Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Amerikaanse journalist zit al meer dan half jaar achter de tralies

Amerikaanse journalist zit al meer dan half jaar achter de tralies

BRUSSEL -- De jonge Amerikaanse videast en blogger Josh Wolf zit al meer dan 180 dagen in de gevangenis. Nooit eerder zat een journalist in de VS langer achter de tralies. Josh filmde in juli 2005 een betoging in San Francisco naar aanleiding van de G8-top in Schotland, maar weigert dat materiaal af te geven aan het gerecht.

joshwolf.jpg

(foto Steve Rhodes)

In juli 2005 reisde de 24-jarige filmstudent Josh Wolf met zijn camera onder de arm naar San Francisco om er beelden te schieten van een betoging naar aanleiding van de G8-top in Schotland. Wolf postte een compilatie van de beelden op zijn blog en schreef er wat commentaar bij. Hij verkocht ook enkele beelden aan een lokaal tv-station. De beelden trokken zo de aandacht van het gerecht. Speurders proberen met dagvaarding alle beeldmateriaal vast te krijgen dat Wolf op die dag schoot. Het materiaal moet hen helpen in het onderzoek naar de omstandigheden waarin een politieman gewond was geraakt en een politiewagen werd beschadigd. Wolf beweert dat hij geen beeldmateriaal heeft van die twee feiten en weigert de beelden af te staan. Hij was wel bereid om ze aan de rechter te laten zien, maar daar wou de rechter niet op ingaan.

Normaal wordt Wolf beschermd door de wetgeving van de staat California die toelaat dat journalisten hun bronnen beschermen. Maar omdat de politie van San Francisco ook geld krijgt van de federale overheid in het kader van de Joint Terrorism Task Force wordt de zaak als een federale aangelegenheid beschouwd. En op dat niveau bestaat er geen wet die journalisten en hun bronnen beschermt. Volgens de advocaten van Wolf is deze hele zaak een poging van de Amerikaanse overheid om tegenstanders van president Bush in kaart te brengen en om onafhankelijke journalistiek een klap toe te brengen.

Wolf is niet de eerste journalist die de gevangenis in vliegt omdat hij niet meewerkt met een gerechtelijk onderzoek. Twee journalisten van The San Francisco Chronicle zaten een tijd in een cel omdat ze de bron in een zaak rond doping in het baseball niet wilden bekendmaken. Een journaliste van The New York Times Judith Miller zat vorig jaar zelfs 85 dagen achter de tralies omdat ze niet wou meewerken aan het onderzoek in de 'Plame-affaire'. Het gerecht was toen op zoek naar de bron die de CIA-identiteit van Valerie Plame had onthuld. In tegenstelling tot België hebben de VS op federaal niveau geen wet die het brongeheim beschermd. De Belgische wet beschermt ook niet-professionele journalisten.

“Het probleem van Wolf is zijn onafhankelijkheid. Hij kan niet rekenen op een grote mediagroep om zijn rechten te verdedigen,” zegt de Amerikaanse journaliste Amy Goodman van de radiozender DemocracyNow. Onlangs liet de procureur zelfs weten dat hij Josh niet als een echte journalist beschouwd. “Wolf is alleen in zijn eigen verbeelding een journalist,” aldus procureur Kevin Ryan.

Toch staat Josh Wolf niet helemaal alleen. De Amerikaanse Society of Professional Journalists bekroonde hem met de titel van journalist van het jaar. Ook verschillende andere journalistenverenigingen lieten al van zich horen. Als de rechter niet inbindt, kan Wolf nog maximum twaalf maanden worden vastgehouden.

Josh Wolf heeft een eigen website waar je ondermeer een montage van de bewuste videobeelden kan vinden. Je kan er ook zijn blog lezen. Je vindt er ook zijn adres in de gevangenis en zijn e-mailadres.

Lees meer:
www.joshwolf.net
Amy Goodman interviewt Josh Wolf

"As "van het kwaad?

Neergedaald over de V.S.?
As van de vele oorlogsvluchten.
De verminkte slachtoffers?
Of de vuilspuiterij?
Het kwaad en terrorisme bestijden.
Vechten voor mensenrechten in verre landen en gevangenissen.
Wie niet voor is, is tegen.
Gewoon negeren of plattrappen.
Knap idee over democratie.
Krijg ik ook nog een stukje?

Sterkte en verzet,

Leo