Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

Jens Galschiot brengt kunst naar anti-WTO protesten

Jens Galschiot brengt kunst naar anti-WTO protesten

Eén van de meest opgemerkte deelnemers aan de protesten in Hong Kong is de Deense kunstenaar Jens Galschiot die we in België kennen van zijn gouden kalf dat tot 10 december op de Kouter in Gent stond opgesteld, als protest tegen de ‘goudkoorts’ van de banken. Hier in Hong Kong heeft Galschiot drie kunstwerken opgesteld in het Victoria Park.

A_A_Afbeelding_014.jpg

Het opvallendst is een acht meter hoge weegschaal met aan de ene kant een levensgrote koe en aan de andere kant vijf koperen beelden van uitgemergelde Afrikanen. Deze balans staat symbool voor de hypocrisie van Europa dat vijf keer meer uitgeeft aan landbouwsubsidies aan de eigen agro-industrie dan aan ontwikkelingshulp.

Naast de weegschaal staat een beeld van een dikke vrouw die op de schouders zit van een graatmagere Afrikaan. Volgens de kunstenaar geeft het kunstwerk de verdeling weer van ’s werelds rijkdom weer, die in stand wordt gehouden door onrechtvaardige handelsverhoudingen.

Tijdens de betoging bij het begin van de ministerconferentie trok Galschiot twintig bronzen standbeelden van Afrikaanse kinderen mee. Hij werd daarbij geholpen door een vetgemeste Europese koe en vertegenwoordigers van lokale boerenbewegingen. Naar eigen zeggen wil hij nog enkele keren door de straten van Hong Kong toeren met die vreemde stoet.

Voor de critici die huiveren bij de dode koe heeft Galschiot een antwoord klaar: “Laat ons vooral eens gaan nadenken en niet meteen van streek raken wanneer een koe als kunstwerk eindigt. We zouden beter geshockeerd zijn door de mensen die aan de andere kant van de weegschaal van honger sterven.”

Interview met Jens Galschiot, afgenomen tijdend goudkoorts in Gent

www.aidoh.dk/wto

A_A_Afbeelding_007_vrouw.jpg
A_A_Afbeelding_043.jpg
A_A_Afbeelding_016.jpg
A_A_Afbeelding_007.jpg