Hasseltse krakers leven al ruim vier weken zonder stromend water
Hasseltse krakers leven al ruim vier weken zonder stromend water
Nele Mardaga08 maart 2007 – 12:43
HASSELT -- Sinds 1 mei 2005 wordt er in Runkst, Hasselt, een rijtjeshuis gekraakt. Ze stampten er een actief centrum uit de grond en organiseerden er teken- en schildersessies en een doorgeefwinkel. Maar sinds vorige maand zitten ze zonder water. De watermaatschappij wil hen niet opnieuw aansluiten op het waternet.
Krakers moeten met kannen en kruiken in de weer
De krakers stammen af van de jongeren die eerder lange tijd aan het station van Hasselt kraakpand de “zeven dwergen” bewoonden. Het voormalige NMBS-gebouw werd met de grond gelijk gemaakt waardoor de jongeren op zoek moesten naar nieuw onderdak. Met het rijtjeshuis in de Boomkesstraat slagen de jongeren er voor de tweede maal in om een constructief centrum op poten te zetten. Er worden teken- en schildersessies georganiseerd, twee maal per week staat de voordeur open voor de doorgeefwinkel & vrije markt en tot voor kort kon je er ook iedere woensdag terecht voor een veganistische maaltijd in de volxkeuken.
“Tot voor kort hadden we het hier echt goed” vertelt Davy, kraker. “Alles begon donderdag 1 februari, toen stond er iemand van de Intercommunale Watermaatschappij voor de deur. Hij wilde de kelder in om de meterstand na te kijken. De kelder wordt gebruikt als opslagruimte. We spraken af dat ik de weg naar de meter zou vrijmaken en dat hij de volgende dag zou terugkomen., we hebben echter niemand meer gezien. Drie dagen later kwam er plots geen water meer uit de kraan. Bernd (medebewoner nvdr.) is toen naar de watermaatschappij gegaan om uitleg te vragen.”
Bernd: “Ze vertelden me dat de vorige bewoner het water heeft laten afsluiten omdat hij nog steeds facturen op zijn naam ontving.” Concreet betekent dit dat de facturen van de vorige bewoner doorgestuurd werden naar zijn nieuw adres. De krakers hebben namelijk nooit facturen ontvangen, zelfs niet geadresseerd aan derden.
Na overleg met de bewoners werd er beslist een nieuwe aansluiting aan te vragen en deze op naam van Bernd te laten factureren. Bernd: “Ik ben terug naar de watermaatschappij I.W.M. gegaan om het water op mijn naam te laten aansluiten. De volgende ochtend kwam er effectief een I.W.M.-man langs. Helaas merkten we pas na zijn bezoek dat enkel de waterstand was opgemeten, want er komt nog steeds geen water uit de kraan. Volgens een I.W.M. medewerker, die mij telefonisch te woord stond, hebben we toestemming nodig van de eigenaar vooraleer er aangesloten kan worden.” Davy: ”Ik vind dit vreemd want als je huurt, moet je toch ook niet bewijzen dat de verhuurder akkoord gaat met een wateraansluiting?!”
De eigenaar werd gecontacteerd. Alvorens toestemming te geven voor de aansluiting wilde hij eerst overleggen met zijn advocaat. Ondanks eerder gemaakte afspraken i.v.m. snel contact bleef de eigenaar 1 volledige week onbereikbaar voor de krakers. “Ik maakte me erg kwaad de laatste keer toen ik naar zijn voicemail belde,” geeft Bernd toe. “Maar 10 minuten later belde hij wél terug. Hij zou het water terug laten aansluiten.” Twee dagen later ontvingen de krakers echter een brief in plaats van water. Citaat: ’Ik kreeg vandaag van mijn advocaat de opdracht niet op uw verzoek in te willen gaan. Anderzijds is het ook zo dat wij zeer binnenkort –uiteindelijk – aan de werken kunnen beginnen. Daarom moet ik u ook verzoeken het pand tegen eind mei te willen verlaten.’
“Kraken in Hasselt heeft wel vaker moeilijke tijden gekend, maar de krakers hebben telkens de eigenaars én de buren kunnen overtuigen van hun goede bedoelingen,” vertelt Nele, één van de vaste bezoekers. “De eigenaar is ook éénmaal langsgekomen op de volxkeuken én hij heeft kleding gebracht voor onze doorgeefwinkel,” vult Simon aan. “We hebben zelfs de commissaris en burgemeester Herman Reynders uitgenodigd om een kijkje te komen nemen. Ze klonken allemaal zeer positief tijdens hun bezoek, maar nu zitten we dus, ineens, zonder water.”
Gelukkig kunnen de krakers rekenen op goede buren en vrienden die hen via kruiken van water voorzien.
Nieuwslijnmeer

- Indymedia.be is niet meer
- Foto Actie holebi's - Mechelen, 27 februari
- Lawaaidemo aan De Refuge te Brugge
- Recht op Gezondheid voor Mensen in Armoede
- Carrefour: ‘Vechten voor onze job en geen dop!’
- Afscheid van Indymedia.be in de Vooruit in Gent en lancering nieuw medium: het wordt.. DeWereldMorgen.be
- Reeks kraakpanden in Ledeberg met groot machtsvertoon ontruimd
- Forum 2020 en de mobiliteitsknoop
- Vlaamse regering kan niet om voorstel Forum 2020 heen (fietsen)
- Fotoreportage Ster - Studenten tegen racisme
Hey, Wij hadden hier in Doel
Anonymous, 09/03/2007 – 04:45
Hey,
Wij hadden hier in Doel net hetzelfde. Watermaatschappij wilde ons niet aansluiten omdat ze 'toestemming van de eigenaar' nodig hadden. Vreemd toch dat dit niet zo is bij elektriciteitsmaatschappijen? We hebben na een jaar zelfs agenten met een huiszoeking gehad omdat we natuurlijk allang zelf voor een aansluiting hadden gezorgd.
Een wateraansluiting is een basisrecht dat men een bewoner niet kan ontzeggen omdat die een conflict heeft met de eigenaar en dat zal ik de rechter (als dit ooit een zaak wordt met alle plezier uitleggen.
Of het succes heeft zien we dan wel :).. Jullie alle succes in elk geval (en als je weg moet in mei, in Doel is nog veel plaats).
(Grappig hoe je naar jezelf
Lara, 09/03/2007 – 15:46
(Grappig hoe je naar jezelf refereert in het artikel haha.)
Op punk-and-resistance.tk is dit artikel al een topic geworden, echt vervelende situatie met dat water, misschien dat er op deze manier meer aandacht voor komt en hopelijk komt er wel een oplossing uit de bus!
klinkt allemaal nie zo
judokus, 09/03/2007 – 16:29
klinkt allemaal nie zo positief. wij zitten ook al een tijdje zonder water (chateau velo) en zijn aan't overwegen om een aansluiting aan te vragen bij de maatschappij. Ik vroeg me af of het verstandig is dit te doen met een officiele naam?
beetje opzoeken
usual suspect 03,5, 09/03/2007 – 17:14
Je vermijdt veel gezever door meteen als je 't kraakt naar de watermaatschappij te stappen, dan heb je een contract met hen. Moet kunnen op naam van feitelijke vereniging. in luik werd het ooit gedaan door iemand die zelf een huurcontract had, en dus onverdacht was wat verdere kraakconsequenties betrof.
Een watersleutel pikken bij de waterdistrib, of op 1 van hun werven is in dit geval legitiem lijkt mij zo... (op straat terug opendraaien - opletten dat 't niet de gas is die je openzet), en dan het gat van wateraansluiting dichtkappen met beton en genoeg betonlijm. nah!
kijk ook op http://squat.net/krakengent voor meer info.
zelfs aansluiten?
Domela, 10/03/2007 – 01:49
Water is een mensenrecht en wel degelijk een eerste levensbehoefte. Als die wordt ontzegd, onstaat het recht en de noodzaak er iets aan te doen (immers is wonen zonder water niet leuk en erg ongemakkelijk). Allang de watermaatschappij alleen maar afsluit, kan men toch gewoon weer de hoodfkraak (op straat) weer opendraaien. Als men daarbij belet word door de autoriteiten laat zich zoiets makkelijk tot politiek conflict over grond en mensenrechten escaleren, zeker in een stad zo groot als hasselt. Wat niet heet dat men zich feitelijk moet laten beletten. Immers moet men voor autonome heraansluiting vaak sowieso wat tegels uit de stoep trekken, toch?
aqua y liberdad
groeten en solidariteit uit opstandig oost amsterdam
https://squat.net/ksuoost
Wettips
Blasco, 23/10/2007 – 17:44
http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=56691
Best handig een beetje zoeken, maar meer dan genoeg onderbouwde en handige informatie. Omtend Recht op Water.
Er wordt nergens in de wet gesproken over eigenaar, alleen staat er dat er water geleverd moet worden aan de aanvragen. Daarbij komt dat i.v.b. huisvrede de krakers het recht tot betreden hebben en niet de eigenaar.