Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Verdwijnen van postkantoren is doodsteek voor leefbaarheid Deurne-Noord

Verdwijnen van postkantoren is doodsteek voor leefbaarheid Deurne-Noord

ANTWERPEN -- De buurtbewoners voerden vandaag een actie, in Deurne, voor het behouden van de postkantoren op de Ten Eekhovenlei en Vorsenkweekstraat. Twee van de 260 postkantoren die moeten verdwijnen. Je gaat er wel niet aan dood, maar aangenaam is anders.

L1120046_2.jpg

Ondanks het vroege uur (9.00u) was er toch veel volk aan het postkantoor op de Ten Eekhovenlei.

Gesprekken met enkele actievoerende buurtbewoners geven onderstaande beschrijving van het probleem:

De buurt is een arme buurt, met veel senioren en hele jonge gezinnen met kinderen. Al jaren gaat het hier achteruit. Een na een verdwijnen de winkels. En nu dreigt ook het postkantoor te verdwijnen. Ooit was het een bloeiende buurt met 60 winkels en jaarlijks een braderij met veel leven. Nu brengt de “vooruitgang” deze mensen steeds meer overlast van de festiviteiten in het Sportpaleis en het doodbloeden van hun wijk.
Er is wel hoop, de Ten Eekhovenlei wordt mettertijd heraangelegd met nieuwe bestrating en veel groen. Mede daarom is het zo schrijnend dat men de buurt eerst nog verder laat wegzakken.
De alternatieven waarover gesproken wordt bieden geen oplossing voor de vele ouderlingen en gezinnen met thuisblijvende moeders, zonder auto. Het dichtstbijzijnde postkantoor is op de Gallifortlei Dit kantoor is in de buurt, gekend om zijn lange wachttijden. De afstand is naargelang waar men woont toch gemakkelijk 1.5 tot meer dan 2km ver. Zulke afstanden vormen een uitdaging voor ouderlingen en moeders met kinderen in de buggy.

De Post spreekt van 80% tevredenheid over de dienstverlening op postpunten, hier is een postpunt geen oplossing. Dit is een ander soort cliënteel. Het gaat niet enkel over postzegels maar ook over het betalen van de huishuur, elektriciteit, gas en ontvangen van het pensioen. Het gaat over een volledige dienstverlening. Maar de mens moet blijkbaar wijken voor de vooruitgang.

L1120052_2.jpg

De buurt toont zijn waardering voor de postbedienden met een bos bloemen

L1120055_2.jpg

De actie is eigenlijk over, maar niemand is haastig om naar huis te gaan.