Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

'Oppositie in Congo moet rol (kunnen) vervullen'

'Oppositie in Congo moet rol (kunnen) vervullen'

Rare tweespraak gisteren in de liberale familie, en telkens in verband met Congo.

Eerst zet Louis Michel, EU-commissaris van de Waalse MR-partij, de Congolese president Kabila op zijn plaats. "Kabila moet de oppositie de plaats geven die haar toekomt", aldus Michel in een verklaring. Begrijp: Kabila vertoont autoritaire trekjes. Michel voegt eraan toe: ik wil me niet in Congo's interne aangelegenheden mengen.
Ik vermoed dat Michel dat juist wèl doet. Volgens mij geeft hij Kabila lik op stuk omdat die in een interview met Colette Braeckman van Le Soir onafhankelijke taal heeft gesproken. In de zin van: laat ons nu eens zelf onze richting bepalen.

Later op de dag hoor ik minister Karel De Gucht, VLD, vanuit Brzailië op Radio-1. Niet over Kabila, wel over Bemba. Aanleiding is het feit dat Bemba's militanten in Kinshasa het Hooggerechtshof hebben aangevallen (met machinegeweren) en er brand hebben gesticht.
De Gucht: "Bemba moet zijn rol vervullen van oppositieleider". Waaronder is verstaan: de voortdurende incidenten door zijn militanten kunnen niet.

Diplomatie, denk ik dan, hoeft niet altijd een kwestie van schipperen te zijn.

tijd dat tij keert voor Congo

Eergisteren minibetoging twintigtal Congolezen tegengekomen in Bx. Waren Bemba-gezind en verkiezingen zus en zo enz...
Volgende keer, als ik niet in groep ben zal ik eens met hen gaan praten om te zien welke facetten van hun eigen geschiedenis ze niet kennen...of ze al over pionnen en geldschieters voor pionnen gehoord hebben, over Lumumba, over de film van Raf Custers 'Noodkreet uit Kivu', over Abo, over imperialistische landen die hun strijd via hen beslechten, over gewone arbeiders, boeren en zelfstandigen en kinderen enz...die gewoon een normaal leven in een oh zo rijk en toch zo arm land hebben willen. Over de schijnheiligheid van burgerlijke diplomatie, burgerlijke demokratie enz... . Ik heb veel Congolezen in m'n famillie, vier generaties ervan heb ik al in Belgie ontmoet, ze zijn allen tweetalig en werken zoals wij werken, feesten als hun blanke memee 85 jaar wordt enz...peis en vree...ik wens het hun roots ginderachter ook toe. En daarbij denk ik aan de ouders van de man van m'n nicht die ooit bij ons op bezoek kwamen...ik vergeet hun nooit, ze kwamen zeker van een dorp waar onze koning en het geld daarrond nog nooit ieman naartoe gestuurd heeft...ze droegen de rust van Afrika de huiskamer binnen...voor hen moest Kinshassa nooit worden gesticht...eigenlijk hadden wij hen weinig te leren.
octo

raf

Gepost door raf
22.11.2006

Tags