Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

ExxonMobil financiert geesteskind VB-ideoloog

ExxonMobil financiert geesteskind VB-ideoloog

BRUSSEL - ExxonMobil schonk sinds 2003 niet minder dan 170.000 USD aan het in Brussel gevestigde Centre for a New Europe, een denktank die in 1994 werd opgericht door o.m. Paul Beliën. Beliën is de echtgenoot van VB-kamerlid Alexandra Colen en staat bekend als ideoloog van het Vlaams Belang.

Woensdag kreeg ExxonMobil nog de Worst EU Lobbying Award 2006 voor haar financiële steun aan think tanks en lobbygroepen die twijfel zaaien over de opwarming van de aarde. Blijkbaar is de oliegigant daarbij niet kieskeurig...

Milieubewustzijn als “Westerse zelfhaat”
Volgens het Centre for a New Europe (CNE) zijn maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen willen beperken duur en oneerlijk: ze zadelen Europa op met een concurrentienadeel. Bovendien zijn ze 'onwetenschappelijk'. In de woorden van CNE-woordvoerder Fred Singer: “Het klimaat van de aarde is, gemeten vanuit de atmosfeer, momenteel niet aan het opwarmen.”

Dit is ook de lijn die het Vlaams Belang verdedigt. VB-er Filip De Man noemt de 'klimaathype' een voorbeeld van 'Westerse zelfhaat'.

Transparantie?
De organisatoren van Worst Lobby Awards stellen dat het gebrek aan openbaarheid van de Europese lobbypraktijken leidt tot ondemocratische besluitvormingsprocessen. Zij eisen transparantie.

Daar heeft Carlo Stagnaro van CNE-Environment het niet op begrepen. In één van zijn columns, die verschijnen onder de cynische titel 'Clearing the Air', bestrijdt hij het idee van een transparant ExxonMobil met het argument dat “beleidsmakers niet het recht hebben om aan multinationals te dicteren hoe ze hun geld uitgeven”. Wiens brood men eet...

Bal du Capitalisme
Het CNE is ook de organisator van het jaarlijkse Bal du Capitalisme/Capitalist Ball in de Concert Noble – in het hartje van de Europese Wijk.

In de Academic Advisory Board van het CNE vinden we onder meer de 'rechtsliberale' professor Boudewijn Bouckaert.