Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Voorstelling van het “Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2006”

Voorstelling van het “Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2006”

De voorstelling van het “Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2006” greep plaats in de Aula Rector Dhanis, Universiteit Ant-werpen, op dinsdag 5 december laatstleden.

fles.jpg

Vanaf 8.45 uur werd iedereen verwelkomd met koffie (en thee). Om 9.15 uur heette Prof. Ria Janvier, decaan van de faculteit Politieke en Sociale Wetenschap-pen alsook Prof. Jan Vranken van de onderzoeksgroep Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) iedereen welkom.

Het onderzoek en het boek werden toegelicht door de medewerker Danielle Dierckx. In minder dan een uur klaarde zij de klus.
Daarop bracht schrijver Eric Vlaminck een ontroerend verhaal in verband met armoede.
Drie vrouwen van de vzw Rechtop kwamen daarna hun ontroerende verhalen kort vertellen.
Toen was het even wachten op minister Inge Vervotte - verantwoordelijke voor de coördinatie van het (Vlaams) armoedebeleid.
Armoedebestrijding vraagt een gecoördineerde aanpak, een horizontaal beleid. Een collectief en zoveel mogelijk een structurele aanpak.
In 2005 had men een Vlaams actieplan.
1. Op vlak van participatie: een integrerende jeugdhulp en langs de SERV (Sociaal-Economische Raad voor Vlaanderen) een arbeidsmarktbeleid. Bij het lokaal beleid werd een participatiekoffer gebruikt. Het Vlaams Netwerk kreeg een dubbele rol. De lappendeken van de middenveldspelers werd dichter bij de doelgroep gesteld.
2. Dienstverlening zowel door de CAW’s als door het Sociaal Huis. Het blijft moeilijk, vooral bij de vraagverheldering.
3. Werkgelegenheid: daarbij komen de sociale werkplaatsen vooral kijken met een inhaalope-ratie - er kwamen dienstencheques voor alleenstaande ouders en 750 extra voltijdse jobs in de opvang.
4. Werk: men deed beroep op ervaringsdeskundigen. De SERV heeft de beroepsprofielen opgemaakt. Er wordt gewerkt met gezinsondersteuners. Er zijn nog problemen rond lonen.
5. Gezin: Een belangrijke zaak is de kinderopvang en het vervullen van sociale functies. Ook vor-mings- en sensibiliseringsacties. Opvoedingsondersteuning is belangrijk. In elke centrumstad komt er een opvoedingswinkel, er komen 40 plaatsen bij bij de Centra voor Kinderzorg.
6. Rechtsbedeling: hier is de schuldbemiddeling bijzonder belangrijk. In 2006 komt daarvoor 100.000 euro. We moeten de kwaliteit van de centra voor schuldbemiddeling bewaken en de kennisverwerving over de pro-blematiek uitbreiden. Er zijn ook provinciale acties ter voorkomen van de schuldopbouw.
7. Cultuur en Vrije tijd: Veel initiatieven buurtsport voor jongeren, belang van het jeugdwerkbeleids-plan in de gemeenten.
8. Inkomen zit meestal federaal. De Vlaamse zorgverzekering voor allen evolueert naar gelijkschake-ling van thuis- en residentiële zorg. In 2007 komt de voorbereiding op de maximumfactuur in de zorg.
9. Onderwijs: er komt een nieuw financieel systeem. Het werkingsbudget voor het basisonderwijs verhoogt in 2007. De participatie verhoogt. De normering wordt samen met Kind en Gezin bepaald. Men zal de sensibilisering ten aanzien van de info voor de onderwijs-keuzen verhogen.
10. Huisves-ting: De minister kan de kritiek van het Jaarboek inzake huisvesting niet weerleggen. Er komt een nieuw regeringsbe-sluit in verband met de huurdersbonden. De minimumlevering van elektriciteit is gestegen van 6 naar 10 ampère.
11. Gezondheidszorg
- de preventieve zorg voor zwangeren is verhoogd. Er komen spe-cifieke Kind en Gezin-consultatiebureaus voor kansarmen in de grote steden.
- Er komen gratis vaccins voor pneumokokken voor de min tweejarigen.
- De minister verdedigde haar beleid op het vlak van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGGZ) [NvdR: wij weten dat er in de CGGZ wachtlijsten van 2 maanden zijn en dat de minister plant om 6 eenheden bij te benoemen in de CGGZ in 2008, een pover beleid dus]
Er komt nadruk op de gezonde leefomgeving - met gezonde voeding in de scholen. Zij plant een publiciteitscampagne over depressie en suïcide met zelf-moordpreventie... [NvdR maar de behandelcapaciteit in de CGGZ verhoogt niet]
Zij beloofde zich verder te engageren voor de Armoedebestrijding en gaf aan Prof Jan Vranken een fles ter gelegenheid van de 15de verjaardag van het boek.
Daarop was er pauze.
Nadien kreeg de heer Bernard Hubeau - de Vlaamse Ombuds-man - het woord onder de titel van “Burgersignalen inzake sociale uitsluiting”. Hij was vol lof over Albert Camus (+1960) die in 1957 de Nobelprijs Literatuur kreeg. Hij verongelukte in 1960. In de auto vond men een manuscript “Le premier homme”, een onafgewerkte roman. Camus schetste erin zijn armoedige afkomst. Het boek getuigt van een diep inzicht in het armoedeverschijnsel. Toen het uitgegeven werd schreef zijn dochter in het voorwoord: “Men ziet waarom hij heeft willen spreken in naam van hen van wie het woord ontnomen werd” (de armen dus). Hij richt zich op de waardigheid van de mens. Armoede is niet toevallig, het is een structureel probleem en multidimensioneel. Hij geeft de vier gezichten van de Armoede
- incompetentie
- schuldgevoel
- geen werk, geen woning
- men wordt in de steek gelaten
Het Matteüseffect (R. Merton en bij ons Herman Deleeck).
Paul Ricoeur stelt dat het een kwes-tie van rechtvaardigheid is.
(Camus):
- Solidariteit is een grondwaarde
- Revolte om de toestand te veranderen, meer democratie en overheid op maat.
De ombudsman was enthousiast over de lezing van Albert Camus. In zijn werk wordt de stelling van Camus voortdurend bevestigd. “Vrijheid is een gevangenis zolang één mens op aarde onderdrukt wordt” A. Camus.
Het werk is in het Nederlands vertaald: ”De eerste man”: te lezen!
Daarna werd een panelgesprek gehouden over het toekomstig armoedebeleid.
Mevrouw Kathleen Cools (VRT Nieuwsdienst) modereerde zeer gedegen.
De Panelleden: Dirk Geldof voor Groen!, Cathy Becx voor CD&V, Jacintha De Roeck als onafhankelijk senator, Els De Wachter voor SP.a, en Hilde Vautmans voor VLD.
De standpunten vielen nogal mee. Dirk Geldof heeft jaren als onderzoeker meegewerkt aan de jaarboeken maar ook Becx, De Roeck en De Wachter sloten goed aan. Mevrouw Hilde Vautmans viel echt tegen en in verband met armoede en de bestrijding had ze duidelijk haar ideologie tegen. Zo was ze onder andere tegen vaste huurprijzen...
Daarmee eindigde de voorstelling en werd iedereen uitgenodigd op een brede receptie met onder andere broodjes. Er waren zeer veel mensen. Wij schatten meer dan 600...

Het “Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting 2006” is uitgegeven bij Acco, 491 blz., en kost 34 euro

vrouwen.jpg

Vrouwen van de vzw Rechtop

zaal.jpg
DDierckx&Jan Vranken.jpg

Danielle Dierckx & Jan Vranken

panel.jpg

Panelgesprek

Jan Vranken.jpg

Jan Vranken

schrijver.jpg

Eric Vlaminck

Bernard Hubeau.jpg

Bernard Hubeau

vervotte.jpg

Inge Vervotte