Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Congo / Grootste mijngroepen willen terugkeren

Congo / Grootste mijngroepen willen terugkeren

's Werelds grootste mijngroepen willen terugkeren naar Congo. Het betreft Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo-American. Dat meldt de krant Financial Times na de Mining Indaba-conferentie die begin februari in Kaapstad heeft plaatsgevonden.

Anglo-American wil dit jaar kantoren openen in de Congolese hoofdstad Kinshasa en in Lubumbashi, hoofdstad van de koperprovincie Katanga.

Rio Tinto heeft zichzelf volgens de Financial Times (FT) "weer vertrouwd gemaakt" met de Congolese situatie na meer dan 50 jaar afwezigheid. FT citeert Ian Ledlie, directeur van de exploratie-afdeling bij Rio Tinto: "Wat voor ons de doorslag heeft gegeven, was de nieuwe Congolese Mijncode die door de Wereldbank is opgesteld. Dat biedt rechtszekerheid voor onze bezittingen". Rio Tinto zou zowel koper en kobalt als diamanten willen produceren in Congo.

BHP Billiton, de grootste mijngroep ter wereld, heeft al één van de grootste concessies in Congo. Volgens Marius Kloppers van BHP plant de groep de bouw van een aluminium-fabriek die voordelig stroom zou kunnen gebruiken van centrales op de Congo-stroom.

In Congo zouden de mijngroepen aanzienlijke nieuwe aders kunnen aanboren. Het land heeft van de grootste niet-uitgebate reserves van koper ter wereld. Maar er zit ook goud, kobalt, ijzererts, nikkel, diamant en bauxiet (voor de fabricage van aluminium) in de bodem.

Financiële milieus maken zich in Financial Times wel zorgen over het politieke klimaat in Congo. "Zal de nieuwe regering bekwaam zijn om de situatie onder controle te houden?" zo vraagt Alex Gorbansky zich af. Hij is directeur van Frontier Strategy Group, een bedrijf dat handelt in adviezen over de politieke risico's van landen.
De mijngroepen hebben nog andere zorgen. Wat moeten ze aanvangen met de vele duizenden artisanale mijnwerkers op hun concessies? Hoe zullen ze hun producten transporteren?

De voorbije jaren zijn kleinere mijngroepen uit Canada, Australië en Groot-Brittannië in Congo neergestreken. Ze hebben er Joint Ventures gesloten met de staatsmaatschappijen Gecamines (in de koperbekkens van Katanga) en Miba (in de diamantsbekkens van Oost-Kasaï).

Gecamines is een aantal van die contracten aan het herzien. Dat gebeurt volgens Financial Times nadat de Wereldbank opmerkingen formuleerde bij contracten met de mijngroepen Phelps Dodge, Nikanor en Forrest. "We gaan de bestaande contracten verbeteren, niet verscheuren", zegt Paul Fortin daarover. Fortin, een Canadees mijnjurist, is eind 2005 door de Wereldbank bij Gecamines geparachuteerd.