Ontmoetingsdagen: Arbeid en waardigheid van de mens
Ontmoetingsdagen: Arbeid en waardigheid van de mens
Universiteit voor het Algemeen Belang vzw27 november 2006 – 14:03
100 jaar geleden, in 1906, schreef Rudolf Steiner: «Het welzijn van een geheel van samenwerkende mensen is des te groter naarmate de enkeling minder aanspraak maakt op het resultaat van zijn prestaties, dat wil zeggen naarmate hij meer daarvan aan zijn medewerkers afstaat en naarmate meer van zijn behoeften niet uit eigen prestaties, doch door de prestaties van de anderen worden bevredigd.»
Naar aanleiding hiervan worden deze ontmoetingsdagen georganiseerd op 1 en 2 december.
Is Steiners uitspraak radicaal? Is het een onaangename waarheid? Een miskende impuls? Een stap voor stap te realiseren ideaal?
Met haar humanistische traditie, haar respect voor de vrijheid en de waardigheid van de mens, staat Europa meer dan ooit voor de uitdaging om nieuwe perspectieven te ontwikkelen voor de sociale en economische aspecten van het menselijk samenleven.
Zou het kunnen dat in deze tijd van globalisering een uitspraak van 100 jaar geleden uitzicht geeft op een paradigmaverschuiving in de economie?
Het is in ieder geval opmerkelijk dat zoveel vooruitstrevende mensen van zoveel verschillende organisaties en strekkingen zich in deze uitspraak van Rudolf Steiner – die hij de 'sociale hoofdwet' noemde – kunnen herkennen. En niet alleen dat: in hun dagelijkse activiteiten geven zij daar ook op een of andere manier gestalte aan. Hiervan zullen zij tijdens deze ontmoetingsdagen tegenover elkaar en tegenover de deelnemers getuigenis afleggen. Nadien is er nog ruim gelegenheid tot uitwisseling!
Programma:
vrijdag 1 december:
20u: verwelkoming en opening, gevolgd door een voordracht door Paul Mackay: "Wat zegt de sociale hoofdwet? In welke context werd zij uitgesproken?" (met inzameling van vragen)
zaterdag 2 december:
- 9u00: ontvangst
- 9u30: opening en voordracht door Paul Mackay: "De sociale hoofdwet is overal rondom ons werkzaam: hoe kunnen wij ze waarnemen? hoe kunnen wij ermee aan de slag?"
- 10u15: getuigenissen van deelnemende organisaties (met pauze om 10u45)
- 12u30: lunchpauze: soep wordt aangeboden + gevarieerde broodtafel met de lunchpakketten die de deelnemers voor elkaar meebrengen
- 14u00: gespreksgroepen met deelnemende organisaties
- 16u00: afsluiting door Christine Gruwez
Praktisch:
- organisatie: Antroposofische Vereniging in België vzw, in samenwerking met Rudolf Steineracademie vzw
- met medewerking van o.a.: Oxfam Wereldwinkels, Welzijnszorg, Bond Zonder Naam, Universiteit van het Algemeen Belang, Lieven Lenaerts (advocatenkantoor Terecht), Luuk Humblet (De Blauwe Bloem) en verder: Paul Mackay, Christine Gruwez, Chris Maryns, Werner Govaerts
- locatie: Hoger Insituut voor Vertalers en Tolken, Schildersstraat 41, 2000 Antwerpen (bereikbaar met tram 4, 8, 12 of 24)
- bijdrage: 12 euro voor het geheel, 5 euro voor de vrijdagavond, 10 euro voor de zaterdag
- inschrijven: om praktische redenen gelieve aan te melden voor 25 november via info@rudolfsteineracademie.be (bij voorkeur) of via 03/288 19 85 van Eliane Schuytjens, tevens contactpersoon
- lunch op zaterdag:
elke deelnemer wordt uitgenodigd een lunchpakketje mee te brengen voor iemand anders
Maarten Desmet
Coördinator
Universiteit voor het Algemeen Belang vzw
maarten.desmet@universiteitalgemeenbelang.be
www.universiteitalgemeenbelang.be
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme