Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Raadkamer: "Opsluiting Iraanse vluchteling illegaal"

Raadkamer: "Opsluiting Iraanse vluchteling illegaal"

BRUSSEL – Elf van de zeventien Iraanse hongerstakers uit de Miniemenkerk – die op 8 november gewelddadig werd ontruimd – zitten nog steeds opgesloten in de gesloten centra van Vottem, Merksplas en Brugge. Gisteren boog de Brusselse raadkamer zich voor het eerst over de legaliteit van hun opsluiting.

Hoe kwamen ze in die gesloten centra terecht? Waarom werden sommige hongerstakers na de ontruiming terug vrijgelaten, andere opgesloten?

Dat ging zo. Na de arrestatie van de hongerstakers nam de politie, zoals standaard is, contact op met de Dienst Vreemdelingenzaken (die voor dit doel 24 uur op 24 een permanentie voorziet). De hongerstakers wiens asielaanvraag nog lopende is, konden niet anders dan vrijgelaten worden. De anderen werden op vraag van de Dienst Vreemdelingenzaken opgesloten.

Tristan Wibault van de Ligue des Droits de l’Homme ziet er een vergelding in voor hun opzichtige actie in de Miniemenkerk.

megaman.JPG

Inzet van de uitspraak

De raadkamer boog zich gisteren in Brussel over de vraag of de opsluitingen legaal zijn. Een tiental sympathisanten en ex-hongerstakers verzamelde vanaf 9u30 op de trappen van het Brusselse justitiepaleis.

Een van de advocaten kwam uitleggen dat de raadkamer zich die dag over slechts één van de twaalf dossiers zou buigen – maar dat haar uitspraak van groot belang is voor iedereen, omdat de dossiers zeer gelijkaardig zijn.

De aanwezigen hebben er goede hoop op dat de raadkamer de vrijlating van de uitgeprocedeerde Iraniërs uit de gesloten centra zal bevelen. Terecht?

Volgens Tristan Wibault zou dit een logisch verdict zijn. De Iraanse overheid weigert immers om politieke vluchtelingen terug op te nemen. Het houdt geen steek dat België mensen opsluit in gesloten centra als er geen perspectief is op uitwijzing.

Als de raadkamer de Iraniërs vrijlaat, kan de Dienst Vreemdelingenzaken hiertegen wel nog in beroep gaan.

Mahamad.JPG

De Politie schiet raak

Onder de wachtenden bevindt zich ook Mahamad Tabassi (zie foto). Hij en zijn collega-actievoerders bevestigen dat de politie bij de ontruiming van de Miniemenkerk het grote geweld niet heeft geschuwd. Net als twee andere hongerstakers werd Mahamad beschoten en geraakt door plastic kogels. Deze sloegen wonden die twee weken na de feiten nog niet geheeld zijn.

Het verdict

Ondertussen is de uitspraak van de raadkamer bekend. Haar oordeel luidt dat de Iraniër wiens zaak gisteren voorkwam, onterecht wordt gevangen gehouden. Hij moet worden vrijgelaten.

Een kleine overwinning voor de actievoerders. Zij hopen nu dat de raadkamer dezelfde logica doortrekt wanneer binnen twee weken ook het dossier van vijf andere hongerstakers voorkomt.

Het is niet duidelijk of de Dienst Vreemdelingenzaken tegen de uitspraak van de raadkamer in beroep gaat.