Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Antiterrorismewet: Bahar Kimyongür zit al drie maand achter Belgische tralies

Antiterrorismewet: Bahar Kimyongür zit al drie maand achter Belgische tralies

BRUSSEL - Bahar Kimyongür is voor velen de eerste Belgische politieke gevangene van de 21ste eeuw. Vandaag zit hij precies drie maand achter de tralies. Aanleiding voor de Franstalige Mensenrechtenliga om nog eens aan de alarmbel te trekken: "Bahars opsluiting is een eerste voorbeeld van de ontsporingen waar de antiterrorismewet toe leidt," stelt Manuel Lambert van de Ligue des droits de l'homme.

bk_html_m306b9ab6-1.jpg

De Ligue des droits de l'homme (LDH) hield vanmorgen over 'de zaak Bahar' een persconferentie. Behalve Manuel Lambert (LDH) namen ook Deniz Kimyongür (Bahars echtgenote), Daniel Flincker (CLEA, Comité pour la liberté d'expression et d'association) en Ecolo-senator Josy Dubié het woord. Dubié stemde in 2003 nog vòòr de antiterrorismewet, maar verklaarde sindsdien al meermaals dat hij daar spijt van heeft. Vandaag is hij één van de grote voorvechters van de vrijlating van Bahar.

Deniz Kimyongür getuigde op de persconferentie over de omstandigheden waarin haar man drie maand geleden werd opgesloten. "Zijn behandeling is onaanvaardbaar. Hij mocht wekenlang alleen bezoek krijgen van heel dichte familie, en enkel achter glas. 's Nachts bleef het licht aan, zodat hij niet kon slapen. Gelukkig heeft hij sinds twee weken een normaal regime, dank zij het aanhoudende protest van o.m. CLEA."

Waaraan heeft Bahar Kimyongür dit verdiend? "Bahar is militant van de Turkse communistische vereniging DHKP-C. Maar hij heeft nooit enig geweld gepleegd, zijn enige wapens zijn zijn pen, zijn klavier en zijn stem," stelt Daniel Flincker van CLEA. Veel kon deze Belgische staatsburger dan ook niet ten laste worden gelegd. Kimyongür - als historicus afgetudeerd aan de ULB - schreef over de strijd van de DHKP-C, vertaalde teksten, sprak zich uit tegen de folterpraktijken in Turkse gevangenissen,... Toch kostte zijn vermeende 'leiderschap van een terroristische organisatie' hem vijf jaar cel.

Hoe is het zo ver kunnen komen?
Kimyongür werd veroordeeld op basis van de Belgische antiterrorismewet. Al toen die wet nog in de maak was, waarschuwde de LDH voor de gevaren ervan. Manuel Lambert: "Wij vonden dat het wetsvoorstel een veel te brede definitie van het begrip 'terrorisme' hanteerde. Maar onze bezwaren werden weggewimpeld. Men zei dat er genoeg garanties waren om ervoor te zorgen dat enkel échte terroristen zouden worden aangepakt. De zaak Bahar bewijst helaas dat onze kritiek terecht was."

Bovendien was de wet volgens de LDH overbodig. "Het bestaande juridische arsenaal bevatte reeds alle nodige instrumeneten om gewelddaden te vervolgen," aldus Lambert. Het sterkt Daniel Flincker van CLEA in zijn overtuiging dat de echte doel van de antiterrorismewet elders moet worden gezocht: "De regering maakt dankbaar gebruik van het internationale klimaat van 'strijd tegen het terrorisme' om alle vormen van protest te criminaliseren. Elke vorm van sociaal en politiek verzet kan nu het etiket 'terroristisch' krijgen."

Ten slotte was er volgens de LDH in de huidige antiterrorismewet duidelijk een zwaar onevenwicht tussen de macht van politie en inlichtingendiensten enerzijds, en de democratische controle daarop door het parlement anderzijds. Ecolo-senator Josy Dubié kon dat vanmorgen alleen maar bevestigen. Hij vraagt in de senaat al maanden tevergeefs om opheldering over de rol van de Belgische overheid in de aanhouding van Bahar, vorig jaar, in Nederland.

Dubié zegt over bewijzen te beschikken dat de Belgische veiligheidsdiensten die arrestatie hebben georganiseerd, en dat de regering deze zaak in de doofpot wil steken. "Zonder dat Bahar dat wist, was er vanuit Turkije een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Omdat het verboden is voor België om Belgische staatsburgers uit te leveren, tipten de veiligheidsdiensten de Nederlandse politie van zijn komst. Ook dat is verboden - in Frankrijk riskeren ambtenaren die zich daaraan schuldig maken zelfs dertig jaar cel... Minister van Justitie Laurette Onkelinckx ontkent, maar ik heb het verslag van de vergadering waarop het werd bekokstoofd!" Na 68 dagen opsluiting liet de Nederlandse justitie Bahar uiteindelijk vrij - omdat ze het Turkse aanhoudingsbevel ongegrond vond.

Acties
Josy Dubié heeft een wetsvoorstel klaar dat de overheid ertoe verplicht haar onderdanen in te lichten als er tegen hen een internationaal aanhoudigsbevel bestaat - "zodat je niet meer onwetend in de val kan lopen."

Ook het CLEA plant in de komende maanden een aantal acties. Daniel Flincker: "Op 28 februari wordt er om 18u aan de Brusselse beurs geprotesteerd tegen de opsluiting van Bahar. Op onze website kan je sinds vorige week ook een nieuwe petitie te tekenen. En in de aanloop naar de verkiezingen willen we met een nationale campagne het publieke debat aanwakkeren over de gevaren van de antiterrorismewet voor onze fundamentele vrijheden."