlementsleden hebben voor zichzelf wel een regeling gestemd waarbij ze na 20 jaar dienst op 52 jaar op pensioen kunnen, een pensioen van € 4.000. Het is in zo'n geval niet helemaal onlogisch dat veel mensen hun stem geven aan de antipolitiek, want dergelijke dingen zijn onbegrijpelijk.”

Luc Desmedt, directeur van de Humanistisch- Vrijzinnige Verenigingen in Vlaanderen:
“Geen enkel socialistische volksvertegenwoordiger stemde tegen het Generatiepact. Allen negeerden ze daarmee de 100.000 betogers die de syndicale beweging op straat bracht. De massale oppositie tegen het Generatiepact mist een politieke thuis. De 15 december beweging wil daaraan tegemoet komen."

"De 15 decemberbeweging is geen politieke partij, heeft geen ambitie om deel te nemen aan de komende verkiezingen. We zijn een politieke beweging die een aantal democratische en sociale thema's wil realiseren. Politiek is immers veel ruimer dan louter partijpolitiek. We richten ons op de lange termijn, we denken dat korte termijn initiatieven geen gepast antwoord zijn. We willen de tijd nemen om een stevige basis op te bouwen. We nemen niet deel aan een vroegrijp electoraal initiatief dat onvermijdelijk op een mislukking afstevent en de toekomstkansen van de beweging ernstig kan schaden.”

001_DSC_2359_400.jpg

Kris Peeraer: “Volgens ons ligt de oorzaak van de breuk met onze natuurlijke bondgenoot bij de Lissabon-akkoorden. Daar stelde men dat Europa de meest competitieve economie van de wereld moest worden. Het prijskaartje daarvan is de privatisering van sectoren als de post, transport, communicatie, ... het optrekken van de activiteitsgraad van de bevolking, het flexibiliseren van de arbeid, het hervormen van de sociale zekerheid, de privé pensioenen, de loonkost doen dalen, ....
Het resultaat van dat alles is een neoliberaal beleid. We stellen ook vast dat er voor wie de weg opgaat van Lissabon geen weg terug is. We vrezen dat er na de evaluatie van het Generatiepact een tweede pact zal komen: een competitiviteitspact."

"Wij willen dat soort Europa niet. Volgens berekeningen van de Nationale Bank is de koopkracht van de loontrekkende het afgelopen jaar gedaald. Dat alles zorgt ervoor dat veel mensen zich niet meer thuisvoelen in de traditionele linkse partijen en die leemte willen wij invullen.”

Het lijkt wel alsof de SP.A de afgelopen verkiezingen een deel van zijn kiezers wist terug te winnen. Krijgen jullie op de werkvloer dan andere signalen?

Kris Peeraer: “Het probleem van het Vlaams Belang, dat wij toch als een kernprobleem zien, is nog lang niet opgelost. Er gaan wel stemmen op die zeggen dat ze een deel van hun kiezers zouden verloren hebben, maar op de werkvloer zie ik dat echt wel niet. Mensen kiezen zeer snel voor de antipolitiek: politiek is één pot nat, het zijn allemaal zakkenvullers, de migranten zijn de fout van alles, ...; dat soort opmerkingen hoor je echt wel dagelijks. Er is een grote nood aan weerwerk op de werkvloer. We moeten duidelijk maken wat het sociaal-economisch programma van het Belang is, want de mensen zijn daar niet van op de hoogte. De mensen, dus ook de VB-stemmers, komen naar hun delegees om dingen geregeld te krijgen, om goede CAO's te verkrijgen maar ze weten niet dat als het van het VB afhangt de vakbonden geen enkel overlevingskans hebben. Het is absoluut nog niet gedaan met het VB en we moeten ons weren om hun invloed te doen dalen.”

001_DSC_2374_400.jpg

Jan Van Meirvenne (ABVV, Caterpillar, Grimbergen): “In Vilvoorde waar ik actief ben heeft de SP.A ook een zetel gewonnen. Toch denk ik dat een minderheid van onze leden en collega's op de werkvloer voor de SP.A heeft gestemd. Het VB haalt echt wel veel meer stemmen bij ons op de werkvloer dan de SP.A. Ik ben geen politiek analyst natuurlijk maar ik geloof echt wel niet dat de SP.A nu stemmen heeft teruggewonnen van het VB.

Hoe positioneert de nieuwe beweging zich tegenover het electoraal initiatief van Jef Sleeckx

Kris Peeraer: “Wij vinden het voorbarig om nu mee te doen aan verkiezingen. We willen eerst de beweging uitbouwen en een brede basis geven alvorens na te denken over verkiezingen. Wij volgen natuurlijk wel het initiatief van Sleeckx op, maar zoals het er nu uitziet zou dat voor ons echt wel zelfmoord zijn. We staan natuurlijk open voor dialoog met alle progressieve stromingen.”

Welke concrete acties voorzien jullie dan?

Jan Van Meirvenne: “Op 15 december 2006 organiseren we een ontmoetingsdag waar onder andere Georges Debuhne het woord zal nemen. Die dag is voor ons natuurlijk een belangrijke dag waar we al een tijdje naartoe werken. We willen er de 200 ondertekenaars en geïnteresseerden samen brengen, ervaringen uitwisselen, ... en er moet ook ruimte zijn om elkaar te leren kennen.”

Luc Desmedt: We zullen politieke actiemiddelen gebruiken die de discussie uitlokken en we denken dat het lanceren van een petitie daarvoor een goed instrument kan zijn. Het vragen van een handtekening vergt immers een concrete discussie over een concreet actiepunt. Toch willen we nu even de onderhandelingen rond het interprofesioneel akkoord afwachten alvorens we een petitie lanceren. Na het interprofessioneel akkoord kan je van ons wel acties verwachten die de politiek terug naar de werkvloer brengen."

Meer info: www.15decemberbeweging.be

oprichting 15 december Beweging

Dat het ongenoegen en de frustratie over het negeren van het protest tegen het generatiepakt vaste(re) vorm krijgen in zo'n Beweging, vind ik positief.
Toch kan de vraag gesteld worden : hoe kan die Beweging écht iets doen bewegen en bovendien overeind blijven,indien er geen hechte band gesmeed wordt rond een offensief programma, met concrete doelstellingen voor een alternatief. De kern van de zaak is : de geproduceerde rijkdom (goederen en diensten) opnieuw (in grotere mate) ten goede doen komen van hen die deze rijkdom voortbrengen. Dat wil zeggen : de alsmaar méér scheefgetrokken verdeling tussen inkomens uit arbeid en inkomens uit kapitaal opnieuw doen rechttrekken. ("Inkomens uit kapitaal" : ook die inkomens worden onrechtstreeks verdiend door de werknemers!)De daarvoor noodzakelijk nieuwe krachtsverhoudingen kunnen opgebouwd worden door verder te gaan op het bestaande elan tegen het generatiepact.
Nooit eerder waren de technologische mogelijkheden zo groot als nu. Met andere woorden : dankzij de technologie is onze maatschappij steeds beter in staat om met dezelfde arbeid méér rijkdom voort te brengen. Alleen al vanuit dat oogpunt is "langer werken" dus onzin.
Herverdeling van de bestaande rijkdom zal voldoende zorgmiddelen opleveren voor de ouderen.
Laten we niet meer meedraaien in de tredmolen van competitie en van nog grotere winsten voor enkelen. Stop flexibiliteit en langer werken, geef de jobs aan de jongeren. En last but not least : voor het werken aan de echte noden van deze wereld zijn er nog steeds heel veel handen en hoofden te kort ! 't Is een kwestie van de beschikbare "hulpbronnen", onze tijd en energie te investeren om samen te werken aan écht zinvolle projecten : kwaliteitsvol onderwijs voor eenieder, voldoende en "duurzame" huisvesting, rationele mobiliteit, gezonde voeding, zorg voor milieu en natuur. Hoe kunnen die "hulpbronnen", die tijd en die energie gemobiliseerd worden ?

Achterhoede gevecht

Het (voornamelijk ideologisch) verzet tegen het Generatiepact is een maat voor niets. Het doet me denken aan het verzet tegen het invoeren van geautomatiseerde weefgetouwen in de 19e eeuw.

Ik denk dat de vakbonden en andere geinteresseerden/ belanghebbenden zich beter zouden organiseren rond het werkelijk veiligstellen van pensioenen.
Hierrond enkele echte strijdpunten:
1. Stop het opsoeperen van (overheids)pensioenfondsen voor lopende uitgaven (vb: NMBS, Belgacom, Havenbedrijf, .. en nu weerom voor 600 milj uit nog niet bekendgemaakte overheidsbedrijven).

2. Werkelijke strijd tegen fiscale en sociale fraude

3. Strijd tegen de schijnzelfstandigheid (idem als 2)

4. Verder investeren in onderwijs

Ons pensioenstelsel komt onder druk omdat het een repartiestelsel is; de verschillende pensioenfondsen vormden hierop een uitzondering en konden (inmiddels niet meer want opgesoepeerd) het stelsel mede recht houden. Dit aanpakken vergt veel meer moed dan in een ideologisch gelijkgestemd groepje Marx en co nog eens bovenhalen. Dit vergt moed om tegen de paarse goednieuws-show in te gaan en mensen de werkelijk uit te durven leggen.

Essentie

Men moet het maar durven zeggen dat de pensioenen onbetaalbaar worden op een moment dat België qua fiscaal belastinsregime Ierland aan het voorbijsteken is. De bedrijfsbelastingen zijn in België nu lager dan in het VK van Thatcher en de VS van Reagan. De pensioenen zijn altijd al betaalbaar geweest alleen verkiest men de fod financiën kapot te maken en de bijdragen voor de sociale zekerheid te gebruiken om de lasten te verlagen. Het is een ideologische keuze en helemaal geen straf van god. Het vergt nog meer moed om niet mee te huilen met de wind. Ik bgerijp ook niet goed hoe u de discussie over het Generatiepact kadert binnen de goednieuws show van Paars. Het was allemaal doem wat de klok sloeg op dat moment.

Kapitalisatie of repartie hebben allemaal hun voor-en nadelen.H Het is helemaal niet zo dat kapitalisatie heiligmakend is want al dat geld dat nu wordt gëinvesteerd wordt dan opeens uit de economie gehaald.

"In a September "e-briefing," C. D. Howe Institute economists Jack Mintz and Duanjie Chen describe Belgium's effective corporate rate as the lowest in 80 countries examined in their 2006 survey of the global taxation of corporate capital: minus-4.4 per cent. Make no mistake. It's hard to beat zero per cent. With this reform, Belgium moves to the front of the pack in Europe's race for competitive corporate tax rates."

Neil Reynolds; Globe and Mail

vergelijking

oei oei,daar is Jean weer met een dwaze vergelijking tussen het invoeren van modernere weefgetouwen in de 19de eeuw en het generatie gedrocht.Men hoeft helemaal niet tegen modernisatie te zijn .De vraag is wel waarvoor word het aangewend ? Meestal om de werkdruk nog hoger te maken door arbeiders nog meer af te jakkeren. Het generatieplan is een sociaal wangedrocht want het doet oudere arbeiders onnodig langer werken terwijl er honderduizenden jongeren geen baan hebben.Het schaft stapsgewijze het brugpensioen af dat een werkherverdelend effect had. De oudere arbeiders konden ook nog niet helemaal versleten stoppen dankzij het brugpensioen .Vele 40ers ,vroegere collega's van mij zitten in zak en as en voelen zich in de steek gelaten.En aan de hoge werkdruk kunnen ze niet meer onderuit door het generatiegedrocht dat ook i.v.m het tijdskrediet weinig goeds in petto heeft.Vanaf 55 jaar is veel te laat voor wie in een fabriek onder hoge druk moet werken.Beter ware geweest dat ieder 50+er kon in tijdskrediet gaan op vrijwillige basis net als het brugpenssioen moest mogelijk gebleven zijn op pakweg 55jaar met ook hier de vrije keuze.

15 december en 28 oktober

Ik wens de 15 december beweging veel succes met haar zoektocht naar nieuwe politieke thuishaven.

Omdat ik samen met de stichter van de beweging Hendrik Vermeersch betrokken was bij het initiatief van Georges Debunne tegen de EU-grondwet; en omdat ik ook aanwezig was bij het eerste gesprek dat Jef Sleeckx had aangeknoopt met Hendrik Vermeersch met het oog op een politiek initiatiefcomité vanuit de strijd tegen het generatiapact en de EU-grondwet, graag hier een opmerking.

Elk debat, elke beweging en elk initiatief dat de rug keert naar de traditionele politiek is toe te juichen. Vanwaar het ook komt en door wie het ook gedragen wordt. Dit is een kwestie van democratie, van pluralisme en respect voor het engagement van anderen.

Maar niet elk debat, niet elke beweging en niet elk initiatief schept de politieke duidelijkheid die de bevolking vandaag van links vraagt. Het probleem van links is niet de sterkte van de tegenstaander. Het probleem van links in België is de verwarring en het gebrek aan politiek leiderschap in eigen rangen om de tegenstaander de prijs te doen betalen voor zijn eigen zwakheden.

Het generatiepact is peanuts voor het patronaat.In de ogen van het patronaat heeft onze strijd van 28 oktober wel degelijk zijn effect gehad. Dank zij sindicale druk is een politiek à  la Balkenende en Schröder voorlopig opgeborgen tot politiek stabielere tijden na een ronde in de staatshervorming in 2007.

Maar ondanks die druk wordt de overwinning ons ontnomen. Verhofstadt is de politieke overwinnaar van de strijd om het generatiepact! En 15 december is daar het simbool van. Zoals 28 oktober het simbool was van de kracht van de beweging en de "keer de rug naar de SP.a" actie het simbool voor haar politiek bewustzijn.

Er is iets dat ik nooit begrepen heb in de voorbereiding van het initiatief van Hendrik Vermeersch. En dat is het volgende:

Hendrik was een van de weinige vakbondsmensen die echt zijn nek uitgestoken heeft om Debunne, Sleeckx en Van Outrive te steunen in hun verzet tegen de EU-grondwet. Op 13 december na een zitting in het Vlaams Parlement riep zijn vakbondsafdeling mee op voor een ontmoeting
tegen de EU-grondwet vlak voor het Berlaymontgebouw. Net het moment dat Lode Van Outrive oproep tot een nieuwe partij naar voorbeeld van de Linkspartei in Duitsland. Net als het handvol andere sindicale verantwoordelijke verantwoordelijken (BBTK-Antwerpen, ABVV-Brussel, ACOD-nationaal) stond Rik daar bij wijze van spreken moederziel alleen als verantwoordelijke naast drie socialistische oudgedienden die als enige in dit land naast het VB de voet tussen de deur hielden in het fundamentele grondwetdebat.

Men kan altijd de lof zwaaien over de verdiensten van bepaalde personaliteiten. Een kennis van mij heeft Georges Debunne ooit voorgedragen als de Grootste Belg in de prijskamp op de VRT, hetgeen m.i. niet echt getuigt van respect voor de diepgang van ideeën die achter het handelen van leiders als Debunne zit. En zonder het debat te willen toespitsen op personen dient gezegd dat de stellingname van Georges Debunne en vooral de invloed die die m.i. gehad heeft op het Franse NON veel meer dan het verzet tegen het generatiepact de kiem in zich draagt van een andere politiek voor én tevens de stempel van een overwinning van de beweging op de gevestigde Europese politiek. Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van Europa vinden leiders de burgers op hun weg. En dat niet rond een of ander thema, als de havenrichtlijn, de Lissabonrichtlijn of Bolkenstein, maar rond het geheel van de neoliberale agenda en midden in het hart van de politiek, de institutionele opbouw van de EU na de uitbreiding die op de val van de muur gevolgd is.

Men natuurlijk eindeloos discuteren over het verleden en over de vraag waarom mensen van in de '70 en '80 die een loopbaan hebben gehad in de socialistische arbeidersbeweging vandaag dergelijke a-typische politieke stellingnames innemen. Persoonlijk heb ik altijd de continuiteit gezien tussen de strategie van arbeiderscontrole, structuurhervormingen en progressistisch front uit het begin van de jaren '70 en het appel van Debunne tegen de EU-grondwet in de geglobaliseerde wereld van na de val van de muur 35 jaar later.Zoals de bijdrage van Lode van Outrive aan het Politiek Alternatief ook van 35 jaar gelden en de rol van Jef Sleeckx in het Groot Arbeiderscomité (1971) en de Beweging van Mensen van Goed Wil (1996) ook allemaal vroegere stappen zijn in de beweging voor een andere politiek die tot uiting in het verzet tegen de EU-grondwet e via die weg tegen het generatiepact.

Om maar te zeggen dat de politieke verwerking van de nederlaag van het generatiepact eigenlijk onlosmakelijk verbonden is met de politieke overwinning van het franse en Nedealdse volk in onze naam. Immers, niet alleen het terugfluiten van een referendum rond de grondwet onder druk van de PS, maar vooral de Europese koers van Verhofstadt voor een klein "sociale" EU in een grote vrijgemaakte Europese eenheidsmarkt als antwoord op de crisis in de EU is een totaal onbeantwoord argument geweest om het Belgisch neoliberaal beleid als links liberaal te doen slikken aan de sociale partners en de werkende bevolking. Het was trouwens Verhofstadt die tijdens zijn rondrit om zijn Europese visie te gaan praten in Berlin, Londen en Parijs steevast verwees naar het generatiepact als model voor het onderhandelde verantwoorde progressief neoliberaal beleid zonder veel sociale onrust. "Wij komen met het generatiepact niet tegen wat julie tegenkomen met het CPE" zei hij in Parijs. En iedeee weet ook dat de overwinning van de vakbonden en de jeugd op het CPE i Frankrijk ook iets te maken heeft metr de overwinning ij de grondwet.

Wat ik van Hendrik nooit begrepen heb dat is waarom hij net die overwinning met mondiale betekenis nooit geclaimd heeft in het debat over 15 december.

De tijd is rijp voor overwinningen in onze arbeidersbeweging.Een linkse politiek doorbraak is niet mogelijk zonder te steunen op kleine overwinningen. En grote overwinningen bereid je maar voor in politieke duidelijkheid.

Op 8 oktober zijn een 25-tal locale linkse gemeenteraadsleden verkozen in België.Zo'n kleine linkse doorbrakrn kunnen een ruk naar rechts beletten. Net zoals ik niet begrijp waarom Rik zijn eigen bijdrage aan een grote overwinning niet meeneemt in de politieke beweging waarvoor hij de basis legt, begrip ik de schroom van 15 december niet om het politiek terrein te betreden zoals de burger en de werkende bevoling dat zien. Als die niet kunnen rapen op het sociale vlak waar ze voor gevochten hebben is de politieke afrekening onvermijdelijk een zaak van partijen.

1 jaar na he generatiepact roept het comité voor een Andere Politke en Un Autre Gauche een grote bijeenkomst bijeen aan de ULB (www.anderepolitiek.be).Oproep aan alle ondertekenaars van 15 december om op 28 oktober hun mening te komen zeggen waarbij het debat natuurlijk draait om de electorale uitdaging van 2007. Net daar graag enige vedudelijking van de kant van 15 december omdat stadsgenoten van mij als Paul Pataer en Anke Hintjes de electorale boot afhouden in hun verklaring van 15 december maar... zich wel kandidaat stellen voor de locale verkiezingen op SP.a en GROEN!. Notabene twee partijen die de grondwet goedkeurden.

Wie diegenen die de rug keren naar de SP.a na de ervaring met het generatiepact een nieuwe thuis in het vooruitzicht wil stellen moet dat kunnen. Maar hen meetrekken in het bad van het debat over een electoraal perpectief zonder exclusieven lijkt mij de enige mogelijkheid dat alle positieve punten van de afgelopen periode wordne meegenomen. Zoniet valt ieder terug op zijn eigen voorschoot, de ene al wat groter dan de andere, maar geen groot genoeg voor ee politiek doorbraak naar links. Wie vandaag de locale politieke ervaringen niet bundelt in 1 debat en 1 politieke formatie welke vorm die ook aanneemt geeft aan paars de kans zich opnieuw op te richten zonder rechts tegen te houden.

Raf Verbeke
voorheen afgevaardigde Carnoy
Comité Andere Politiek.

beste Raf,

beste Raf,
dat de mensen van de www.15decemberbeweging.be nog wenig zin hebben in een samenwerking na een post zoals deze http://marxisten.blogspot.com/2006/10/dissectie-van-een-papieren-tijger-... ,hoeft niet te verbazen.
Wat een giftige reactie is dit !!! Heeft Cap schrik? Die LSP-ers gaan dat toch goed doen zeker, bij de verkiezingen van 2007 !
Amaai, hoe (zéér) klein links plots groots kan zijn!

En Jef in 't parlement ! En jij ook natuurlijk ! En Bart ! En nog minstens 20 andere LSP-ers,liefst die studenten !

Beste anonymus

Beste anonymus,

Op anonieme bijdragen wordt normaal niet geantwoord.
Maar om het gif uit de reacties op die mooie politieke lente die links vandag in dit land meemaakt snel en efficiënt te helpen uitzuigen heb ik een brief gestuurd naar Hendrik Vermeersch.

Stuur mij je gegevens door en ik stuur die brief aan jou. In het bealng van een goe debat over ideeën in eenheid van actie voor gemeenschappeljke belang.

Raf Verbeke
Spitaalpoortstraat 84
9000 Gent
0497/23.07.60.

Anoniem, Jef, Piet, of

Anoniem, Jef, Piet, of Klaas: het is de boodschap die belangrijk is.
En ik kan alleen maar concluderen dat het beter voor www.15decemberbeweging.be is dat zij zich niet aansluiten bij CAP.Als dat "wij-zijn-de-echte"- toontje uit de marge van links blijft gehanteerd, dan verandert er niets. In geen 100 jaar.
Veel succes morgen met het in de hand houden van de LSP-ers !

Beste annonieme

Beste annonieme klokkenluider,

In feite is wat je doet net hetzelfde als wat je anderen verwijt. Via een hele redenering tot de (vooraf al vastgelegde?) conclusie komen dat de verschillende linkse initiatieven dan maar niet moeten samenwerken.

En dat je dat annoniem doet is wel problematisch in de zin dat je evengoed Patrick Janssens kan zijn, die hier op een uitgekiende manier het water tussen de groepen die hem bedreigen dieper maakt (ik trek het natuurlijk wat op flessen).

Enkel een open discussie over de inhoudelijke punten die we gemeenschappeljik hebben, kan ons verder brengen.
Pech voor die LSP'er, die zal zich in de toekomst ook moeten openstellen en meediscussiëren. De houding trouwens van de overgrote meerderheid van alle mensen die bij CAP betrokken zijn. van welke stroming ze ook zijn, overigens.

Vandaar dat ook hier mijn mailadres achterlaat. We zijn beiden links (allee, als ik geen gelijk heb van Patrick he :), en of we nu willen of niet, we zijn veroordeelt tot samenwerken.

kameraadschappelijk,

natan

natanhertogen@gmail.com

lsp

Ik volg deze discussie sinds enkele dagen.
De lijst met 200 syndicalisten die het 15decemberbeweging - manifest getekend hebben is indrukwekkend. Zij steken stuk voor stuk hun nek uit in de vakbond. Minister Van Velthoven durfde het niet aan in Knack om er kritiek op te geven.
Het is dan ook pijnlijk dat LSP zo'n laaghartige aanval uitvoert op 15december.
Het minste dat ze zouden kunnen doen is zich verontschuldigen.
Maar dat moeten we niet verwachten.
Zij zijn immers de enige echte revolutionaire organisatie:
- absoluut niet ingeplant in de arbeidersklasse
- voornamelijk bestaande uit studenten
- die de grootste tijd van hun bestaan de SP sterker gemaakt hebben
- voor wie het volledige vakbondsapparaat veraders zijn
- die o zo arrogant zijn over wat ze beweren gerealiseerd te hebben
- die in gans Belgie 2900 stemmen haalden op 8 oktober
- die het liefst van al iedereen de les spellen.
- die geleid worden vanuit Londen.

LSP is wel geen normale organisatie.
Langs franstalige kant (une autre gauche) hebben het zo bont gemaakt dat alle anderen gedegouteerd waren.
Voor hen dient "een andere politiek" maar één doel: leden recruteren.
Wie niet bij hen aansluit, dat zijn verraders.

ik pleit voor een cordon

ik pleit voor een cordon sanitair als het om samenwerking met LSP gaat.
Als Jef slim is, en ik twijfel niet dat hij dat is, laat hij LSP vallen of gooit hij ze gewoon buiten.
"LSP" houdt velen tegen om zich aan te sluiten bij CAP. Het pleit voor de 15decemberbeweging dat ze zich ver weg van partijpolitiek houden en rustig afwachten om een degelijk basis te leggen om, eventueel, ooit, als de tijd rijp zou zijn, op te komen bij verkiezingen. Ik ben overtuigd dat dit de juiste strategie is. Kan een beweging niet wegen op het beleid? Ik meen van wel, zolang ze haar geloofwaardigheid behoud. Hoeveel geloofwaardigheid heeft LSP? Weinig, en als het verder doet zoals nu: nog een pak minder.
Jef, Lode en Georges: laat jullie niet voor de kar van die gasten spannen !