Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Klimaatswijziging: J-P van Ypersele, IPCC (2)

Klimaatswijziging: J-P van Ypersele, IPCC (2)

Jean-Pascal van Ypersele, UCL klimatoloog en lid van het IPCC bureau over de wijzigende houding in Noord-Amerka tegenover klimaatswijziging:

"De Verenigde Staten hebben geen alternatief, het is een kwestie van tijd. Ze zullen van houding veranderen onder druk van hun volk en hun industrie".

Verder heeft hij het in zijn gesprek met Radio Centraal over klimaatskeptici en het nut van kernenergie voor het bereiken van de Kioto-doelstellingen.

Zie je geen audiospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download audio (7.63 MB)

De stelling dat CO2 uistoot het klimaat beinvloedt is niet nieuw. De eerste wetenschappelijke publikatie over het broeikaseffect werd al in 1896 door nobelprijswinnaar Arrhenius gedaan.
De meeste van de in de uitzending aangehaalde kritieken kwamen uit een artikel van een zekere Hans Labohm, lid van het Clingendael instituut in Holland en "Expert Reviewer" van het IPCC. Van Ypersele merkt op dat ieder artikel van het IPCC gelezen wordt door honderden "expert reviewers".
Iedere kritiek van iedere expert reviewer wordt behandeld. Het is niet omdat een iemand expert reviewer is dat de door hem/haar geleverde kritiek noodzakelijk korrekt is. Niet alle "Expert Reviewers" zijn technische experten. De Hollandse regering draagt haar expert reviewers voor en daar vrij in.

We hebben het verder over hoe het komt dat er veel minder klimaatsceptici zijn in Belgie dan in Nederland. Van Ypesele heeft nog maar weinig klimaatsceptici ontmoet in Belgie.
En verder over het verband tussen de kernstop en Kioto: Van Ypersele merkt op dat op korte termijn, tot 2015, de sluiting van de kerncentrales geen impakt heeft op Kioto. Op middenlange termijn is er wel een probleem als onvoldoende naar alternatieven gekeken wordt ( minder verbruik, hernieuwbare bronnen).
Het probleem van CO2 uistoot wordt echter niet opgelost door het openhouden van de kerncentrales. De gemiddelde Belg stoot, ondanks de grote hoeveelheid kernenergie, 12ton CO2 uit. Met het open houden van de kerncentrales of het lager zetten van de thermostaat komt men niet tot de reductie van 75% die nodig is tegen 2050. Er is een soort energierevolutie nodig, en een planning op lange termijn, dat zegt niet alleen Greenpeace.
Tenslotte hebben we het over de veranderende mentaliteit in de VS.
-------------------------
Beide delen van dit gesprek werden opgenomen op 13 oktober en uitgezonden op Radio Centraal op 21 en 28 oktober

van ypersele niet onafhankelijk

Van Ypersele is een uitstekende climatoloog maar hij schrijft rapporten voor Greenpeace (anti-kernenergie) en is sales manager bij een CO2 verkoper. Het gaat hier niet over "voor of tegen kernenergie" maar wel om "onafkankelijkheid". Niet erg “onafhankelijk” voor een wetenschapper!. Van Ypersele is zoals Greenpeace voor een uitstap uit Kernenergie. Helaas kan kernenergie niet zomaar onmiddelijk vervangen door hernieuwbare energiebronnen…4de generatie kernenergie is een tijdelijke oplossing tot we genoeg binnenlandse hernieuwbare energiebronnen hebben…4de generatie kernenergie heeft bijna geen afval en kan de CO2-uitstoot van België opvangen!

Prof Van Ypersele is een

Prof Van Ypersele is een klimaatexpert en geen energiedeskundige. Hij heeft een tijdje geleden ook commentaar geleverd op het rapport van commissie energie 2030. Het wordt hoog tijd dat deze man zich met zijn eigen vakgebied gaat bezig houden en de energievraagstukken aan de energiespecialisten overlaat.