Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

‘Trouwen over de grens - Mariage au pays’

‘Trouwen over de grens - Mariage au pays’

De film ‘Trouwen over de grens - Mariage au pays’ is te zien op het festival van de mediterrane film te Brussel
op vrijdag 24 november 2006 om 19h30 in het Cultureel centrum "Le Botanique", Koningsstraat 236 - 1210 Brussel
met aansluitend een panelgesprek over "Huwelijk en migratie". Moderator: Xavière Remacle, islamoloog.

Zie je geen videospeler? Kijk dan even na of:

  1. De Flash-player (versie 9) is geïnstalleerd op je computer. De player kan je gratis downloaden op http://www.adobe.com/products/flashplayer/.
  2. Javascript is geactiveerd in je browser.

Download: Trouwensite.mov  (33.82 MB)

Geboren in België, van Turkse of Marokkaanse origine, en toch kiezen voor een partner uit het herkomstland. Dat geldt voor meer dan de helft van de betrokken jongens en meisjes.

Veel meisjes importeren liever een jongen als trouwpartij dan een partner te zoeken onder de allochtone jongens. Veel allochtone jongens kiezen dan weer voor een traditionele vrouw, ze willen hetzelfde huwelijk als hun ouders. De meisjes in België zijn in hun ogen te verwesterd.

De jongeren kiezen voor een partner uit het land van hun (groot-)ouders, een land dat ze nauwelijks kennen, hoogstens van een paar weken zomervakantie. Deze huwelijken hoeven niet moeilijk te verlopen. Maar in realiteit worden de partners toch vaak voor zowel praktische, maar vooral psychologische problemen gesteld.

Ondanks dat we allebei Marokkaan zijn, ik ben ook geboren in Marokko, maar de kloof is ongelofelijk tussen Europa en een derdewereldland als Marokko. De mentaliteitskwestie is een probleem. Het is een zware kloof.
(Hatim, slachtoffer van een schijnhuwelijk)

Dat is een serieuze verantwoordelijkheid als je trouwt met iemand van buiten. Hij heeft geen familie hier. Je gaat de rol spelen van vriendin, vrouw, moeder, vader, ‘tuteur’, alles. Ge moogt niet opgeven. Hij kan er niks aan doen. ’t Is even moeilijk voor hem als voor jou.(Samira, getrouwd met een Palestijn)

‘Trouwen over de grens – Mariage au pays’ is een film die allochtone jongeren moet informeren en sensibiliseren met betrekking tot importhuwelijken. Bij de film wordt een werkmap in het Nederlands en Frans geleverd, waarin methodieken zijn beschreven om de film op een verantwoorde manier in te leiden en te bespreken. De film is in eerste instantie bedoeld voor allochtone jongvolwassenen vanaf 15 jaar.

Ik vind dat daar intern veel meer moet over gediscussieerd worden, intern binnen de gemeenschap wat dat betekent om iemand van het land van herkomst naar hier halen; wat dat betekent voor de relatie, wat dat betekent voor de gemeenschap. Er moet meer over gecommuniceerd en niet onder tafel geschoven worden... Men durft met die dingen niet naar buiten komen uit angst met de vinger gewezen te worden.
(Sultan Balli, Voorzitster Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen)

Importhuwelijken hoeven niet problematisch te zijn. Maar veel jongeren onderschatten de impact van een immigratiebruid of -bruidegom. De sensibiliseringsvideo moet vooral de boodschap meegeven om goed na te denken alvorens de beslissende stap te wagen. In de begeleidende werkmap zitten vragenlijsten die een aanzet zijn voor gesprekken in eigen gemeenschap en adressen en links van organisaties waar de jongeren terecht kunnen met hun vragen en eventuele problemen.

De film is op DVD met Nederlandse en Franse ondertiteling verkrijgbaar. Je kan de film en de werkmap bestellen via gb@getbasic.be.

waarom?

De vraag kan gesteld worden waarom importhuwelijken zowiezo
nog toegelaten worden. Ze zijn immers niet bevorderlijk voor de integratie. Er
komen telkens mensen naar ons land die de taal nog niet spreken, niet vertrouwd
zijn met de Belgische gewoontes en meestal ook uit achtergestelde landelijke
gebieden van Marokko of Turkije komen. Zo wordt de integratie telkens een
generatie achteruitgesteld.
In het artikel staat bovendien dat allochtone meisjes vaak liever met een jongen
uit hun thuisland trouwen dan met een allochtone jongen van hier. Dan kun je je
ook eens de vraag stellen waarom ze niet gewoon met een autochtone jongen mogen
trouwen? Keuze genoeg dan lijkt me. Idem voor de allochtone jongens met een
autochtoon meisje, maar daar wordt blijkbaar minder problemen van gemaakt door
de islamitische gemeenschap.
Zou dat niet echt multicultureel en multiraciaal zijn mochten we ons allemaal
gewoon vermegen, zoals in de VS of in Cuba gebeurd? Het geeft trouwens mooie
kinderen. Waarom moet iedereen zich in zijn eigen gemeenschap blijven opsluiten?

een mens van goede wil die gelooft in een echte multiculturele samenleving