Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Werknemers bij Volkswagen Vorst vrezen het ergste

Werknemers bij Volkswagen Vorst vrezen het ergste

De werknemers van Volkswagen in Vorst zijn al sinds vrijdagavond in staking. Iedereen wacht bang af op het slechte nieuws uit Duitsland. Wij gingen een kijkje nemen aan de fabriekspoort.

bandanaopdoen.JPG

Hoe zwaar zullen de herstructurering zijn en is de sluiting van de fabriek nakend? Zoveel vragen maar weinig antwoorden. De militanten wachten bang af. Zondag kwam het nieuws hard aan dat de ondernemingsraad weeral uitgesteld werd van dinsdag naar woensdag. Iedereen verwacht het ergste. De onzekerheid is voelbaar aan de druilerige fabriekspoort waar militanten zich ondertussen proberen op te warmen aan een met paletten aangestoken vuurtje. Rond één uur kwam de middagploeg toe. Ze gingen naar binnen voor een informatievergadering en konden nadien naar huis. Iedereen is vastbesloten. “Er wordt niet gewerkt tot we meer duidelijkheid hebben over onze toekomst," luidde het.

acversnummer2.JPG

Hubert en Geert zijn allebei werknemers en delegees bij Volkswagen.

“Als vakbondsafgevaardigde is het mijn plicht om hier vandaag te staan,” zegt Geert. “We wachten af tot de heer Jung naar VW Vorst komt om hoogst waarschijnlijk het slechte nieuws te melden. We verwachten op zijn minst een zware herstructurering en in het slechtste geval een sluiting van de vestiging. De sfeer bij de werknemers is heel gespannen. We wachten al weken op nieuws. Ze hadden ons op voorhand beloofd dat we de 17de november geïnformeerd gingen worden over het volume dat geproduceerd zal worden, maar de 17de is voorbij en we weten nog van niets. De mensen hebben daarom besloten om sinds vrijdag niet meer aan het werk te gaan tot er nieuws is. Wat we nadien gaan doen is niet duidelijk. Het hangt af van het nieuws dat we gaan krijgen,” aldus Geert. Over de vakbonden in Duitsland is Geert niet te spreken. “Nogmaals blijkt dat er weinig sprake is van solidariteit, het is ieder voor zich. Ze zijn van 28,8 uur naar 33 uur. Zo hebben ze de kans om een 60 duizend auto's meer te gaan produceren. We verwachten dus weinig solidariteit van hen,” aldus Geert.

“De Belgische vestiging behoort tot de top van de 50 fabrieken van Volkswagen. Maar zoals je ziet: het heeft totaal geen effect,” zegt Hubert.

italiaaninterview3.JPG

Michael staakt ook al sinds vrijdag. "We wachten af wat de ondernemingsraad ons te melden heeft. We hopen dat er geen sluiting gaat zijn. De mensen op de werkvloer zijn in paniek en woedend tegelijk. Woedend omdat we niet de informatie hebben gekregen waarop we al sinds 17 november wachten en paniek omdat we nog steeds niet weten wat er ons te wachten staat. Deze onzekerheid is zeer frustrerend.”

vlamingstaaktvier.JPG

“Ik moet normaal nu mijn shift beginnen maar er zal niets van in huis komen," zegt Albert, werknemer bij VW vorst. "Ik ga nu binnen voor een informatievergadering van de vakbond. En voor de rest is het afwachten hé. Vrijdag zijn we begonnen en we blijven doorgaan. Het antwoord zal nooit positief zijn. De mensen voelen zich zeer ambetant door het gebrek aan informatie.”

drienummer1.JPG

Mohamed, Augusto en Kamal (vlnr) werken voor een onderaannemingsbedrijf vlakbij en zijn alledrie delegee.

"We zijn ook in staking," zegt Mohammed. Het gaat ook om onze toekomst. We werken hier vlakbij voor een toeleveringsbedrijf van VW. Bij ons werkt 350 man, dat betekent 350 families in onzekerheid. Ook wij zijn benieuwd wat er gaat gebeuren bij VW Vorst," zegt Mohamed. Zijn collega Augusto corrigeert hem. "Officieel zijn we niet in staking maar technisch werkloos omdat we als toeleveringsbedrijf geen werk hebben door de staking bij VW. Maar we voelen ons moreel verplicht om hier solidair te staan met onze kameraden van VW. Want de gevolgen van de herstructurering zullen ook ons en andere toeleveringsbedrijven treffen," zegt Augusto.

In de namiddag werd door de vakbonden nog meegedeeld dat de ondernemingsraad toch op dinsdag zal plaatsvinden in plaats van woensdag.
In een persbericht deelt Volkswagen alsnog mee dat een sluiting van de fabriek in Vorst niet gepland is.

Kunnen we niet met zijn

Kunnen we niet met zijn allen rouwkaarten struen naar vw duitsland
met de duidelijk vermelding met het verlies van de fabriek vw Vorst Belgie.

het adres
adres

Brieffach 19700
D-38436 Wolfsburg