Indymedia.be is niet meer.

De ploeg van Indymedia.be is verhuisd naar DeWereldMorgen.be waar we samen met anderen aan een nieuwswebsite werken. De komende weken en maanden bouwen we Indymedia.be om tot een archief van 10 jaar werk van honderden vrijwilligers.

2800 Mensen doodgemarteld omdat ze mediteren

2800 Mensen doodgemarteld omdat ze mediteren

'Falun Gong' of 'Falun Dafa' is een traditionele Chinese cultivatiemethode voor het perfectioneren van lichaam en geest. Momenteel wordt deze methode in meer dan 80 landen ter wereld vrij wordt beoefend, behalve in China, waar het sinds 1999 verboden werd. Het bleek populairder te zijn dan de Chinese Communistische partij.

Deze reportage is in Antwerpen gemaakt, maar Falun Gong wordt in Belgie ook beoefend in o.a. Aalst, Brussel, Elsene, Gent, Hasselt, Kalmthout, Leuven, Luik, Mechelen, Merksplas, Oostende, Sint-Niklaas, Tervuren en Turnhout.
Meer info over Falun Gong vind je op www.falundafa.org/
Meer info over de vervolging vind je op http://www.faluninfo.nl/

L1010350.jpg

Dit kan je in China beter laten.

L1010341.jpg

Silvio Verbeek maakt duidelijk een onderscheid tussen Falun Gong en de vervolging hiervan in China. Voor hem is Falun Gong verwant met Tai Chi en Yoga en is een traditionele meditatie praktijk. De beoefening hiervan werd doorgegeven van leraar op leerling tot het in 1992 openbaar werd gemaakt. Het is oorspronkelijk een cultivatie ter verbetering van lichaam en geest. En is op zeer korte tijd heel populair geworden in China tot in 1999 de vervolging is begonnen. Daar reageer je op als mens. Zoals je reageert tegen elke schending van de mensenrechten. De toenmalige president en hoofd van de communistische partij, Jiang Zemin, zag zijn macht bedreigd door 70 tot 100 miljoen beoefenaars van Falun Gong. We hebben in China gevraagd wat er aan de hand was. Deze mensen proberen, zoals wij hier in het park hun morele kwaliteit te verbeteren door het volgen van principes. Dit komt uiteindelijk de maatschappij alleen maar ten goede. Waarom wordt het nu verboden? Het is iets uit de oude traditie. Onze vraag is echter nooit beantwoord. Falun Gong wordt nu afgeschilderd als iets slechts, terwijl het voor 1999 zelf werd gepromoot. Als je als Falun Gong beoefenaar hoort wat er daar gebeurt, ben je geschokt en wil je het andere mensen laten weten.

L1010287.jpg

Er zijn 5 meditatie oefeningen, waaronder 1 zittende.

L1010318.jpg
L1010326.jpg