Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jef Sleeckx geen kandidaat bij verkiezingen in 2007

Jef Sleeckx geen kandidaat bij verkiezingen in 2007

BRUSSEL -- Jef Sleeckx (gewezen sp.a-kamerlid) is zelf geen kandidaat bij de federale verkiezingen in mei of juni van dit jaar. “Je kan toch niet van een 70-jarige verwachten dat hij meedoet aan de verkiezingen. Het is aan de jongeren om het te doen,” aldus Sleeckx. Er komt ook geen gemeenschappelijke lijst van CAP (het politieke initiatief van Sleeckx) en de PVDA van kiwidokter Dirk Van Duppen.

sleeckx.jpg

Jef Sleeckx in actie: wel bezieler, geen kandidaat (foto han soete)

“In 2007 neemt het Comité voor een Andere Politiek deel aan de verkiezingen waar we kunnen.” Dat zei Jef Sleeckx eind oktober tijdens het congres van de nieuwe politieke beweging waar hij initiatiefnemer van is. Een ruime meerderheid van de Antwerpse afdeling van CAP stemde ondertussen voor deelname aan de verkiezingen, maar dat zal dan wel zonder boegbeeld Jef Sleeckx zijn. “Ik heb nooit gezegd dat ik zelf zou opkomen. Ik wilde wel een stimulator zijn van een politieke beweging links van de sp.a. Al die mensen die het neoliberalisme beu zijn, zouden toch eensgezind moeten kunnen samenwerken rond een aantal thema's,” zegt Sleeckx in een interview met Indymedia.be.

In navolging van een opmerking van Knack-hoofdredacteur Karl Van Den Broeck - “Jef Sleeckx en Dirk Van Duppen samen op een lijst kunnen sp.a-voorzitter Vande Lanotte pijn doen” -, kwam het tot gesprekken tussen de PVDA en Jef Sleeckx. Volgens Sleeckx is nog niets definitief beslist, maar hij laat toch uitschijnen dat de kans klein is dat er een kartellijst komt. Woordvoerder van de PVDA Peter Mertens bevestigt dat er gesprekken geweest zijn. “Niet alleen omdat Knack dat schreef, maar ook omdat een aantal syndicale verantwoordelijken zo'n samenwerking tussen Van Duppen en Sleeckx wel zagen zitten. Het is daarom bijzonder jammer dat Sleeckx niet wil opkomen bij de verkiezingen,” aldus Mertens.

De PVDA gaat daarom alleen naar de verkiezingen, zegt Mertens. Was het hen dan enkel om de stemmen van Sleeckx te doen? Mertens: “Hier zaten geen electorale berekeningen achter. Wij moesten trouwens nog alles voorleggen aan onze achterban. En zelfs met Sleeckx er bij, is een zetel vrijwel onhaalbaar voor een nieuw initiatief als een kartellijst. De verkiezingen zijn er al binnen enkele maanden en de kiesdrempel is hoog. Het zou wel een belangrijk signaal geweest zijn dat er na het Generatiepact wel degelijk een beweging bestaat links van de sp.a. De deelname van Sleeckx is daarom cruciaal want een beweging heeft bezielers en woordvoerders nodig.”

Mertens is wellicht niet de enige die ontgoocheld reageert op de beslissing van Sleeckx. Sleeckx wuift die kritiek weg. “Een beweging hangt niet af van één persoon. Het Vlaams Belang haalt in sommige dorpen met een hond met een hoed op veel stemmen. Ik heb ook altijd gezegd dat ik geen persoonlijke ambities heb, anders was ik wel in het parlement gebleven als sp.a-lid. Mijn bedoeling was enkel mijn klein steentje bij te dragen in de strijd tegen extreemrechts door een links alternatief te bieden. Ook Lode Van Outrive en Georges Debunne (de twee andere initiatiefnemers van CAP, nvdr) zullen niet op een lijst staan. CAP is geen ouwemannenclub.” Jef Sleeckx wil zich wel op een andere manier blijven inzetten voor de beweging links van de sp.a. “Ik heb de laatste maanden zeer hard gewerkt door lezingen te geven en in debatten te zitten. Dat ga ik ook blijven doen.” Op zaterdag 3 februari beslist CAP op een conferentie over deelname aan de verkiezingen en over de mogelijke inhoud van een programma.

De fundamentals zijn aanwezig.

Waarom een beweging links van Sp.a? In de eerste plaats omdat de Sp.a zich onmogelijk maakt voor progressieve kiezers.

1) Sp.a is extreem-zelfgenoegzaam en ethisch arrogant
2) Sp.a wordt gestuurd door partijtucht
3) Sp.a is Vlaamsgezind
4) Sp.a is anti-syndicaal en anti-Groen!
5) Sp.a is markt-fundamentaislistisch en baseert haar samenlevingsmodel op consumptiedwang.

Vooral de twee laastste punten wil ik wat toelichten.

Sp.a is bijzonder dis-communicatief, de partij verwart communiceren met dicteren. Dit heeft een bijzondere Sp.a-strategie tot gevolg bij meningsverschillen: in een eerste stadium zal de Sp.a-leiding de "tegenstrever" proberen te overtuigen om het de Sp.a standpunten bij te treden; lukt dat niet, dan zet de Sp.a-leiding een vernietigingsproces tegen die "tegenstrever" op gang. De lijfleuze van Johan Vande Lanotte is: "There can only be one!"

Een "mooi" voorbeeld daarvan is de houding van de Sp.a tegenover Groen! Aangezien deze partij ervoor gekozen heeft om geen kartel aan te gaan met Sp.a (en terecht want diepe ecologie is niet verenigbaar met plat socialisme, en dus is een aparte zelfstandige ecologische partij noodzakelijk), heeft de Sp.a-partijleiding duidelijk beslist een vernietigingscampagne tegen Groen! te starten. In de "Vlaamse" media zijn daar recentelijk paginagrote en kleine artikels met anti-Groen!-propaganda van Sp.a zijde verschenen.

Idem met de houding van de Sp.a tegenover de vakbonden. Die kiezen voor België? Geen erg, zeggen de Sp.a-potentaten, we zullen het u "nog eens uitleggen" en "u overtuigen". Met het mes op de keel waarschijnlijk. De totalitaire houding van Johan Vande Lanotte tijdens de "onderhandelingen" over het Generatiepact liggen nog vers in het geheugen.

De Sp.a is de partij van de consumptiedwang en de onverschilligheid. Alle mensen moeten werk hebben (volgens hen), want meer werken betekent meer consumeren en meer belastingsinkomsten. Of werk bevredigend en gewenst is, doet er voor Johan Vande Lanotte niet toe. En na uw werkuren: vergeet niet te consumeren, want wie niet consumeert is voor de Sp.a een asociale."Consuminderen" is voor de Sp.a waarlijk anti-sociaal.

De communautaire visie van de Sp.a is tenslotte een variant van de "alle Walen zijn lui"-doctrine, door Johan Vande Lanotte verwoord als "andere noden".

Kortom: de Sp.a heeft het opgegeven een kritische en vooruitstrevende partij te zijn, vooral zelfkritiek is een begrip dat haar voor honderd procent vreemd is.

En dus is er ruimte voor een waarlijk progressieve beweging naast de Sp.a. Een pro-Belgische, ecologische, pro-syndicale en pro-welvaartstaat, pro-welzijn (itt welvaart), pro-mensenrechten en pacifistische beweging, die zich niet laat intimideren door de aanmatigende aanspraken van de Sp.a-leiding.

Kartels zijn misschien te ver gegrepen, maar een platform tussen PVDA, LSP, CAP en Groen! met als centraal thema: welzijn en anti-kapitalisme en "consuminderen" is misschien wel denkbaar. Immers: wie de natuur vernietigt, vernietigt de mens, en alleen de mens kan menselijke fouten rechtzetten. Ecologie is mensenwerk, het kapitalisme vernietigt het milieu.

Het kapitalistisch systeem, gebaseerd op consumptiedwang, is niet globaliseerbaar. Het is misschien geen toeval dat in deze tijden van hyperconsumptie, die mens en natuur vernietigt, deze stem weinig gehoord wordt?

"De fundamentals zijn aanwezig".

Een schitterend artikel vanwege zijn zo-verdomd-juiste inhoud!
Met kameraadschappelijk groet,
peterc.

Spijtig

Ik had het wel eens willen zien: Van Duppen en Sleeckx op één lijst. Vande Lanotte zal toch een zucht van opluchting slaken nu Sleeckx zich terugtrekt.

spijtig

Ik vind het ook spijtig want Jef heeft uitstraling.Good old Georges Debunne trouwens ook. ik denk dat het oude anti-communisme nog altijd een rol speelt en dat is dan dubbel spijtig.Allez volgens mij dan toch.Met een programma voor o.a het kiwi-model,goedkopere energie en verlaging van de btw op levensnoodzakelijke zaken zoals bvb water kan men de gewone mensen toch aanspreken, bereiken en eventueel voor zich winnen.Tegen de anti-solidariteit van de zwarte blokkers en de traditionele partijen in.Wat de kiesdrempel betreft van 5 % er even op wijzen dat de groenen er in al hun naiëviteit nooit aan gedacht hebben dat ze zo laag zouden zakken en onder die drempel zouden terecht komen .Zo zijn ze uiteindelijk zelf slachtoffer geworden van hun waanidee een sterke partij te zijn die telkens met gemak 10% en meer zou halen.voor de rest geen kwaad woord over de groenen,want ze waren gelukkig ook tegen het generatiegedrocht en blijken zich wat sociale standpunten betreft te herpakken.

Bedankt Jef....

Kijk, iedereen zou liever gehad hebben dat Jef Sleeckx en Lode Van Outrive kandidaat zouden zijn voor de kiesstrijd van juni 2007.
Maar een andere politiek hangt niet af van het engagement van 1 of 2 personen. Wat Jef Sleeckx, Lode Van Outrive en Georges Debunne hebben losgemaakt in het politiek debat in dit land is niet niets. Ideologisch rond de EU-grondwet, sindicaal rond het generatiepact en politiek rond CAP hebben zij een brede laag van nieuwe of sluimerende actieve krachten blootgelegd. Het is niet omdat Jef en Lode geen kandidaat zijn voor een ljst dat deze krachten verloren gaan voor een andere politiek. Integendeel ! CAP heeft zich mede dank zij hen gevestigd als een nieuwe kracht die mensen aan de basis politiek organiseert. Wordt zeker vervolgd.

voorbarig

Dit artikel lijkt me bol staan van voorbarigheden.

1) Tussen vandaag en de eigenlijke verkiezingen liggen er nog zes maanden. Waarom zou Jef niet alsnog over de streep kunnen getrokken worden? Een scoop moet soms snel herzien worden...
2) Antwerpse syndicalisten vinden een samenwerking tussen CAP en PvdA belangrijk. Dit hangt toch niet van één enkele, zij het belangrijke, figuur af... Waarom zou er geen kartel tussen PvdA en CAP kunnen komen? Geloof me, de CAP zal best met andere sterke kandidaten kunnen uitpakken. Misschien wel stuff voor een volgende scoop, Christophe...
3) Als ik het goed heb, lopen de gesprekken tussen de PvdA en de CAP nog steeds. Er is zelfs een nieuwe vergadering gepland. Opnieuw dus opletten met te vlugge conclusies...

citaten

Bedankt voor de opmerkingen, maar toch even benadrukken dat het artikel enkel gegevens bevat die gebaseerd zijn op wat de twee protagonisten verteld hebben aan de telefoon. Als dat voorbarigheden zijn, ligt dat volledig aan de geïnterviewden en moet u zich dus tot hen wenden.

Scoops zijn anders altijd welkom op ons mailadres :-)

scoop?

In een interview met politics.be dat nog voor de startconferentie van CAP (28/10) werd afgenomen, zegt Sleeckx al heel nadrukkelijk dat hij niet opkomt.

"Sommigen vragen mij om de lijst te trekken, maar dat wil ik niet. De jonge mensen moeten dat doen. Ik heb dat ook tegen de Walen gezegd: ‘Je suis seulement le stimulateur, après le 28 octobre je suis le spectateur. Ce sont les jeunes qui doivent le faire, pas les vieux, les vieux peuvent aider.’ Ze waren wel een beetje ontgoocheld."
http://www.politics.be/interviews/662/

Zo'n scoop is het dus ook weer niet.

Toch een streep door de rekening

Ik zou een lijst met Jef en Van Duppen zeer goed hebben gevonden. Ik vind het knap om te horen dat er ook echt gesprekken zijn geweest om dat mogelijk te maken.
Ik vind het een streep door de rekening dat Jef die uitgestoken hand niet wilde aanvaarden. Begrijp het niet goed. Het gaat toch niet om verkozen te worden. Het gaat om een links alternatief te steunen door op die lijst te staan.
Als er nog (ex) SP.A verkozenen zijn die dergelijk initiatief willen steunen door *wel* op de lijst te staan,... dat ze dan maar niet te lang meer wachten om uit de kast te komen.

gemiste kans

Ik had niet verwacht dat PVDA een kartel zou voorstellen. Des te jammer dat Sleeckx daar niet op ingaat.
Als Sleeckx, Van Outrive en Debunne niet opkomen dan heef een aparte lijst CAP geen enkele zin. Dat is de zoveelste versnippering. Maar deze keer zonder enige bekende gezichten.
Benieuwd of de PVDA zijn deuren openzet.

PVDA-CAP

Ik hoop vooralsnog op een kartel tussen PVDA en CAP. De tijd dat klein-links elk zijn grote gelijk verkondigt, moet voorbij zijn. Ik zal hier zeker voor pleiten op de nationale conferentie van 3 februari. Ik ben er ook zeker van dat het programma dat voorgesteld zal worden, enorm veel raakpunten zal hebben met deze van de PVDA. Meer dan deze tussen de CD&V en NVA bijvoorbeeld.

"Anti" leidt tot versnippering

Ik stel vast dat velen de samenwerking of beter de mogelijke afwezigheid van samenwerking jammer vinden. De vraag ontbreekt: waarom die eindeloze versnippering?

Naar mijn mening ligt de verklaring in een doorgetrokken "anti-cultuur". Ik bedoel daarmee niet dat de redenen tot ongenoegen per definitie ongegrond zijn, maar wel dat als de enige drijfveer "anti" is, men niet verder geraakt. Daardoor werkt elk meningsverschil als een splijtzwam, en ziet men zich geplaatst voor het dilemma tussen conformisme en afscheiding.

Wie voor welzijn is, en dit welzijn inhoudelijk kan invullen (bv als bevrediging van menselijke behoeften) kan daar niet uit afleiden voor welke partij hij zal stemmen, maar wèl voor welke niet. Wie voor welzijn is, zal logischer wijze ook tegen consumptiedwang en vervreemding gekant zijn. Omgekeerd is een anti-vervreemdingspolitiek geen garantie op een pro-welzijnsstrategie.

Daarom is er de mogelijkheid tot een platform: een beginselverklaring van standpunten waar alle progressieve kleine partijen zich kunnen in vinden, en die ze kunnen ondertekenen zonder hun eigenheid te verliezen.

Ik doe een poging daartoe:

(1) Klimaatswijziging is een gevolg van de recente globalisering van het kapitalisme in de groeilanden. Dit bewijst dat de Westerse kapitalistische levenswijze niet globaliserbaar is.

(2) De kern van de Westerse kapitalistische levenswijze is consumptiedwang. Consuminderen (niet in de betekenis van zuinigheid maar van minder verbruiken) samen met projecten om wat rest te beschermen en te herstellen zijn daarom een middel om naar andere levenswijzen te zoeken.

(3) Geweld leidt naar geweldescalatie. Problemen worden best geweldloos en vredelievend opgelost, indien mogelijk. We kiezen voor een pacifistische politiek en humanitaire invulling van de legerfunctie.

(4) Mensenrechten staan centraal, zijn gebaseerd op menslijke behoeften, en zijn dus wetenschappelijk bestudeerbaar. We streven naar optimalisering van de de levenskwaliteit voor zo veel mogelijk mensen. Dit is de invulling van "welzijn" en solidariteit.

(5) Dierenrechten zijn mensenwerk. Ook de natuur en de dieren die aan de menselijke verantwoordleijkheid zijn toevertrouwd, zijn slachtoffers van de consumptiedwang. Natuurbescherming, dierenrechten en menselijke emancipatie gaan noodzakelijk samen.

In deze punten verwerp ik consumptiedwang om principiële redenen ("anti"), maar vooral of in de eerste plaats omdat die niet verzoenbaar is met het positief streven naar welzijn.

Emancipatie is niet alleen en strijd tegen onrecht, maar ook een streven naar ontplooiing, een maatschappijkritisch proces, maar ook een zelfkritisch proces.

Ik ben benieuwd/ik kijk uit naar jullie reacties. Welke van deze 5 punten kunnen jullie niet/wel onderschrijven, wat zouden jullie toevoegen of schrappen?

gelijk en ongelijk

Jazeker,de zwarte blokkers halen inderdaad op vele plaatsen vele stemmen zonder bekende figuur.Zelfs waar er praktisch geen migranten wonen.Dat bewijst dat een programma gebaseerd op racisme en sociale uitsluiting bij vele gewone mensen jammer genoeg aanslaat.Als zij maar niet uitgesloten worden,als het maar de anderen zijn.Dat is iets dat leeft.Daarom is het belangrijk dat mensen zoals Jef op een lijst staat die opkomt voor de solidariteit en tegen sociale uitsluiting.Dat er tegen de stroom ingegaan word .Met min of meer bekende mensen zoals Jef op die lijst gaan de mensen mischien toch een beetje nadenken en inzien dat er een alternatief bestaat die de moeite waard is om voor te kiezen.

opletten voor gespin denk ik

Jef is denk ik niet ingegaan op het aanbod van de PVDA af om twee redenen.

Ten eerste twijfelde hij door zijn leeftijd al aan een verkiezingsdeelname. Laat ons niet vergeten dat de man 70 jaar oud is en al jarenlang van hot naar her gelopen heeft. Nog een vier jaar gelijk 2006 is misschien gewoon teveel voor hem en zijn gezin. Dat heeft dus niets met de PVDA te maken.

Ten tweede was de PVDA erg gefixeerd op Jef en toch wel wat bang voor CAP in haar geheel (zoals ook het interview met Van Duppen in Knack aantoont, evenals het laatste persbericht op PVDA.be). Veel andere mensen geeft namelijk veel andere ideeën en een lossere manier van intern-politiek met elkaar omgaan.

Wat voor een signaal is dat anders van de PVDA, met Jef wel willen samenwerken en zonder Jef geen oog hebben voor pakweg 400 (and counting...) enthousiaste syndicalisten en basismilitanten?

Ik vrees dat PVDA zich nu een beetje zoals de traditionele partijen gedraagt en via een gespinde persmededeling tracht te doen alsof het Jef is die het (op zich gezien punt twee wat zwakke) aanbod afgeslagen heeft.
Om dan tegen de militanten pro samenwerking te kunnen zeggen, "wij hebben geprobeerd zenne".

Welnu, ondank dat blijf ik hopen op een krachtenbundeling. Niet tussen Jef en Dirk, maar tussen CAP en de PVDA.
Dat kan de komende jaren belangrijk worden voor de mensen, want een sterke echte linkse kracht is meer dan ooit nodig.

Je spreekt van een lossere

Je spreekt van een lossere manier van met elkaar omgaan. Spreek maar gerust van slaande ruzie: tussen het Vlaamse CAP en het Waalse UAG zijn intussen bijna alle bruggen opgeblazen waarbij UAG sommige LSP-ers zelfs beschuldigt van fysiek geweld. LSP is intussen in Wallonie begonnen met haar eigen CAPgroepen op te zetten, wat dan weer door SAP die deeluitmaakt van CAP bekritiseert wordt. Dikke ambras dus.
En je spreekt van 400 enthousiaste syndicalisten en basismilitanten.Op de provinciale bijeenkomsten na 28/10/06 zijn er in totaal amper 200 mensen komen opdagen. De CAPballon is al behoorlijk leeg gelopen. Als nu ook de initiatiefnemers, Sleekx, Van Outrive en Debunne niet op de lijst gaan staan, zelfs niet op een symbolische plaats, dan vraag ik me af of CAP het nog lang zal uitzingen.

Beste Natan, het initiatief

Beste Natan,

het initiatief tot de gesprekken werd genomen door bepaalde vakbondsverantwoordelijken buiten de PVDA+ en buiten het CAP. De gesprekken kwamen er dus niet op voorstel van 'spindoctors' van CAP of PVDA+ (als die al zouden bestaan). Integendeel, de PVDA+ heeft sinds 2004 gewerkt aan de optie om met dokter Dirk Van Duppen op een PVDA+ lijst naar de verkiezingen te trekken. Voor onze organisatie is een kartel, zo dicht bij de verkiezingen, een geheel nieuw voorstel.

Niet alleen de PVDA+ heeft "geprobeerd", ook de CAP-onderhandelaars en vooral de initiatiefnemers hebben "geprobeerd" tot een kartel te komen. De mogelijkheid om in de provincie Antwerpen, woonplaats van zowel Sleeckx als Van Duppen, tot een kartel te komen werd zowel door de initiatiefnemers, als door de gespreksleiders van CAP en PVDA+ als positief ervaren. Tijdens de gesprekken heeft niemand gesproken over een 'wat zwak' aanbod.

Wij, en niet alleen wij, hadden inderdaad gehoopt dat Jef Sleeckx zou ingaan op het kartelvoorstel. We hebben respect voor zijn beslissing, en voor de eerste reden die je daarbij aangeeft. Feit blijft dat met Jef's beslissing ook een belangrijk boegbeeld uit de kiesstrijd verdwijnt. Dat woordvoerders en voortrekkers erg belangrijk zijn zie je - terecht - ook op de webstek van het CAP die opent met de foto van Jef Sleeckx. Zonder Sleeckx zou een laattijdig kartel de nodige uitstraling en dynamiek missen, zo werd van meet af aan gesteld. Dat doet ons inziens niets af van de mogelijkheid tot samenwerking "tussen de vele goede militanten" van beide organisaties rond concrete actiepunten. Of het nu wonen, lonen, energiekosten, index, sociale zekerheid of Kiwi betreft.

Groeten,

peter

Stop ziekelijk belgicisme

Dat er nood is aan een sterke linkse partij, dat is duidelijk.
Toch is het jammer dat velen ter linkerzijde alles wat Vlaams is in het verdomhoekje duwen. Over België kan blijkbaar geen kwaad woord meer worden gezegd. Peter van de Ven vindt het blijkbaar een probleem dat de SP.A Vlaamsgezind is. Waarom? Omdat het Vlaams Belang zich ook 'Vlaamsgezind' opstelt? Een zielige redenering. Ik zou juist zeggen dat de SP.A als onderdeel van het Belgisch establishment Belgischgezind is. Er wordt gezegd dat meer Vlaanderen tot een neoliberaler Vlaanderen zou leiden. Dan kan misschien wel zijn, maar dat hebben we uitsluitend aan ons zelf te danken. De Vlaamse linkerzijde zou met open vizier de strijd tegen het mondiaal kapitalisme moeten aangaan, zonder te vervallen in eindeloze ik-heb-de-waarheid-in-pacht-spelletjes. Wij moeten niet angstvallig vasthouden aan de 'steun' van de Waalse linkerzijde, wij moeten zelf op een moderne manier leren strijden. Het ziekelijk belgicisme dat door CAP en PVDA wordt verkondigd, legt volgens mij een hypotheek op de groeikansen van een SP in Vlaanderen. Het is namelijk een uiting van een bekrompen mentaliteit die ons nergens brengt.
Socialisme nu!

Sp.a = Vlaamsgezind, spijtig genoeg.

"Ziekelijk" en "zielig", weer twee die ik kan toevoegen aan de collectie stigmatiseringen van Nederlandstalige Belgen door Vlaams-nationalisten. Andere vindt u hier.

Is de Sp.a Vlaamsgezind?

Johan Vande Lanotte zegt dat België hem niet kan schelen (tof, voor een kandidaat premier) en Frank Vandenbroucke is voorstander van meer Vlaamse en minder federale bevoegdheden. De Sp.a lanceerde vele "Vlaamse" voorstellen die als eerste doel hebben "Vlaanderen" en "Wallonië" van elkaar te vervreemden en zo de "Twee-Volkeren-doctrine" te realiseren. Over herfederalisering hoor je bij de Sp.a niets en de PS staat op de Sp.a-site gelinkt onder buitenlandse zusterpartijen, nl. de socialistische partij van "het buurland België" (!!).

De Sp.a is dus duidelijk Vlaams-nationalistisch.

Waarom is dat een probleem?

Omdat elke vorm van Vlaams-nationalisme onverdraagzaam is omdat Vlaams-nationalisme uitgaat van een stereotyperende homogene-volkeren-leer. Een principieel anti-Belgische houding is een discriminerende houding , in de eerste plaats tegenover de Nederlandstalige Belgen, die ik "verzwegen Belgen" noem, omdat ze niet in het prentje van de "Twee-Volkeren-Doctrine" passen.

Omdat "links" in principe universalistisch, humanistisch en solidair is, en niet past bij Vlaams-nationalistische onverdraagzaamheid.

Omdat wie het Vlaams-nationalisme promoot, ook het VB promoot. Wanneer Johan Vande Lanotte op zijn manier de "Vlaamse volkerenleer" ondersteunt ("andere noden"), promoot hij Filip De Winter en de nieuwe extreem-rechtse fractie in Europa. Hoe gaat hij uitleggen dat de Turken en de Romazigeuners wel bij Europa, maar "de Walen" niet bij "Vlaanderen" en België horen?

Links flamingantisme is niet minder onverdraagzaam dan rechts flamingantisme. Milosevic heeft het ten overvloede bewezen, maar Johan Vande Lanotte heeft dat nog steeds niets begrepen (of misschien juist wel (?)).

ontgoocheld

Deze middag ben ik via de krant te weten gekomen dat Jef niet opkomt. En dat er geen samenwerking komt met de PvdA. Direct naar de site van CAP gegaan, maar daar staat gewoon niets vermeld. Blijkbaar wist Indymedia het wel.
Ik ben zeer ontgoocheld in wat er hier gebeurd.
Het argument dat een beweging niet valt of niet staat met één persoon is gewoon zever. Op dit ogenblik is er binnen de CAP niemand die enige bekendheid heeft en niemand die voldoende ervaring heeft om de rol van Jef over te nemen.
Of is het toeval dat Jef de enige is die uitgenodigd word in de 7de dag?
Laat ons eerlijk zijn: dit betekent de doodsteek voor de CAP. Tenzij we ons weer tevreden stellen met een score beneden de 1%. Indien dit het idee is, kunnen we er beter mee stoppen. Dit betekent alleen maar meer ontgoocheling voor de militanten.
Het enige wat we nu kunnen doen, is de tijd ervoor nemen om een beweging op te bouwen. Langzaam aan. En laat ons die verkiezingen maar vergeten.

spinnen

In De Morgen:
"Jef Sleeckx praat eerstdaags wel met Groen! over samenwerking met zijn Comité voor een Andere Politiek (CAP)."

Maar in Het Laatste Nieuws:
"Mieke Vogels is niet op de hoogte: "Mogelijk gaat het om lokale contacten, maar alleszins niet met de top van onze partij.""

Wie spint er hier nu eigenlijk? En vooral wat vinden de sympathisanten van CAP nu eigenlijk van al dat gepraat achter hun rug?

partijen liggen er me dunkt niet wakker van.

Eersten zulk een platform zegt me wel wat .
Ben wat je zou kunnen noemen een groene communist.
Vind nog altijd mijn plaats niet.
Niet in wat zich groen noemt, noch bij de communisten.
Ze willen of kunnen blijkbaar niet rechtuit gaan voor beide opvattingen.
Antikapitalistisch en ecologisch.
Voor de ene eerst de revolutie.
De andere voor een menselijk(groen) kapitalisme.
Het is echter serieus hoog tijd.
Zowel het systeem als de aarde staat wankel.
Toch voor de menselijke soort.
Liever niet meer kiezen maar koppelen.
Voor mij krijgen je punten in je platform(pje) een ruime voldoende.

Groeten, Leo