Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Stemt TF1 Sarkozy?

Stemt TF1 Sarkozy?

De Franse presidentsverkiezingen komen eraan. Ook in de media.

De commerciële zender TF1 kiest voor een nieuwe formule. In J'ai une question à vous poser geeft de presentator alleen de micro door... en stelt een 'panel van burgers' de vragen. "De Franse kiezers hebben zin om zich rechtstreeks tot de kandidaten zelf te richten, zonder de filter van experten en journalisten," zegt TF1-baas Etienne Mougeotte in Le Figaro.

Zonder filter? Maar wie selecteert die 'gewone mensen' en hun 'rechtstreekse vragen'?
Want het valt een aantal kritische kijkers op dat de vragen allemaal een strikt individuele inslag hebben. Genre 'Ik ben homo, bent U voor het homohuwelijk?'. Het wekt de indruk dat "Frankrijk uit 65 miljoen geïsloleerde individuen bestaat", die alleen aan zichzelf denken. Alsof dat geen gefilterd beeld is van wat er leeft in de samenleving!

Ander punt van kritiek: TF1 zou duidelijk de kaart kiezen van de rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy (de huidige minister van binnenlandse zaken). Volgens Le Canard Enchainé is het produktiehuis dat de uitzending verzorgt in handen van Dominique Ambiel, voormalig raadgever van ex-premier Raffarin en een medestander van Sarkozy.

Tast dit de geloofwaardigheid van de journalistiek aan? Het zal TF1 feestelijk worst wezen, want de kijkcijfers vallen mee - en de reclameinkomsten dus ook: de aflevering met Sarkozy brak met 9,6 miljoen kijkers alle records. Dat is ten slotte het enige dat telt.

Maar het vertouwen is zoek. L'Humanité citeert cijfers uit een open brief van boze journalisten, die het recht opeisen om hun werk (goed) te doen. 75% van de Fransen vindt de verkiezingen belangrijk, maar 71% vindt de debatten van slechte kwaliteit, 84% vindt dat ze teveel persoonlijke aanvallen bevatten, en 57% vindt dat de echte problemen niet aan bod komen.

Marc-Antoon

Gepost door Marc-Antoon
14.02.2007

Tags