Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Internationale dag van de migrant: "Test uw kennis"

Internationale dag van de migrant: "Test uw kennis"

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft 18 december uitgekozen om de Internationale Dag van de Migrant te vieren, krachtens de resolutie die goedgekeurd werd op 4 december 2000. Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR, het Centrum) wil van de gelegenheid gebruik maken om het grote publiek attent te maken op de reële situatie van migranten. Test uw kennis.

CGKR01224_10_450x300nl.jpg

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft 18 december uitgekozen om de Internationale Dag van de Migrant te vieren, krachtens de resolutie die goedgekeurd werd op 4 december 2000.

De lidstaten worden door de VN uitgenodigd om op die dag “informatie te verspreiden over de rechten van de mens en over de fundamentele vrijheden van migranten, door middel van uitwisseling van ervaringsgegevens en door maatregelen te nemen die de bescherming van migranten beogen”

Het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR, het Centrum) wil van de gelegenheid gebruik maken om het grote publiek attent te maken op de reële situatie van migranten. Clichés die gebaseerd zijn op een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid, zorgen ervoor dat migranten tegenwoordig vaak achterdochtig bekeken en negatief voorgesteld worden. Het Centrum nodigt u uit om mee de strijd aan te gaan tegen foutieve opvattingen en interpretaties over de aanwezigheid van vreemdelingen en vluchtelingen in België. Hoe willen we dit doen? Door u volledige en recente (statistische) informatie én een heldere uitleg te bieden. Dit moet u toelaten om de werkelijkheid rond migratie beter te vatten.

Dé migrant is immers geen misdadiger of indringer. Een migrant is elke vrouw of man, die het besluit neemt om haar of zijn land tijdelijk of voor onbepaalde duur te verlaten. Of het nu om een asielzoeker of een student gaat, of het nu iemand is die haar of zijn partner – al dan niet een koninklijke prins – komt vergezellen, deze vrouwen en mannen hebben plichten ten opzichte van de ‘onthaalstaat’, maar ook fundamentele rechten die de onthaalstaten moeten respecteren. De onthaalstaat heeft onder meer de plicht om de integratie van de migranten in de maatschappij te bevorderen.
Het ter beschikking stellen van gegevens over de migratiestromen (een opdracht van het Observatorium voor Migraties van het CGKR) kan de band tussen migranten en de onthaalmaatschappij verbeteren. Het laat toe te beseffen dat de mens nooit een sedentair bestaan heeft geleid en dat de migratiestromen die we vandaag meemaken, slechts een beperkte fase betekent in de menselijke trektocht over de aarde.

Het aandeel van de migrantenbevolking in België wordt door middel van 3 verschillende benaderingen voorgesteld. Deze vertrekken van 3 studies gerealiseerd door Nicolas Perrin, onderzoeker voor de Studiegroep Toegepaste Demografie van de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve (GéDAP-UCL), die samenwerkt met het CGKR omtrent deze thematiek :

1.De vreemdelingen [link naar quiz vreemdelingen]:
Stel de clichés aan de kaak en test uw kennis over de werkelijke aanwezigheid van vreemdelingen in België. Met hoeveel zijn ze in werkelijkheid? Van welke landen zijn ze afkomstig ? Enz.

2.De asielzoekers [link naar quiz asielzoekers]
Het Verdrag van Genève bepaalt wie asiel kan krijgen. Het betreft een beschermingsstatuut dat toegekend wordt aan mensen die een gegronde vrees hebben om vervolgd te worden in hun land van herkomst. Met hoeveel zijn ze? Van waar komen ze? Enz.

3.De gezinshereniging [link naar quiz gezinshereniging]
Hoe moet de werkelijke omvang van dat proces gemeten worden? Wat klopt er eigenlijk van alle opvattingen en voorstellingen hierover?