[KUB voert actie] Reactie kabinetschef Vandenbroucke: “Jammer, oh jammer!”
[KUB voert actie] Reactie kabinetschef Vandenbroucke: “Jammer, oh jammer!”
Silke Lissens09 november 2006 – 17:14
Om zes uur deze morgen stonden studenten klaar om het KUB-gebouw te bezetten en af te sluiten. Pers en media waren, welbedankt, in grote getale aanwezig, hoewel niet iedereen de groep in zijn maximale capaciteit in actie heeft gezien (op het hoogtepunt waren zo’n 300 KUB- en HONIM-studenten aanwezig voor de trappen van het gebouw).
Om 11u30 vervolgens, werd een delegatie van drie betrokken studenten, twee proffen en de voorzitter van het VVS, ontvangen door de kabinetschef van minister Vandenbroucke, zijnde Dirk Van Damme.
Tijdens dit onderhoud bracht hij enkele opmerkelijke stellingen naar voor. Een kort verloop met telkens onze bedenkingen:
- Rector KUB is grote boosdoener; reeds jarenlang werden onder zijn beleid verkeerde beslissingen genomen en informatie achtergehouden.
- Zich bewust zijnde van deze toestand, waarom werden geen stappen ondernomen om eventuele gevolgen, zoals die er zijn vandaag, te vermijden?!
- Twijfelt aan kwaliteit: indien het afbouwscenario toch zou doorgaan, zou de kwaliteit van het onderwijs niet gewaarborgd kunnen worden omdat de professoren, via het rugzaksysteem, niet meer de nodige motivatie zouden kunnen opbrengen om hun taken te vervullen.
- Het ‘rugzaksysteem’ (financiële voorziening om vlotte overgang voor proffen naar andere instellingen te garanderen) werd echter aan de voorwaarde gekoppeld dat het academisch personeel zijn diensten zou blijven verlenen aan de KUB gedurende de afbouwtermijn.
- De belangen van een handvol studenten wegen niet op tegen het algemeen belang:
- Vanaf welk aantal kan dan wel gesproken worden van een ‘ algemeen belang’
- Jammer, oh jammer: als sommige mensen gaan studeren in het buitenland, is de overstap naar de KU Leuven dan werkelijk zo onoverkomelijk?
- Wij studenten hebben de bewuste en rationele keuze gemaakt om aan de KUB te komen studeren, omwille van de kwaliteit die net ontstaat door haar kleinschaligheid. Bovendien is de overstap naar Leuven, die gesuggereerd wordt, in praktijk zo goed als verplicht - want enige mogelijkheid- waar een buitenlandse studie een vrijwillige keuze is. Deze vergelijking tussen appelen en peren is dus allerminst op haar plaats.
- Te weinig geld: hij bevestigt dat de Raad van Bestuur een keuze moest maken tussen hetzij ‘rugzakken’ voor het academisch personeel, hetzij de organisatie van nog twee 3e bachelorjaren.
- Het feit dat hij toegeeft dat de keuze moest gemaakt worden, impliceert dat er te weinig geld voorhanden was. Een volwaardig afbouwscenario zou immers rekening moeten houden met zowel studenten als proffen, een en-en-situatie en geen of-of-scenario. In de huidige situatie echter, worden beide partijen tegen elkaar opgezet en uitgespeeld.
Samenvattend,
men is nog steeds niet bereid extra geld vrij te maken om de huidige studenten hun bacheloropleiding te laten voltooien aan de KU Brussel. Wat niet wil zeggen dat de budgetten er niet zijn, dit is immers op geen enkel moment ter sprake gebracht. Onze strijd gaat dan ook verder; wij blijven ijveren voor de 3e bach.!
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Graag enig realisme en moed
Jean, 09/11/2006 – 22:28
Enig realisme vanwege de KUB-studenten en -docenten zou aangewezen zijn. Het gaat niet op een mini-universiteit in stand te houden terwijl het volledige onderwijslandschap grondig gereorganiseerd moet worden om financiering en kwaliteit te garanderen.
Zeker als er op minder dan 10km de VUB en verschillende kwalitatieve hogescholen en op minder dan 30 km de KU Leuven.
Het zou van veel meer moed en maatschappelijke relevantie getuigen moesten de KUB-ers dit ook durven inzien en constructief naar een oplossing mee zoeken ipv zich in de gemakkelijke slachtofferrol te wentelen.
Dit protest is niet meer dan gerommel onder de kerktoren. De antwoorden van FVDB zijn correct en moedig!
Noot: ook over de 'universiteit' van Hasselt zijn er vele gelijkaardige vragen en opmerkingen te maken.
jean: eerst informeren, dan reageren...
Een wel goed geinformeerd iemand, 10/11/2006 – 16:26
Graag een reactie op de post van Jean, die duidelijk naliet zich voldoende te informeren vooraleer studenten en docenten van irrealisme te beschuldigen. Dit maakt zijn post totaal irrelevant en ik zou hem dan ook willen vragen zich de volgende keer grondiger te informeren vooraleer onterecht mensen te beschuldigen en met de vinger te wijzen.
De studenten protesteren niet tegen de afbouw of het al dan niet in stand houden van de KUB, wel tegen het verbreken van aan hen gedane beloften in het kader van deze afbouw-die dus aanvaard werd-, waarbij hun werd gegarandeerd dat de nu aan de KUB ingeschreven studenten hun opleiding konden afmaken, wat nu plots, 2 maanden na de start van het academiejaar niet meer zou kunnen.
Jouw reactie kan men dus gerust naast de kwestie noemen, en als je dan toch naast de kwestie wil reageren, gelieve je reactie dan volgende keer voor jezelf te houden of minder (onterecht) beschuldigende taal te gebruiken. Waarvoor dank.
inderdaad
paul, 11/11/2006 – 00:14
Inderdaad,
het pseudo-universiteitje KUB is indertijd gewoon opgezet door de katholieken om de mensen weg te houden van de VUB, en zo hun zieltjes te redden van het vrijzinnige hellevuur. Is het "links" om nu te gaan protesteren om zo'n onding te behouden? Vandenbroucke heeft groot gelijk dat hij komaf maakt met dit veredeld collegetje!
Nog steeds niet begrepen blijkbaar?
Anonymous, 11/11/2006 – 13:24
Ach ach, mensen, nogmaals: lees eerst alles vooraleer hier een scheldtirade open te trekken. Studenten betogen niet voor het behoud van de KUB an sich, ik denk dat zowel docenten als studenten daar heel sereen in zijn geweest. De beschuldigingen zijn dus geheel onterecht. Studenten betogen niet voor het behoud van de KUB maar tegen het verbreken van gedane beloften wat betreft de duur en organisatie van de afbouw van die KUB. Bovendien vind ik het bedenkelijk een universiteit een "veredeld college" te noemen op basis van een studentenaantal. Al eens nagedacht over de kwaliteit van onderwijs in praktijkcolleges waar 300 studenten tegelijk in een aula gepropt zitten? Ik kan u alvast medelen dat de studenten die van het "vereldeld college" komen zeer geapprecieerd worden op de arbeidsmarkt!
En nu jij (en als jullie niets beter geinformeerd of constructiever te vertellen hebben, hou het dan voor u...)P.S. Misschien dient u zich ook wat beter te informeren over de reden van oprichting van de KUB...
practica waar je met 300
Anonymous, 11/11/2006 – 15:14
practica waar je met 300 tegelijk zit?? In welke unief/richting gebeurt zoiets?
Voor hoorcolleges kan dat wel gebeuren natuurlijk. Maar daar maakt het aantal studenten minder uit dan bij practica.
De kwaliteit van hoorcolleges gaat slechts een weinig achteruit als je van bbv 20 naar 100 studenten gaat. Kwaliteit van practica daarentegen wordt natuurlijk wel snel minder goed als je van 20 naar 100 stduenten gaat.
Maar meer studenten per richting betekent wel gemiddeld meer studenten per prof, dus je kan al iets betere proffen aantrekken.
wat dan?
Paul, 11/11/2006 – 16:11
Wat is dan de echte reden voor de oprichting van de KUB? Of van de KULAK in Kortrijk? Iedereen weet toch dat het er gewoon om ging om de greep van de Kerk op het hoger onderwijs te behouden tegen de toenemde laicisering in de jaren zestig en zeventig?
Waarom heeft de KUB een paar jaar geleden niet gewoon een akkoord met de VUB gesloten om samen te smelten? Iedereen weet dat dat uit puur ideologische redenen was...
Voor we de Aula betreden, bidden we tot de Heer...
Een Gentse KUB-student, 11/11/2006 – 19:01
Paul, De KUB is minder Katholiek als veel vrijzinnige aanhangers zouden vermoeden. Om te beginnen heeft de (liberale) rector een fout gemaakt om NIET verder met de KUL een associatie op te richten maar met, jawel, de VUB in zee te gaan!!!
Aangezien Leuven de KUB financieel bijspringt was dit een niet al te snuggere beslissing waarvoor we nu de prijs betalen.
De rationalisering van VDB maakte de samenwerking met de VUB onmogelijk omdat slechts 1 universiteit per associatie toegelaten is.
VANDAAG DE DAG maakt voor 99 procent van de studenten en docenten die 'K' geen barst uit. Het zijn enkel de (extreem)vrijzinnigen die ons nog bestempelen als een tjeven-bolwerk. De studenten (EN JAWEL DOCENTEN!)
kiezen voor de KUB omwille van de kleinschaligheid. Vele (grote) docenten trokken weg uit Leuven omdat ze, naar eigen zeggen, hun leerstof beter konden overbrengen in kleine groepen.
Je zou dat vrijzinnige toontje dus beter wat laten zakken...
Het is misschien het feit dat de KUB geen politiek kleur bekent dat geen vrijzinnige of katholieke politici ons ten volle steunen!
Om tot de essentie van het artikel te komen:
Ik heb samen met enkele andere studenten de betoging georganiseerd omdat er woordbreuk gepleegd is! Dit bedrog mag niet zomaar getolereerd worden omdat er maar 60 studenten onder lijden !!!
Over de afschaffing van 3e bachelor heeft Vandelanotte zijn ongenoegen reeds geuit!
proffen...
Anonymous, 11/11/2006 – 20:25
Ik vind dit een uiterst vreemde redenering:" Maar meer studenten per richting betekent wel gemiddeld meer studenten per prof, dus je kan al iets betere proffen aantrekken". Alsof proffen hun keuze voor deze of gene universiteit laten bepalen door het aantal studenten (kan een trits andere wel belangrijke aspecten opsommen, maar dat is er geen van!). Denk je trouwens dat proffen liever aan 200 studenten of aan 40 studenten tegelijk les geven?