Waterloolaan 101-103: juridische strijd voor het recht op wonen
Waterloolaan 101-103: juridische strijd voor het recht op wonen
Marc-Antoon09 november 2006 – 20:36
BRUSSEL – De strijd tussen de eigenaar en de bezetters van de panden op de Waterloolaan 101-103 wordt ook in de rechtbank gevoerd. Vanmorgen boog de vrederechter zich over de vraag van de eigenaar om het pand zo snel mogelijk te laten ontruimen. Hij stelde zijn uitspraak uit tot morgen. Ondertussen hadden zich voor het gerechtsgebouw een 40-tal sympathisanten van de bezetters verzameld.
Opvallend – en een bewuste keuze – is dat de bezetters zich niet in de rol van beklaagde laten duwen. Volgens hen zijn het de eigenaars die zich moeten verantwoorden – voor leegstand. En dus zien ze de rechtbank niet als 'vijand'. José Garcia, woordvoerder van de bezetters en secretaris-generaal van de 'Syndicats des locataires': “We gebruiken bewust alle middelen die ons in een rechtstaat ter beschikking staan. Onze strijd om te voorkomen dat economisch winstbejag ons recht op wonen ondergraaft, willen we voeren op alle niveaus. Via de media, via de politiek, maar ook via het gerecht.”
Scientology
Ze laten niet na ernaar te verwijzen, maar toch is het feit dat de panden op de Waterloolaan toebehoren aan de Scientology-kerk – die geboekstaafd staat als 'sekte' – voor de bezetters een secundair probleem. José Garcia: “Wat voor ons als verdedigers van het recht op wonen problematisch is, is het feit dat duizenden vierkante meters jarenlang onbewoond blijven, terwijl er buiten zoveel mensen zijn die ofwel slecht ofwel helemaal niet gehuisvest zijn.”
Symbolische actie
De bezetting van het pand op de Waterloolaan is (ook) een symbolische actie. Kaatje Borms, stichter en voorzitter van Chez Nous: “Het doel was niet om in het gebouw te blijven, want het is een kantoorgebouw. Als we squatten om te blijven, dan gaan we huizen squatten, appartementen squatten, waar we ons domiciliëren, om er te wonen. Het doel van deze actie is om de politici wakker te schudden. Om te zeggen: 'word eens wakker! Zelfs mensen die wérken kunnen hun huishuur niet meer betalen, want de lonen van hun halftijdse jobs zijn te laag...' We zijn niet egoïstisch – het is een algemeen probleem, wij willen een oplossing voor iedereen.”
Politieke wil
Een medewerkster van AMA (Association des Maisons d'Accueil): “Wat we verwachten van de politici? Dat ze woord houden! Als de Brusselse regering belooft om 5.000 sociale woningen te creëren, dat ze dat dan ook doet. En dat ze ervoor zorgt dat de daklozen er tegen een betaalbare prijs terecht kunnen. We zien het einde van de legislatuur in zicht komen en van die 5.000 woningen is er nog steeds geen spoor...”
Kaatje Borms: “Je hoort politici zeggen: 'Sociale woningen bouwen kost veel geld'.
Als ze nu eens begonnen met de 30.000 huizen, kazernes,... die léég staan (alleen al in Brussel!) te adapteren, in orde te brengen, zodat er mensen kunnen wonen – dan hoeven ze zelfs geen nieuwe panden te bouwen. Er is genoeg leegstand om dat allemaal op te vangen.”
Halfslachtige maatrgelen en hypocrisie
Pater Wallebert, die al 25 jaar woont en werkt in de Marollen, pleit voor structurele oplossingen: “Vorig jaar rond deze tijd zijn twee daklozen doodgevroren. Toen was het inééns alle hens aan dek. Men wou zelfs de wet op de landloperij weer invoeren – de mensen verplicht naar kazernes enzo te sturen. Omdat ze toch maar niet zouden 'doodvriezen in één van de rijkste landen van de wereld'...
Maar dat ze eens op zoek gaan naar structurele oplossingen: huizen bewoonbaar maken die er toch zijn, maar die al vijf jaar leegstaan – dat zijn er geen tientallen maar honderden. Dan zou alles opgelost zijn, ook de dakloosheid. Dat ze dáár eens in investeren, dat zal veel minder kosten dan allerlei plotse maatregelen rond 'dringende voorzieningen' in de winter. Want we mogen niet vergeten dat er ook mensen van de warmte dood gaan, in de zomer – maar dan denken wij aan de daklozen natuurlijk niet meer.”
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Waterloolaan, juridische strijd voor het recht op wonen
Zwiebken, 11/11/2006 – 22:04
Deze acties onderlijnen nog maar eens de schrijnende tegenstelling tussen enerzijds het stricte en absoluut geachte eigendomsrecht van enkelen, en anderzijds de uitsluiting van het recht op (menswaardig) wonen van tienduizenden.
Elke momenteel ongebruikte infrastructuur in de stad(leegstaande woning, vervallen fabriek of loods,..) die -ook rekening houdend met de ligging en omgeving- omgevormd zou kunnen worden tot woning (huis of appartement), zou geregistreerd moeten worden door de overheid. De overheid zou dan, systematisch, de eigenaar voor de keuze moeten plaatsen :
1. binnen een opgelegde termijn de ruimte op eigen kosten (opnieuw) bewoonbaar maken en effectief in gebruik stellen ;
2. zoniet de niet gebruikte eigendom in beheer geven van de overheid die ze als woning(en) verhuurt, prioritair aan sociaal-economisch minder begunstigden. Na een te bepalen termijn en onder bepaalde voorwaarden zou het beheer of gebruik kunnen terugkeren naar de eigenaar ;
3. indien noch de eerste noch de tweede optie mogelijk blijken: onteigening in het algemeen belang en verhuren (zie 2.).
Om dergelijke projecten te financieren zou de gemeente/stad een beroep moeten kunnen doen op het Gemeentefonds. Desnoods zouden rijkere gemeenten een extra bijdrage moeten doen aan dit Fonds.
Leegstand
Andréa, 14/11/2006 – 13:58
Goed verwoord. Kon toch al lang!
Andréa